Adószakértők mutatták be a magyar adózási környezet kihívásait Kecskeméten

Vissza a címlapra
Adószakértők mutatták be a magyar adózási környezet kihívásait Kecskeméten

A magyar adózási környezet számos kihívást rejt magában a vállalkozások számára, de a szabályok alapos ismerete és az ezeknek való megfelelés folyamatos monitorozása megóv a kockázatoktól, és feltárhatja az eddig kiaknázatlan lehetőségeket is. Ezt hangsúlyozták a szakértők a LeitnerLeitner november 19-én Kecskeméten megtartott adózási konferenciáján, melyet az osztrák gyökerű pénzügyi és adótanácsadó cég új regionális irodájának bemutatkozása alkalmából szervezett a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a LeitnerLeitner kecskeméti irodájának megnyitásával hozzájárul ahhoz, hogy a városi vállalkozások helyben megtalálják a működésükhöz szükséges összes szolgáltatást. Erre szükség is van, hiszen Kecskemét már most is az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, de a közeljövőben ennek további fokozódására számítanak, hiszen újabb 5-10 ezret meghaladó munkahely kialakítása várható.

Tamásné Czinege Csilla, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett az adóhatóság szemléletváltozására, mellyel már nem utólag kívánják ellenőrizni és büntetni az adózókat, hanem előzetesen kívánják ösztönözni a szabálykövetést. Ennek érdekében számos elektronikus eszközt vezettek be az elmúlt években, amelyek lehetővé teszik a valós kockázatelemzést. Így például folyamatosan csökken az áfaadórés, mely már csak kicsivel haladja meg az EU-s átlagot. Elmondta, hogy mára már 200 ezer adózótól kapnak online számlaadatot, 9600-an használják a NAV ingyenes számlázó programját, de mindkét mutató folyamatosan nő. Ezzel szemben még nagyon kevesen használják a cégkaput. Eddig összesen 50.000 beadvány érkezett hozzájuk ezen keresztül, míg az ügyfélkapun naponta 4000-t kapnak. Felhívta az érintettek figyelmét, hogy már csak alig több, mint egy hónapjuk van az átállásra, hiszen jövő januártól csak a cégkapun keresztül lehet kapcsolatot tartani az adóhatósággal is.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MTA doktora a világgazdaságban elszaporodó kereskedelempolitikai feszültségekre hívta fel a figyelmet, mely várhatóan legrosszabb hatással a nemzetközileg legnyitottabb országokra lesz, például hazánkra.

Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere a nemzetközi áfaügyletek kapcsán a legfontosabb 2019-es változások közül az utalványokkal kapcsolatos teendőket emelte ki, valamint az Európai Unió által tervezett új áfarendszert ismertette. Hangsúlyozta, hogy az egyre erősödő adózási digitalizáció közepette, sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a vállalati adófolyamatok megelőző belső ellenőrzései.

Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere az adókedvezményekről szóló előadásában emlékeztetett, hogy a vállalkozók sokszor érzik úgy, hogy nincs elég forrásuk ötleteik megvalósításához, vagy túl sok adót kell fizetni, miközben gyakran nem használják ki az elérhető kedvezményeket. Pedig az adózás terén sok lehetőség áll a vállalkozók előtt a beruházások, a kutatás-fejlesztés, a foglalkoztatás-bővítés támogatására. Ráadásul a kedvezmények egy része a vállalatcsoport magyar tagjai között megosztható, amelyet továbberősít majd a 2019-től megnyíló csoportos társasági adózás.

Végül, de nem utolsó sorban Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner Transzferár Üzletágának vezetője arról beszélt, hogy a kapcsolt vállalkozások számára az egyik legnagyobb kihívást a transzferárazás jelenti, mely sok kockázatot, de egyben lehetőséget is rejt magában. Az új szabályok szerint minden eddiginél összetettebb és részletesebb dokumentációt kell készíteni. Ez azonban egyben a vállalkozás védelmére is szolgál az adóhatóságokkal folytatott hazai vagy éppen nemzetközi viták során. Vagyis nem elég a jogszerű működés, de ennek alátámasztását is el kell végezni a transzferár nyilvántartásokban.