Alzheimer Café nyílik Kecskeméten

Vissza a címlapra

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) nyílt 2018. szeptember 17-én, hétfőn a Piarista tér 7. szám alatt. A tervek megvalósítására Kecskemét Megyei Jogú Város és az ESZII 90 millió forintos, EFOP-1.1.8.19-17 „A népegészségügyi helyi kapacitás fejlesztése, Egészségfejlesztési Iroda kialakítása és működtetése Kecskeméten" elnevezésű nyertes pályázata ad lehetőséget.

Az EFI irodák azért jöttek létre, hogy összehangolják az adott város és járásainak alapellátását a népegészségüggyel és az országos szűrőprogramokkal. Valamint azért, hogy egészségfejlesztést végezzenek helyi színtereken (települési, munkahelyi és iskolai színterek) a helyi igényeknek és sajátosságoknak megfelelően.

Mint a megnyitón kiderült, lesznek itt, és az irodához kapcsolódó "Alzheimer Cafén" - ez 2018. szeptember 25-én nyílik - ingyenesen igénybe vehető csoportos tanácsadások, kiscsoportos közösségi programok, betegklubok, felvilágosító előadások, szűrővizsgálatok egészség -, és sportnapokon, illetve kecskeméti városi napokon.

A megnyitó napján, első programként az Alzheimer világhét alkalmából sétát szervezett a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda a demenciával élőkért. A séta Kecskeméten, a Piaristák tere 7-től indult és a Városházáig tartott. A séta végén a résztvevők lufik felengedésével fejezték ki a szolidaritásukat a demenciával élők mellett.

Az Alzheimer Café története

Az Alzheimer Café világszerte elterjedt módszer arra, hogy a szellemi leépüléssel élők és hozzátartozóik, gondozóik számára segítséget nyújtson. A mozgalom Hollandiából indult, majd világszerte több országban vált népszerűvé. Az első találkozókat kávézókban tartották, innen ered e civil, önkéntességen alapuló mozgalom elnevezése.

Győrben alakult meg az első magyarországi Alzheimer Café 2014-ben Dr. Menyhárt Miklós főorvos vezetésével. Utána civil kezdeményezésre elindult egy országos hálózat kiépülése amely évről-évre bővül, ez szoros összhangban van az egyre növekvő beteglétszámmal és az intenzívebb társadalmi igényekkel. Ma már összesen 15 Alzheimer Café működik Magyarországon.

Hazánkban a súlyos szellemi hanyatlásban szenvedők száma 150-200 ezerre tehető, de nő a betegek száma, és szűrések hiányában pontos adatok nem ismertek Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2014-ben népbetegséggé nyilvánította az Alzheimer-kórt, ennek tükrében megkerülhetetlen a gondozó család támogatása.

Az Alzheimer Café találkozóin lehetőség nyílik egy családias, kötetlen, félelem nélküli beszélgetésre. Egy közösség, ahol meglehet osztani egymással érzelmeket, aggodalmakat tapasztalatokat. Együttérzést, lelki támaszt kaphat sorstársaitól, tanácsot kérhet szakemberektől.

A változatos előadások révén bővíthetik ismereteiket a betegséggel kapcsolatban szakemberek, előadók segítségével.

- Minden alkalommal a demenciához kapcsolódó témákat dolgozzuk majd fel. Lehetőség van kérdezni, hozzászólni. Fontos, hogy a problémákat megosszuk, átbeszéljük és a felmerülő kérdésekre válaszokat kapjunk. Fontos, hogy a résztvevők érezzék nincsenek egyedül - mondta az egészségfejlesztési iroda megnyitóján dr. Bagi Anett, EFI irodavezető. Hozzátette: az események mindenki számára nyitottak, a részvétel ingyenes.