A szakmai versenyeket népszerűsítették az iparkamarában

Vissza a címlapra
A szakmai versenyeket népszerűsítették az iparkamarában

Állj közénk! címmel indított rendezvénysorozatot a szakmai versenyek népszerűsítésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A roadshow november 13-án, szerdán érkezett Kecskemétre, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházába.

A látványos programon részt vettek a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai. A sztárvendég műsorvezető Szabyest volt.

- November elején kezdtük meg az országos road show-t, aminek négy állomása van - mondta Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója. - Szombathelyen kedden volt, szerdán érkeztünk Kecskemétre, majd Nyíregyháza és Veszprém következik.

- Miért pont ezt a négy várost választották?

- Alapvetően olyan helyeket kerestünk, ahol olyan szakképesítésekben "erősek", amelyeket mi szeretnénk népszerűsíteni. Így döntöttünk a négy város mellett.

- Milyen szakmákról van szó?

- Elsősorban az "autós vonal", azaz a gépjármű gyártáshoz kapcsolódó szakmák, valamint a mechatronika, továbbá a vendéglátás és az építőiparhoz kapcsolódó szakképesítések.

- Hagyomány volt ez a fajta road show, vagy csak idén kezdődött?

- A versenyek népszerűsítése idén kezdődött, és jövőre is szeretnénk majd folytatni. Kiszélesített körben, azaz minél több várost, és minél több szakmát fogunk majd bevonni.

- Milyen szakmai versenyeket népszerűsítenek a road show-n?

- Van egy hazai versenyünk, a Szakma Sztár Fesztivál, amit a Hungexpo területén rendeznek meg minden év áprilisában, továbbá két nemzetközi verseny: a EuroSkills és a WordSkills. Az előbbit tavaly Budapes tartották, jövőre pedig Grazban lesz. A WordSkills viszont egy kétévente megtartott verseny, aminek 2021-ben Sanghaj lesz a helyszíne. A kecskeméti road show-nak tehát az a lényege, hogy ezekre a versenyekre minél több magyar fiatal nevezzen, illetve jelentkezzen a kiválasztásra.

Galéria (35 kép)

Összes kép letöltése