Átadták a BÁCSVÍZ Zrt. új laboratóriumát

Vissza a címlapra

Sajtónyilvános ünnepség keretében adták át szeptember 8-án a BÁCSVÍZ Zrt. új laboratóriumát. A cégnél régi álom vált valóra, amikor július elején megkezdődhetett a munka a megjelenésében is impozáns épületben. A részvénytársaság Izsáki úti, központi telephelyén az elmúlt évtized legjelentősebb fejlesztése keretében, tizennégy hónap alatt valósult meg a mintegy 700 millió forintos, száz százalékban önerős beruházás.

Az új labor megépítésének szükségessége már a 2000-es évek elején felmerült, ugyanis szolgáltatási terület bővülése valamint az egyre komplexebb feladatok ellátása és az ahhoz kapcsolódó folyamatos műszerbeszerzések miatt szűkössé vált az épület. Mivel a létesítmény bővítése nem jelentett volna optimális megoldást, 2014-ben elindult az Izsáki úti központi telephelyen felépítendő laboratórium tervezési folyamata. 2018 második félévében nyílt lehetőség arra, hogy a részvénytársaság kedvező feltételekkel vehesse fel a beruházás megvalósításához szükséges banki hitelt, mely révén, a közgyűlés jóváhagyása után, 2019 februárjában indulhatott meg az építkezés.

A kivitelezés tizennégy hónapja alatt egy, a 21. századi elvárásoknak minden tekintetben megfelelő, korszerű laboratórium épült fel. Beépített alapterülete több mint 900 m². A megvalósult korszerű technológiával felszerelt laboratórium földszintjén 55 különböző funkciójú helyiség található, az épület emeleti szintjén pedig a gépészeti helyiségek kaptak helyet. Az épületgépészet különlegessége, hogy télen a fűtéshez, nyáron a hűtéshez szükséges hőenergiát az ivóvízből nyerik. A funkcionalitás és a rendeltetésszerű építészeti elrendezéssel párhuzamosan egy impozáns terasz, valamint egy élő tó teszi természetközelivé az új építményt.

A BÁCSVÍZ Zrt. laboratóriumának 1997. óta meglévő, folyamatosan megújított akkreditációja lehetőséget biztosít arra, hogy a cég szolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódó vizsgálatok mellett teljesítse a külső ügyfelektől érkező megrendeléseket is, amelyek jelenleg a labor összes bevételének mintegy 30 százalékát teszik ki. Ennek mértékét szeretné tovább növelni a vállalat vezetése, így kiemelt fontosságú bővíteni azon ügyfelek számát, akik a BÁCSVÍZ-nél vizsgáltatnak szennyvizet, ivóvizet vagy akár medencés fürdővizet.

A laboratórium felkészült és elhivatott munkatársai, valamint a jól szervezett folyamatok lehetővé teszik a tervszerű, átlátható, teljesítményorientált működést és a színvonalas ügyfélkiszolgálást. Az ivóvíz a legalapvetőbb, egyúttal a legtöbbet vizsgált, legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, így kiemelt jelentőségű az a tény, hogy a BÁCSVÍZ Zrt. saját, akkreditált laboratóriummal rendelkezik.