Akadálymentesített Rubik-kockával nyert a fiatal kecskeméti kutató

Vissza a címlapra

A kecskeméti Muhi Kristóf fiatal magyar kutatót választották az ÉV SCI-NDIKÁTORÁNAK, aki mobil applikációjával vakok és gyengénlátók számra akadálymentesíti a Rubik-kockát. Kristóf a verseny fővédnökének, Bogyay Katalin ENSZ-nagykövetnek meghívására részt vehet a Science for Peace rendezvényen New Yorkban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával és Sumaya jordániai hercegnővel közösen szerveznek. (fotó: Potyó Imre)

Muhi Kristóf: A Rubik-kocka akadálymentesítése: Ha nem látod is átélheted

Pallasz Athéné Egyetem, GAMF Müszaki és Informatikai Kar, Mérnökinformatikus szak

Nagyon magyar. Nagyon népszerű. És csak majdnem mindenkié - erre a hiányra figyelt fel a Rubik-kocka kapcsán Muhi Kristóf, hiszen, bár a vakok és gyengén látók eddig is osztozhattak a kockakirakás örömében, a Kristóf által kijfejlesztett alkalmazással a látássérültek is átélhetik a híres magyar találmány utánozhatatlan élményét úgy, hogy a a kirakás mögötti logikát is megérthetik. A képfeldolgozással működő mobilapplikáció a korábbi, hasonló modellekkel szemben nemcsak a kirakáshoz nyújt segítséget, hanem az oda vezető utat is elsajátíthatóvá teszi. Az élményt és a játékot a gyengén látó vagy vak emberek számára akadálymentesíteni és járható úttá tenni nem csak jó ügy, de fontos tudományos feladat is.


Muhi Kristóf mérnök-informatikus a Rubik-kocka kapcsán komoly hiányosságra figyelt fel. A vakok és gyengénlátók részére készült dombornyomott Rubik-kockához készített képfeldolgozással működő mobil applikációt, amely a kirakáshoz vezető utat teszi elsajátíthatóvá hangos instrukciók segítségével. Az élményt és a játékot a gyengén látó vagy vak emberek számára akadálymentesíteni nem csak jó ügy, de fontos tudományos feladat is. Erről győzte meg szakember tegnap este a zsűrit, a jelenleg teszt fázisban működő applikáció nyilvános bemutatójával, és nyerte meg a 2017-es SCI-ndikátor fődíját. Kristóf egy abból a 12 fiatal kutatóból, akik vállalták, hogy az egyetemi képzésből hiányzó készségekre tesznek szert, és megtanulnak közérthetően és szórakoztatóan beszélni tudományos területükről - úgy hogy azt más szakmák vagy laikus is megértse. A SCI-ndikátor döntőjébe jutott fiatalok március 30-án az Állatkert Csillagterében mutatták be, hogy mire jutottak az elmúlt hetekben filmes- és kommunikációs szakemberek segítségével. A versenybe hét fiú mellett öt lány is bekerült, ami azért is nagyon fontos, mert a természettudományos szakmát választó nők esetében különösen nagy szükség van jól látható példaképekre. A versenybe került lányok közül korábban többen is tapasztalták, hogy az egyetemi képzés során megpróbálták őket eltántorítani a tudományos pályától.

Muhi Kristóf, az Év SCI-ndikátora a verseny fővédnökének, Bogyay Katalin ENSZ-nagykövetnek meghívására részt vehet a Science for Peace rendezvényen New Yorkban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával és Sumaya jordániai hercegnővel közösen szervez Magyarország Állandó ENSZ Képviselete. Az áprilisi jordán-magyar esemény a tudománynak a béke építésében játszott szerepét mutatja be, valamint üzeneteket fogalmaz meg a soron következő Tudományos Világfórum előkészítéséhez.

A második helyezett Takács Ádám fizikus lett, akinek területe a világunkat felépítő részecskék keletkezésének megértése, a harmadik pedig Solymosi Anita gépészmérnök, aki kutatócsoportjával egy alumínium-hab vázas motort fejlesztett ki. Mindketten kiutazást nyertek a római Maker Faire kiállításra a Nők a Tudományban Egyesület jóvoltából.

A SCI-ndikátor verseny döntőjén a közönség is szavazhatott a kedvencére: a megjelent publikum Farkas Alexandra előadását ítélte a legjobbnak, aki egy védett faj, a dunavirágok megmentéséről mutatott be  filmet.

