Árus portrék a piacról: Király Roland

Vissza a címlapra

A szervezetemben kialakult lisztérzékenységnek köszönhetően lettem kereskedő. Dolgoztam Budapesten, éltem külföldön, végül visszatértem Kecskemétre. Később a lisztérzékenységemről kiderült, hogy kizárólag a nem megfelelő minőségű lisztből készült élelmiszerek okozták. Ezért az érdeklődésem az egészséges táplálkozás felé fordult és fokozatosan életmódot váltottam - mondja Király Roland, a belvárosi piacon áruló, házias ízeiről ismert hagyományőrző pékmester.

- Felnőtt fejjel, nem olyan régen végeztem el a pék iskolákat, most negyven éves fejjel pedig éppen molnárnak tanulok, és további tanulmányokat is tervezek. Azt gondolom, ha bármikor meg akarok szólalni búza vagy kenyér témában, valamilyen szintű tudással kell, hogy rendelkezzem. Ez jelenti a kertészeti, élelmiszeripari, pék és molnár szakmákkal kapcsolatos tanulmányokat. Igyekszem alázattal és szorgalommal megtudni, mit jelent az, hogy kenyér! Mindeközben pedig próbálom megfejteni azt is, „mi a kenyér lelke"?

- A búza ismerete, szeretete családon belül kezdődött. Varga Frigyes búzanemesítő volt, aki inspirált. Ő sajnos nem régen meghalt. A nevéhez fűződik az általam is használt Király búza. Erre a családi értékre alapoztam országos vállalkozásunkat, a Magyar Családellátó weboldalas forgalmazást. A nagy érdeklődésre tekintettel gondoltunk egyet, és lovas kocsira épített kemencével több ponton megjelentünk Kecskemét területén is, a frissen sütött termékeinkkel. A célunk az, hogy közelebb kerüljünk a vásárlókhoz. A forgalom és a belénk vetett bizalom mostanra elérte azt a szintet, amikor úgy gondoltuk, hogy egy üzletet már megengedhetünk magunknak. Ez pár hete működik a piacon, kizárólag ellenőrzött, minőségi termékekkel. De megjelenünk országosan is nagyobb rendezvényeken, ahol jó lokálpatriótaként minden esetben jelezzük a tábláinkon, milyen tájegységből, térségből jöttünk. Annál is inkább, mivel alapanyagaink jelentős részben a Kiskunság kincseiből kerülnek ki.

- Kadafalván működik egy kézműves jellegű előkészítő üzemünk, ami a kemencés sütés háttere. Gépeket csak a dagasztáshoz használunk, a hatékonyság miatt. A sütés elektromos, gáz és fatüzelésű kemencékkel történik. Kínálatunk nagyjából hatvan-hetven százaléka saját recept alapján készül. A maradék a környezetemben érzékelt finomságok kipróbált, és bevált receptjei. A liszt minőségén viszont semmilyen termékünkben nem változtatok.

- A liszt minőségét a búza határozza meg. Sok esetben azért raknak adalékanyagokat a kenyérbe, mert a hozzáadott lisztben rossz minőségű a búza. Kevés benne az illóolaj, műtrágyázva van vagy túl sűrűre vetették. Mert minél olajosabb, karotinosabb és nagyobb a gabona ásványi anyag tartalma, annál jobb minőségű lisztet kapunk. A Király búzából készült liszt nagyon jól viselkedik, ezért nincs szükségem lisztkezelő vagy térfogatnövelő szerekre. Pékáruink alaptésztája nagyon egyszerű összetevőkből, királybúzalisztből, vízből, és sóból áll. Egy jó kenyér függ a sikér és a fehérje tartalmától is. Ha megfelelő mennyiségben vannak jelen, az emberi szervezet később lesz éhes, a pékáru nem szárad meg olyan gyorsan, nem puffaszt, és nem penészedik meg.

- Mivel egyre inkább fontossá kezd válni az a kérdés, hogy mit eszünk, ha nincs meg mögötte a megfelelő tájékozottság, vagy esetleg önjelölt „szakértők" tanácsára változtat valaki az étrendjén, akkor az ember képes átesni a ló túloldalára. Így a tej és a liszt is lehet közellenség. Pedig csak arról van szó, hogy ma az alapanyagokat a mezőgazdaságok rendkívül sok műtrágyával, túlterhelt genetikával állítják elő. Így azok valóban okozhatnak az arra érzékenyeknek allergiát. De a minőségi alapanyagoktól nem lehet bajunk. Ezt igazolja az is, hogy a vevőink között szép számmal vannak lisztérzékeny emberek, akiknek a mi termékeinktől semmi panaszuk nincs.

Puskás Tünde