A Visegrádi csoport (V4) kétnapos műhelymunkája kezdődött az iparkamarában

Vissza a címlapra
A Visegrádi csoport (V4) kétnapos műhelymunkája kezdődött az iparkamarában

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére kétnapos műhelymunka kezdődött 2019. november 18-án, hétfőn Kecskeméten. Az eseményen a Lengyel Kereskedelmi és Iparkamara, a Lengyel Autóipari Csoport, a Prágai Közgazdasági Egyetem, az SCCI Pozsonyi Regionális Kamarája, a Szlovák Köztársaság Autóipari Szövetsége, a Hírös Beszállítói Klaszter, a Neumann János Egyetem, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselői vesznek részt.

A modern világban a változás üteme egyre gyorsabb és gyorsabb. Sok kkv nem képes lépést tartani ezzel a változással. Bár folyamatosan próbálnak felzárkózni, az eredmény mégis az, hogy csökken a versenyképességük és kevésbé tudnak megbízásokat elnyerni áruk gyártására és szolgáltatások nyújtására. Könnyen kiszorulhatnak jelenlegi piacukról. Ez a nyereség csökkenéséhez, így a fejlesztésekbe és innovációba való beruházási képesség elvesztéséhez vezethet. Sok kkv számára ez a jövő nem reményteljes.

A 21. századi globális gazdaságban az „értékteremtés" és az „innováció sebessége" alapvető fontosságú a piaci pozíció megszerzéséhez és fenntartásához. A globalizált, összetett, dinamikus és diverzifikált gazdaságok ezen új összefüggésében új megközelítésre van szükség a vállalkozások részéről például azáltal, hogy a kis- és középvállalkozások kis csoportokba tömörülnek, hogy több hozzáadott értéket teremtsenek, rugalmasabbá váljanak, nagyobb kapacitással, megnövekedett kompetenciákkal képessé váljanak a hatékonyabb működésre.

A jelen helyzetelemzésből adódó kérdések megválaszolására a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére kétnapos műhelymunka kezdődött 2019. november 18-án, Kecskeméten. Az eseményen részt vesznek a hazai vendéglátókon túl a visegrádi országok képviseletében Csehország, Lengyelország és Szlovákia küldöttei, de megfigyelőként jelen vannak szerbiai vendégek is. A visegrádi négyek országaiból érkezők főleg kamarai szakemberek, egyetemi kutatók, illetve az autóipar szakmai szervezeteinek képviselői. A programot Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg angol nyelven.

A szakmai rendezvény fő célja, hogy a régió országai, azaz a visegrádi négyek érdekelt felei strukturált workshopokon keresztül megvitassák a gépjármű-ellátási láncok legfontosabb kihívásait, ajánlásokat dolgozzanak ki a 21. századi vállalkozások számára alkalmas támogatási kezdeményezések kidolgozására. Hosszú távú cél az, hogy az ellátási láncban működő kkv-k közötti költségvezérelt, felülről lefelé irányuló ellátási lánc struktúrából a hatékony hálózatépítés és együttműködés kialakítása révén új üzleti szemlélet alakuljon ki az értékhálózatok (azaz az értékteremtő hálózatok) felé haladva.

A kétnapos rendezvény témájával és tervezett struktúrájával elnyerte a Visegrádi Alap támogatását. Az esemény hivatalos honlapja tartalmazza a résztvevők adatait, az esemény menetét és később az eredményeit is.

A honlap címe: http://www.v4vn.net