Fontos célkitűzése volt a versenynek, hogy az egyetemisták kilépjenek a laboratóriumból és támogatókat találjanak, hiszen így közelebb kerülhetnek terveik megvalósításához, és mind a tudományos pályán, mind a versenyszférában érvényesülni tudjanak. Számos felajánlás érkezett az üzleti és akadémiai szférából. A CERN Svájci Központjába, a világ legnagyobb részecskegyorsító fellegvárába, Galambos Máté, a kvantuminformáció ábrázolásával foglalkozó mérnök-informatikus kapott meghívást az MTA Energiatudományi Központjának jóvoltából. Novák Emil mechatronikai mérnökhallgató, aki robotok építésével foglalkozik az Evosoft mentorprogramjában vehet részt. Halasi Valentina, az emberek gondolataiban előforduló mintákat feltérképező matematikust a Ustream - an IBM Company egy hónapos szakmai gyakorlatra várja budapesti fejlesztőközpontjába. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Innotrade mentor-programjába Korhecz Lilla, a formatervezést és az épületgépészetet egy design-radiátorban egyesítő kutató kapott felvételt. Több versenyző is elsajátíthatja a Google marketing elméleti és gyakorlati rejtelmeit a Google Ground felajánlásában és VIP meghívót kap a budapesti CRAFT Konferenciára, amelyet a magyar IT szektor legsikeresebb szereplői szerveznek. A nyertesek bemutatkozhatnak az MTA által szervezett 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepén, valamint a verseny végeztével továbbra is élvezhetik a Szertár tudománykommunikációs blog pártfogását.

Az tudománykommunikációs versenyt természettudományi, műszaki, informatikai és matematika szakos hallgatók részvételével hívta életre a Nők a Tudományban Egyesület azzal a céllal, hogy segítse a fiatal kutatókat a komplex gondolatok közérthető megfogalmazásában, megnyerő átadásában. Miközben súlyosbodó probléma, hogy az ipar több százezer technológia-orientált szakemberben szenved hiányt, az oktatás nem vértezi fel a tudományos képzés során a szakembereket olyan készségekkel, amelyekkel a versenyszférában és a tudományos pályán érvényesülni lehet. Ezek közé tartozik a kommunikáció és a nyitottság más diszciplínák irányába.

"A verseny hozadéka nemcsak az, hogy fiatal kutató lányok és fiúk kezébe eszközt adtunk önmaguk kifejezésére, hanem elősegítettük a nyitottságot egymás irányába. Különböző diszciplínák képviselői megismerték és megkedvelték egymást. Ez a tudományos érzékenyítés szép és fontos hozadéka a kezdeményezésnek." - mondta el Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

Az elkövetkező évtizedekben a legtöbb állás olyan szakmákban fog megszűnni, ahol ma jellemzően többnyire nők dolgoznak. A technológiai és természettudományos területeken, melyek már most - és a jövőben különösen - a legfontosabb munkahelyteremtő szegmensek lesznek, jelenleg jóval kevesebb a nő, mint a férfi; az UNESCO felmérése szerint világszinten a kutatóknak mindössze csak 30%-a kerül ki közülük. A Nők a Tudományban Egyesület ösztönözni kívánja a nőket, hogy minél többen lépjenek tudományos vagy technológiai pályára, hiszen a munkaerőpiac nők tízezreinek biztosíthat állást ezekben a szegmensekben.

A verseny fővédnöke: Őexcellenciája Bogyay Katalin, Magyarország állandó ENSZ képviselője, New York

Zsűritagok: Dr. Balázsi Katalin, MTA Energiatudományi Kutatóközpont, tudományos főmunkatárs, osztályvezető, Kovács-Bernárdt Tamás, a ChimeIn.co alapítója, a LogMeIn volt ügyvezetője, Maróy Ákos, az Aero Glass, az EU Edge és az átlátszó.hu alapítója, Rosa Susana Durao Nhancale, tudományos kutató, szoftverfejlesztő, mentor, Dr. Simon Vilmos, BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék docense, MEDIANETS laborvezető, Dr. Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-Európai Egyetem professzora, az Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpont (CEU) igazgatója, a Kormányközi Klímavédelmi Testület (WGIII) alelnöke.

Mentorok: Komlósi Orsi, filmterjesztési szakember, kurátor, a Palantír Film Alapítvány / DocuArt mozi vezetője, Lakos Nóra, többszörös díjnyertes filmrendező, a Gyerekfilm Akadémia alapítója és vezetője, Mann Dániel kommunikációs szakértő, a Google Grund alapítója, Zsiros Róbert László, a Szertár projekt alapítója

Támogatók: Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány, Magyarország Állandó ENSZ Képviselete New Yorkban, Ustream - an IBM Company, MTA Energiatudományi Központ, Google Ground, Evosoft, Magyar Nemzeti Kereskedőház, CRAFT konferencia