Befejeződött a Margaréta Otthon energetikai korszerűsítése

Vissza a címlapra
Befejeződött a Margaréta Otthon energetikai korszerűsítése

Befejeződött a Margaréta Otthon energetikai korszerűsítése a Széchenyi 2020 program keretén belül. A beruházás során megvalósult az intézmény teljes homlokzati és lapostetőszigetelése, a nyílászárók cseréje, valamint a fűtés korszerűsítése, amely napelemes és napkollektoros rendszerrel is kibővült. A projekt 464.515.200,- Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A támogatás intenzitása 100 %, a beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással valósult meg.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése" című pályázati felhívásra a TOP-6.5.1-15-KE-2016-00003 azonosító számon támogatási kérelmet nyújtott be a „Margaréta Otthon energetikai korszerűsítése" című projekt megvalósítására, amely 464.515.200,- Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A támogatási összeg további 327.812.989, - Ft önkormányzati forrással is kiegészült, így a beruházás 792.328.189, - Ft összköltséggel valósult meg.

A beruházás eredményeként megvalósult a Margaréta Otthon utólagos homlokzatszigetelése, a lapostetők integrált hő - és csapadékvíz elleni szigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje és a belső fűtési rendszer rekonstrukciója, a radiátorok részleges cseréje, amely egy napelemes, valamint egy napkollektoros rendszer telepítésével is kibővült. A fejlesztésekhez kapcsolódóan a pályázati kiírásban foglalt projektarányos akadálymentesítés is megvalósult.

A hatályos energetikai előírásoknak megfelelő kialakítás révén nem csupán a ráfordított energiamennyiség, hanem a környezet terhelése is csökkent, miközben jelentős költségmegtakarítás érhető el. A felhasznált energiamennyiség mérséklődése a CO2, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését eredményezi, amellyel elérhetővé válnak a nemzeti környezet- és klímavédelmi célok.

Az energetikai korszerűsítés által Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata hozzájárult az épített környezeti értékeinek a megóvásához, teljesíti a hatályos hazai és uniós jogszabályokban előírtakat és határozott lépést tesz a város területi stratégiai dokumentumaiban kitűzött célokért, amely szerint az ökotudatos-, zöld város megvalósítása érdekében csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, fejlesztéseiben az energiatakarékos megoldásokban érdekelt, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra.

A projekt megvalósulása a www.kecskemet.hu oldalon követhető.