Az Arany János Iskola csapata nyerte meg a Kecskemét Város Polgára Leszek versenyt

Vissza a címlapra
Az Arany János Iskola csapata nyerte meg a Kecskemét Város Polgára Leszek  versenyt

A Béke Általános Iskola 24. alkalommal rendezte meg a Kecskemét Város Polgára Leszek komplex városismereti vetélkedőt. A versenyév idei mottója volt: „Műveltség a hagyományból". 9 iskola 19 csapata jelentkezett felhívásunkra, s mérte össze felkészültségét három írásbeli fordulóban. (Fotók: Vincze József)

Először a Kiskunsági Nemzeti Park történetével és egyediségével ismerkedtek meg a csapatok. Videófilmet néztek, fajokat határoztak meg, továbbá társasjátékot terveztek kortársaik számára, majd ellátogattak a Természet Házába is.

A második fordulóban a 650 éves város helytörténeti ismereteit dolgozták fel, többek között leporellót készítettek, a polgármesterek városépítő tevékenységét tanulmányozták a gyerekek. Múzeumlátogatáson vettek rész a Bozsó Gyűjteményben, ahol a Kecskeméti mesterek és művek című kiállítást tekintették meg, majd Kovács Ágnes művészettörténész tárlatvezetéséhez kapcsolódó kérdésekre válaszoltak. Kreativitásukat és alkotókészségüket megmutatták a képzőművészeti fordulóban, amelyben a Kiskunsági Nemzeti Park különleges élőhelyeit, növény és állatvilágát ábrázolták különböző technikákkal. Valamit a város 50 évvel későbbi terveinek megoldásaként maketteket, leíró fogalmazásokat, kiváló pályamunkákat készítettek.     

A harmadik fordulónak témát az ifjúsági intézmények, illetve a város kulturális életének feltérképezése adott. Internetes kutatómunka, játékos feladatok vártak a versenyzőkre. Többek között logót terveztek egy választott intézmény arculatához, és szellemes reklámszöveget írtak a népszerűsítésére.

A döntőbe az írásos fordulók alapján a 6 legjobb csapat jutott be. A versenyzőknek 10 próbát kellett kiállniuk; többek között drámajátékban keltették életre városunk 1-1 kiemelkedő eseményét, reklámfilmben népszerűsítették a mai Kecskemétet, és feladványokban rejtőztek el a Kiskunsági Nemzeti Park kincsei, a főtér építészete.

A döntőt Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerület igazgatónője nyitotta meg, a díjakat pedig  Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István képviselő úr adta át.

A zsűri elnöke Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus volt. A zsűri tagjai: Császár Cirillné tanárnő, a verseny megálmodója, Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerület igazgatónője, Dr. Sárközy István, nyugalmazott alpolgármester és Tóth Lászlóné, a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola intézményvezetője.

Nemes küzdelem során dőlt el a helyezések sorrendje:

1. Aranykör / Arany János Általános  Iskola/

2. TörténÉSZek / Zrínyi Ilona Általános Iskola /

3. Kecskemét polgárjelöltjei/ Református Általános Iskola/

4. Kecskemét kis polgárai / Magyar Ilona Általános Iskola/

5. Aranycsapat /Arany János Általános Iskola /

6. Híröskék / II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola /