Bronzérmesek lettek az Eötvös Loránd emlékversenyen a Katonások

Vissza a címlapra

2019-et az UNESCO Eötvös emlékévnek nyilvánította a világhírű magyar fizikus halálának 100-adik évfordulója tiszteletére. Eötvös Lorándot Albert Einstein a fizika fejedelmének nevezte, aki ha néhány évvel tovább élt volna, bizonyosan megkapta volna a Nobel-díjat.

Eötvös Loránd maradandót és fundamentális jelentőségűt alkotott a tudományban, valamint innovációs tevékenysége is nyomot hagyott nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon.

A jubileum alkalmából a MTA emlékversenyt rendezett Eötvös Loránd élete, munkássága jegyében. A csapatoknak elsőként 5 online fordulóban kellett tudásáról számot adnia tudásáról, amely a fizika, geofizika és a kor irodalmi és történelmi hátterét boncolgatta.2019. november 23-án került sor a döntő megrendezésére, amelyen az online fordulóknak megfelelő tesztsorozat kitöltéséből, mérési feladatból és egy úgynevezett FameLab feladatból állt. A 225 indulóból a döntőben 16 csapat szerepelt.

„Az ember önmagát az Univerzumban, s ezt önmagában találja fel" - írta Eötvös Loránd a fizika feje-delme. Megfontolandó szavai: „célt választék magamnak, használni akarok, másoknak élni, másokért fáradni. . ."

A Kecskeméti Katona József Gimnázium csapata a III. helyen végzett az emlékversenyen.

A csapat tagjai: Boda Milán, Fekete Domonkos, Garamvölgyi István, Hudák János (mindannyian a 12. B osztály tanulói.)

Felkészítő tanáruk: Sáróné Jéga-Szabó Irén