Augusztus 20. - Ünnepi megemlékezést tartottak Helvécián

Vissza a címlapra
Augusztus 20. - Ünnepi megemlékezést tartottak Helvécián

Államalapítási nemzeti ünnepünk, és az Idősek Napja tiszteletére ünnepséget rendeztek Helvécián 2022. augusztus 19-én, pénteken délelőtt. Ennek keretében köszöntötték az időseket, valamint vendégül látták az egykori Helvécia Állami Gazdaság dolgozóit is. (Fotók: Vincze József)

Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Balogh Károly Helvécia polgármestere.

- Az államalapítás kapcsán emlékezzünk szűkebb hazánk alapítására is, hiszen ebben az évben ünnepeljük Helvécia alapításának 130. évfordulóját is - mondta Balogh Károly. - 1892. márciusában érkeztek ide az alapítók Zala, és kisebb részben Veszprém megyéből. A megélhetést itt remélő 88 magyar és 17 német anyanyelvű család együtt kezdett el egy új otthont építeni a pusztában, egy számukra idegen környezetben. Tudjuk, hogy új lakóhelyüket az alapító Wéber Ede svájci képezdei tanár iránti tiszteletből nevezték el Helvéciának. A 130 évvel ezelőtti augusztusban már az új hazájukban kóstolhatták az új kenyeret. Sok munka, küzdelem révén a kis telepből mára virágzó nagyközség vált, amely évről-évre igyekszik élhetőbb környezetet nyújtani az itt lakóknak.

Az ünnepségen elismerés adományozására is sor került. Helvécia Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Daridáné Kele Ilona, a Helvéciai Központi Általános Iskola volt pedagógusa részére a Helvécia Közművelődéséért díjat adományozta a kultúra és közművelődés érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő munkájáért, elhivatott pedagógiai tevékenységéért, a helyi közösség szervezéséért.

Az új kenyeret megáldotta Faragóné Bencsik Dóra református lelkész, Diószegi Lajos katolikus plébános pedig megszenteltem majd Balogh Károly polgármester és Thám József alpolgármester megszegték az új kenyeret..

A műsorban közreműködtek Szabó Sándor tárogatóművész, a Ballószögi Kincsecskék Néptánc Együttes, valamint Dancs Annamari operett és nosztalgia műsorát is meghallgatták az ebédet követően a program résztvevői.

Galéria (58 kép)

Összes kép letöltése