Árus portrék a piacról: Fehér Rózsa

Vissza a címlapra

Fehér Rózsa és a férje, Fehér Ákos, a világot látott emberek tapasztalataival felvértezve álmodták meg üzletüket a Budai utcai Piaccsarnokban működő Pillanat Pékség és Kávézót. Vállalkozásuk szlogenje: „Szaladunk-rohanunk, miközben az élet velünk fut úgy, hogy közben nem állunk meg egy pillanatra sem"

- Mekkora kört kellett megtenniük ahhoz, hogy megérkezzenek ide, ahol most tartanak, a saját kávézójukhoz?

- Rendkívül izgalmas út, és sokrétű munkatapasztalat áll mögöttünk. Én eredetileg nemzetközi tanulmányokat végeztem, voltam angol tanár, idegenvezető, végül a vendéglátásban kötöttem ki, ahogyan a párom, Ákos is. Bőven volt időnk a szakma minden fortélyát megismerni. Most viszont én már úgy szoktam mondani: a jelenlegi főfoglalkozásom az anyaság. A gyerekek mellett minden anyukának van valamilyen hobbija, horgol, varr, naplót vagy blogot ír, kertészkedik. Én viszont kenyeret sütök. Ez olyan, mint egy szükséges terápia. Pláne úgy, hogy a férjemtől és a környezetemtől is megkapom hozzá a támogatást.

- A kenyér szeretete nyílván nem új keltű érzés, de ez a fajta ragaszkodás, amit Ön érez, már ritkább. Minek köszönhető?

- A kenyérhez fűződő érzéseim már gyermekkoromban mélyen belém vésődtek. Nagyapámtól sokat hallottam a „mindennapi kenyerünk" kifejezést és a friss kenyér íze, illata mindig velem volt, a világ bármely pontján is jártam. Az érdeklődésemet a pék szakma iránt elsősorban Franciaországnak köszönhetem. Az ott kóstolt barna, hagyományosan sütött friss bagett teljesen elvarázsolt. A pékségből kiszivárgó vajas croissant illatát, mely az utcáról becsalogatta a megéhező járókelőket, a mai napig az orromban érzem.

- A kezdeti hobbi azonban mára már üzletté nőtte ki magát. Mi volt az eredeti cél és miért a kecskeméti piacra esett a választása?

- Mivel tényleg jól sikerültek a kenyereim, a környezetünkben élők is rendelni kezdtek tőlem. Hamarosan be kellett látnunk, hogy a sütést ki kell vinni a konyhából. Pici lett a lakás, a tevékenységem komolyabb gépesítést, nagyobb teret kívánt. Ennek köszönhetően jött a gondolat, hogy nyissunk egy üzletet. Mivel mi külföldről költöztünk haza, nekem az összes szociális kapcsolatom itt a piacon köttetett. Mikor a kislányom megszületett, én szinte mindennap eljöttem vele. Imádtam, mert mindenki szóba állt velem. Mikor kiderült, hogy van rá lehetőség, számunkra nem volt kérdés, hogy itt a piacon szeretnénk megvalósítani az álmunkat.

- Meséljen az üzletükről: mennyiben sikerült megvalósítani az elképzeléseket, illetve milyen további célok lebegnek még Önök előtt?

- A kávézónk ebben az évben még csak „próba üzemmódban" működik. Gyűjtögetjük a tapasztalatokat, melyek az eddigiek alapján nagyon kielégítőek. Az üzletünk és a hozzá tartozó terasz kialakításából igyekeztünk a lehető legpraktikusabban, egyúttal a lehető legtöbbet kihozni. A kávézó infrastruktúrájának kialakításánál a számunkra legfontosabb szempontokat vettük figyelembe. A kemencés sütést, a nagy mennyiségű kávé lefőzéséhez alkalmas feltételeket és a gyors kiszolgálás lehetőségét. Ahhoz, hogy egy üzlet jól működjön, a tárgyi feltételeken kívül elengedhetetlen a megbízható, minőségi kínálat is. Termékeink saját etetésű kovásszal készülnek, magas minőségű búzából, adalékanyag mentesen. Egyelőre három állandó péktermékünk van: a cookie zab keksz, a vajas croissant és a kemencében sült kenyér. Minden péktermékünket kovásszal készítjük, mert így egészségesebb és nagyon finom.

A másik lelke az üzletünknek a kávé. Jó minőségű olasz kávét kínálunk. A kávé első kritériuma tapasztalati úton haladva szerintünk az, hogy tejkrémmel készülő barista kávét igyon, aki a kávéért fizet. Amennyiben ugyanis a tej ezzel a technikával van gőzölve, sokkal édesebb, és finomabb marad.

A célunk az, hogy a piacon egy kellemes, hangulatos kávézót üzemeltessünk, megfizethető áron. Illetve előrendelési rendszert szeretnénk létrehozni, ahogyan régen a faluhelyeken is működött, hogy megfelelően fel tudjunk készülni a fogyasztói igényekre. Mert ha ezt jól skálázzuk, akkor nagyobb igényt tudunk kielégíteni és azt a többletet, amit a feleslegen megspórolunk, a vendégeinknek minőségben visszaadjuk.

- A Pillanat elnevezés mögött mi rejlik? Miért kapta éppen ezt a nevet a kávézó?

- Szaladunk, rohanunk, miközben az élet velünk fut úgy, hogy közben nem állunk meg egy pillanatra sem. Pedig azoknak a pillanatoknak, amelyekkel foglalkozunk, van töltete. Ha az ember egy-egy pillanatot meg tud ragadnia a napban, ami jó és csak az övé, legyen az egy krémesen lágy kávé elfogyasztása egy illatozó vajas croissant-tal, akkor az szinte biztos, hogy ez az élmény képes táplálni, meghatározni az egész napját. Erről szól a mi kis üzletünk.

Puskás Tünde