Akkreditált Nemzeti Akadémia lett a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia

Vissza a címlapra
Akkreditált Nemzeti Akadémia lett a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia

Hónapok óta tartó vizsgálatsorozat, a Magyarországon működő, eddig akadémiának nevezett kosárlabdás nevelő rendszerek átvilágítása, szakmai, szervezeti és pénzügyi átvilágítása végeztével a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és stratégiai partnere, a Testnevelési Egyetem kedden eredményt hirdetett. Az MKOSZ és a TE vezetői sajtótájékoztatón nevezték meg azt a 10 sportszervezetet, amely megfelelt az új feltételrendszernek, és a jövőben viselheti a Nemzeti Kosárlabda Akadémia elnevezést. A felsorolt tíz név között ott van a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia is.

Eszerint a 2013-ban a Kecskeméti Önkormányzat által alapított nevelő rendszer az új feltételek mellett is ott van az ország kiemelt szakmai műhelyei között. Külön érdem, hogy ez az elnevezés mindkét szakág (fiú-lány) kapcsán megilleti a kecskeméti szervezetet.

Az ellenőrzés során vizsgálták az utánpótlás nevelő intézmények szervezeti és szakmai felépítését, infrastruktúráját, gazdálkodását, bel- és külföldi kapcsolatait. A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia 95 százalékos eredménnyel a legjobbak közé került. A vezetőség tagjai ráadásul úgy tudtak megfelelni a vizsgálat által meghatározott feladatoknak, hogy közben zajlott a szervezet történetének legnagyobb beruházása, a Mercedes-Benz Sport Akadémia (régi sportuszoda) megvalósítása is.

Idézetek a vizsgálati jegyzőkönyvből, valamint az Akadémia 2017-es beszámolójából:

(...) a sport támogatás adta lehetőségeket kiemelten az utánpótlás fejlesztésére és annak körülményeinek javítására fordítja (stabil és transzparens gazdálkodás!) a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia (...)

(...) Élt a tárgyi eszköz beruházások lehetőségével - gyarapította ás jobbá tette a gyerekek és a városlakók sportolási körülményeit - 5 iskola tornacsarnokának és öltözőinek felújítását és a szabadtéri pályák megteremtését követően (...)

(...) sok tervezést és munkát követően átadásra került a MB Sport Akadémia épülete, amely igazi, megálmodott otthont ad az utánpótlás sport számára, és további lehetőséget kínál az egymásra épülő és összehangolt szakmai munkára (...)

(...) valódi közösségi térré vált, ezzel is erősítve az Akadémia eszméjét.(...)

(...) A nemzetközi együttműködések következtében tapasztalatokat szereztek a növendékek és a szakemberek, mások mellett a Yubac-táboroknak, valamint a Partizan Beograd kurzusainak (...).

(...) innováció - a modern épület mellett a fejlett technikai, sportspecifikus eszközök, tudományos diagnosztikai mérések segítik a szakmai munkát (...)

(...) az egészségügyi háttér kiépítése tovább javult (...)

(...) a régiós összetartások segítségével erősödik a területi szakmai összefogás (...)

(...) a KTE-Duna Aszfalt, valamint női első és másodosztályú csapatok szerződtették az Akadémia növendékeit, hat növendék szerepelt a magyar korosztályos válogatottakban (...)

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia elnevezés rang, a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia működésének első öt éve kapott kiváló minősítést. De ez a minősítés egyben felelősség is. Felelősség, amely a kecskeméti kosárlabdasport jövőjével kapcsolatos.

Ám - ahogyan az Ivkovicné Béres Tímea, az Akadémia igazgatója a bejelentést követően elmondta - az Akadémia vezetősége elkötelezett a kecskeméti kosaras jövő mellett:

- Nagy megtiszteltetés ez az elismerés a közösségünk számára, főleg abban a tudatban, hogy a tíz Akadémia közül a kecskeméti kezdte meg legkésőbb a működését - mondta Béres Tímea. - Most büszkék és boldogok vagyunk, de nem felejtjük a célunkat sem. Továbbra is azért dolgozunk, hogy segíthessük a kosárlabdázó gyerekek álmainak megvalósítását, mert ezzel valóra válik az is, amit öt éve, az Akadémia megalapításakor mi magunk megálmodtunk.


Tíz akadémiát akkreditált a kosárszövetség

A szövetségi felülvizsgálatot követően tíz akadémia használhatja a jövőben a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia elnevezést.

Az MKOSZ keddi sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc elnök közölte, a 2017 második felében a Testnevelési Egyetemmel (TF) közösen elvégzett audit során megvizsgálták az utánpótlás-nevelő klubok szervezeti felépítését, infrastruktúráját és gazdálkodását, és december 31-éig tíz akadémia teljesítette az előírt kritériumok 85 százalékát.

"Tíz éve készült el a szövetség első stratégiája Új pályán címmel, melynek köszönhetően 24 ezerről 64 ezerre nőtt a sportolók száma. Most a mennyiség-minőség átalakítás kezdődik meg az akadémiai rendszer kialakításával" - jelentette ki Szalay Ferenc. Hozzátette: a tízen felül négy akadémia "várólistán" van, azaz június 30-áig pótolhatja a hiányosságait. További három intézmény átvilágítása később történik meg.

A szövetség első embere hangsúlyozta, hogy a gazdálkodás stabilitásában fontos szerepe van a társaságiadó-kedvezménynek (tao), és az MKOSZ hamarosan minimális költségvetést szab meg az akadémiák számára.

Szabó Tamás, a TF Diagnosztikai Központjának főigazgatója kiemelte, meg kell teremteni a megfelelő körülményeket, amelyek alapján meg lehet követelni a magas színvonalú szakmai munkát. Hozzátette, a feltételek adottak, de az eredményekhez még néhány év türelemre van szükség.

(MTI)