Augusztus 20. - Ünnepi megemlékezés Kecskeméten

Vissza a címlapra

Kecskemét - A hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Nagytemplom mögött álló Szent István szobornál köszöntötték a kecskemétiek augusztus 20-át, államalapításunk és az új kenyér ünnepét. Az esemény egyben a Magyarok Kenyere Ünnep Bács-Kiskun megyei rendezvénye is volt.

A jelenlevőket a város vezetésének képviseletében Mák Kornél alpolgármester köszöntötte, majd Bunyik Tamás szavalta el Tűz Tamás: Szent István király című versét. Ünnepi beszédet mondott Székely Gábor történész, művészettörténész, aki egyebek mellett az első magyar Árpád-házi király, a keresztény magyar állam alapítója és az első magyar katolikus szent életművét méltatta.

A beszéd után a Mátyás Király Citera Zenekar műsora következett. A műsor első részében Ádám Blanka, a zenekar vezető citerása szólóban játszott és énekelt, majd az együttes néhány tagjával adtak elő egy dalt. Mivel az ünnepség egyben a Magyarok Kenyere Ünnep Bács-Kiskun megyei rendezvénye is volt, beszédet mondott Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke is.

Ezt követően Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára hirdette ki az idei pékverseny eredményét. A „Kecskemét legjobb kenyere" díjat a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Kft. érdemelte ki.

Az átadást követően dr. Jeney Gábor római katolikus plébános, Varga Nándor református lelkész, Feczák László görög katolikus szervezőlelkész és Hulej Enikő evangélikus lelkész áldotta, illetve szentelte meg az új kenyeret, amelyet Mák Kornél alpolgármester szegett meg, illetve szelt fel, és amelyből a jelenlevők mindegyikének jutott egy-egy falat.

Az augusztus 20-i ünnepi rendezvényen az Univer Sütőüzemben készült Magyarok Kenyerét áldották, szegték meg és osztották szét.

Az ünnepség a Szent István szobor megkoszorúzásával zárult.

(szöveg: KTV / keol.hu)