Augusztus 20. - Ünnepi megemlékezést tartottak Kecskeméten

Vissza a címlapra

A hagyományoknak megfelelően köszöntötték a kecskemétiek augusztus 20-át, államalapításunk és az új kenyér ünnepét. A kedd esti esemény egyben a Magyarok Kenyere Ünnep Bács-Kiskun megyei rendezvénye is volt.

Ünnepi beszédet Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere mondott.

- Örökség és építkezés. Kecskemét fejlődik, jövőt épít, és minden nap változik - hangsúlyozta Kecskemét polgármestere. - Félúton járunk a jövőben, mert mindig újabb és újabb tervek kovácsolódnak, újabb és újabb lehetőségeket teremt a munka, a gondoskodó tervezés. Úgy haladunk a jövő felé, hogy közben féltő gondoskodással ápoljuk hagyományainkat, és őrizzük sok évszázados, büszke örökségünket. Ezt a várost a korábbi fellendülések idején atyák és városatyák virágoztatták fel: Én édesanyaként és városvezetőként követem példájukat. Ugyanúgy hiszek az összefogás erejében, a közös építkezés, és a közös értékek erejében, mint neves elődjeim, akik nem csak maguknak építkeztek, hanem nekünk, utánuk jövőknek is.

Az ünnepségen Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke osztotta meg gondolatait a Magyarok Kenyere Ünnepről a megjelentekkel.

A történelmi egyházak nevében Kuti József református lelkész, Kis János evangélikus lelkész, Dr. Finta József plébános, valamint Feczák László görög katolikus lelkész áldotta és szentelte meg az új kenyeret, melyet Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia és Gáspár Ferenc közösen szegett meg, illetve szeletelt fel, és amelyből a jelenlévők mindegyikének jutott egy-egy falat.

Az ünnepség műsorában közreműködtek a Novum Kamarazenekar, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai.

Az ünnepséget megelőzően Kecskemét, és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vezetői, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének képviselői, valamint Kecskemét testvérvárosa, Galánta küldöttei megkoszorúzták a kecskeméti Szent István szobrot, majd katolikus szentmise volt a nagyszínpadon.