Árus portrék a piacról: Balaton Mária

Vissza a címlapra

Balaton Mária kecskeméti őslakos, aki már közel öt éve foglalkozik homoktövis termesztéssel és a Budai utcai piacon homoktövisből készült natúr levet forgalmaz.

- Sok szakmát kipróbáltam eddig, de egyre inkább vonzott a természetes életmód, a természetes táplálkozás iránti vágy és igény - mondta Mária. - Ahhoz, hogy őstermelő lettem, hozzájárult a tulajdonomban levő terület, mely nélkül nem tudtam volna megvalósítani az elképzelésemet, a homoktövis termesztést.

- Miért éppen a homoktövis termesztést választotta?

- Az egy hektáros terület parlagon hevert, kiaknázásra várt. Beszélgetéseknek és a talajvizsgálati eredménynek köszönhetően döntöttem úgy - ennek már ötödik éve -, hogy megpróbálom ezt az egyre jobban népszerűvé váló gyümölcsöt termeszteni.

- Mennyire nehéz a homoktövis termesztése, milyen gondozást igényel?

- Azt gondoltam, hogy a homoktövis termesztése nem túl megterhelő feladat. Ez azonban a gyakorlatban már másképpen néz ki. Főleg szüret idején. Sajnos az utóbbi időben megjelentek olyan kártevők, melyek azelőtt nem voltak jellemzőek a környéken. A poloska minden gyümölcs nedvét szívja, így a homoktövisét is. Egyelőre még sajnos nem tudjuk, hogy hogyan fogunk védekezni ellenük, mivel a homoktövis nem igényel permetezést és nem is nagyon kaphat. Egyébként a gondozása a gyümölcsfákéhoz hasonló: gyomtalanítás, és öntözés. A homoktövis elég nehezen telepszik meg, szereti a laza talajt, sekélyen gyökerezik. Amikor viszont gyökeret ver, szinte lehetetlen kiirtani. Nagy tápanyag igénye nincs.

- Hogyan képzeljük el a homoktövis szüretet?

- A termesztés sarkalatos pontja a szüret. Ugyan már folynak próbálkozások a gépesített szüret megvalósítására, jelenleg azonban ez még csak kezdeti stádiumban van. Kézzel szüretelünk. Elsőkörben ágvágóollóval vágjuk le a termőágakat, gallyakat, majd azokat összedaraboljuk kisebbre, így tesszük konténerekbe és visszük feldolgozásra. A feldolgozás folyamatát nem mi végezzük. A homoktövis szüret időszaka pont a mezőgazdasági betakarításokkal azonos időpontra esik, ezért nehéz fizetett munkaerőt találni. Így számunkra a leginkább hatékony munkaerő a család és az önkéntes munkára jelentkező barátok.

- Nem is szerepel a tervei között a gyümölcs üzemi szintű feldolgozása?

- Egyelőre csak saját felhasználásra készítek leveket. Kísérletezgetek, hogyan lehet tartósítani, feldolgozni, finomabbá tenni. Nyáron fantasztikus limonádékat lehet készíteni belőle. A homoktövis velőt vízzel hígítva, mentával, citromfűvel, levendulával, narancskarikákkal kiegészítve kiváló, egészséges üdítőitalt kapunk.

- Jelenleg milyen formában forgalmazza a homoktövist?

- Jelen pillanatban a velőt tudom értékesíteni, tartósítószer nélkül, natúrlé formájában. Fél literes és háromliteres kiszerelésben. A homoktövisről tudni kell, hogy komoly immunerősítő, erőteljesen vitalizál, energetizál. Járványos időszakokban kifejezetten javasolt megelőzésre, fertőzések kialakulásának kezelésére. Nem verték nagy dobra, de például a csernobili atomkatasztrófa idején nagy dózisban adták az ott dolgozó embereknek, mert a radioaktív sugárzás elleni védelme is magas. A „gyümölcsök Királynőjének" is nevezik.

- Milyen jövőbeli lépéseket tervez a forgalmazásra?

- Szeretném majd a termékpalettát bővíteni, a gyümölcslé és a homoktövis keverékével. Illetve van egy erdő területem is, ahol elég nagy az akácfa állomány, ezért arra gondoltam, egy méhésszel megállapodok a homoktövis és a méz társítása érdekében.

Puskás Tünde