Az autizmus világnapja – futottak Kecskeméten

Vissza a címlapra

A becslések szerint Magyarországon minden századik gyermek autizmussal él, a gyógypedagógiai terápiák révén azonban jól fejleszthető ez az állapot - mondta az Autisták Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában. (Fotó: hiros.hu)

Kővári Edit elmondta, az autizmus nem gyógyítható genetikailag meghatározott állapot, amely különböző mértékben, egyéni módon, változatosan jelenhet meg az érintetteknél.

A szövetség nagy munkát fektet a társadalmi szemléletformálásba, a családokat információkkal látják el, jogi segítséget nyújtanak, szülői tréningeket tartanak - ismertette az elnök, hozzátéve, fontos a döntéshozók felé megnyilvánuló lobbitevékenységük is.

Kővári Edit elmondta, negyvenhat program kapcsolódik az autizmus világnapjához országszerte, színházi előadások, könyvbemutatók, kiállítás.

Kecskeméten a 18 éves kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület az Autizmus Világnapján, április 2-án, szombaton ismét Futni-kék! jelszóval szervezett belvárosi együttfutást. A futás a Városháza előtti főtérről indult 17 órakor, és a Rákóczi úti sétányon végighaladva ugyanide tért vissza. Újra együtt futott a csapattal Boronkay Péter világ- és Európa-bajnok paralimpikon is.

A sokszínű programok leglátványosabb eseménye a "Ragyogjon kékben" kampány. Ennek keretében a kecskeméti Városházát is kék színnel világították meg: 18 órától kékben ragyogott az épület.

(MTI / keol.hu)

(Fotó: Faragó Miki facebook)