Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek a Ménteleki Általános Iskolában

Vissza a címlapra
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek a Ménteleki Általános Iskolában

Csata, szavalás, éneklés, koszorúzás, játék. Így emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra a Ménteleki Általános Iskolában.

Az iskola tanulói, pedagógusai és az óvodás gyermekek által közösen énekelt magyar Himnusz hangjai csendültek fel Méntelek parkjában 2023. március 14-én reggel.

Eközben a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület Kecskemét gyalogos katonái és a lovasbandériumot képviselő huszár tisztelegtek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban résztvevő bajtársak emlékének. Míg az előző testületnek két volt ménteleki diák is tagja, addig a lóháton érkező huszár személyében az oktatási intézmény egykori tanárát köszönthették.

Ezután a huszárok bemutatták a gyerekeknek korabeli ruházatukat, beszéltek hajdani szokásaikról, megmutatták hogyan lehet igazi puskaporos fegyvert megtölteni és milyen hangja van amikor lőnek azokkal. Ezt követően egy csata történéseit jelenítették meg a diákokkal közösen, majd huszárnótákkal búcsúztak a hagyományőrző csapattól.

Rendhagyó ünnepséget szerveztek az iskolában - mert nem az eddig megszokott, klasszikus formában történt a megemlékezés -, de a fentiekből is láthatjuk, mindezt úgy tették, hogy megőrizték eddigi hagyományaikat is.

Méntelek tanulói együtt szavalták el Petőfi Sándor Nemzeti dalát, majd osztályonként váltva mentek az iskola épületén belül egyik 1848.március 15-i helyszínről a másikra.

Mindenhol érdekes feladatokkal várták őket tanítóik és tanáraik, melyeket nagyon nagy lelkesedéssel oldottak meg a nebulók.

B.H.

Galéria (38 kép)

Összes kép letöltése