A robotikáról szólt a szombat a Bányaiban

Vissza a címlapra
A robotikáról szólt a szombat a Bányaiban

Március 18-án, szombaton a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium megrendezte a VIII. Robotprogramozó országos csapatverseny regionális döntőjét a közoktatás 5-8. évfolyamára járó diákok számára. A versenyről a szervező, Kiss Róbert számolt be a keol.hu-nak.

A versenyt hagyományteremtő céllal indítottuk 2010-ben. Az idei tanévben közel 90 csapat nevezett az ország teljes területéről, 40 iskola 250 diákja vett részt a versenyen. A jelentkezők számát tekintve rendezvényünk az ország legnagyobb robotversenye, amelyre a legjobb általános iskolás korú programozók neveztek be.

A nagy jelentkezőszámra való tekintettel a regionális döntőket az ország három városában egy időben rendeztük és a három helyszínről a legjobbak jutottak be az áprilisi döntőbe. A kecskeméti helyszín volt a legnépesebb, a jelentkezők fele érkezett a Bányaiba a szombati fordulóra. Ez mintegy 120 diákot és 25 felkészítő tanárt jelentett.

A cél az volt, hogy a tehetséges, informatika, programozás, reáltudományok iránt fokozottan érdeklődő diákok számára lehetőséget biztosítsunk tudásuk, kreativitásuk bemutatására, összemérésére, valamint hogy népszerűsítsük a programozást és a mérnöki kompetenciákat.

A versenyre jelentkezett csapatok nagy száma azt mutatja, hogy egyre több iskola gondolja a robotika oktatási lehetőségeinek kihasználását fontosnak. Lelkes tanárok irányítása alatt mind több diák tartozik azok közé, akik az informatikának csak kevesek által értett, de szinte mindenki által használt területén képesek már tizenéves korban is komoly programozói tudást felmutatni.

Az idei versenyen is bebizonyosodott ez, hiszen a fiatal programozók a zsűri egyöntetű véleménye alapján olyan programozói tudásról tettek bizonyságot, ami sokak számára csak az egyetemeken válik elérhetővé.

A versenyről

A versenyen előre összeépített LEGO MINDSTORMS robotokat kellett programozni úgy, hogy megoldják az akadálypályán kitűzött feladatokat. A robotok működését és az elkészített forráskódokat szakmai zsűri értékelte és pontozta. Minden csapat azonos felépítésű robottal versenyzett, így a programozói tudás döntött a végső sorrendről.

A versenyre nevezett budapesti nemzetközi iskolák tanulói miatt a feladatok és a zsűrizés is két nyelven zajlott, a magyar mellett az angol is a verseny kommunikációs nyelvévé vált.

A hazai verseny annyiban volt más, mint a nemzetközi egyéb robotversenyek, hogy itt a konstrukciók tervezése és építése nem kapott szerepet, „csupán" a programozói tudás.

A rendezvényen három életkori kategóriában lehetett indulni, és az értékelés is ennek megfelelően az 5. évfolyamos, 6. évfolyamos és a hetedik-nyolcadikos kategóriában történt.

A legidősebb diákoknak már néhány perc alatt kellett olyan programokat létrehozniuk, amelyek alapján a robot megoldotta az akadálypályán kitűzött feladatokat. A feladatok megoldása és az indulók nagy száma azt bizonyítja, hogy kisiskolás korban is lehet a robotikát és programozást magas szinten űzni és a kívülállók számára szinte már „varázslatnak" tűnő módon irányítani az oktatási célokra fejlesztett robotokat.

A verseny végeredménye (az országos döntőbe jutott csapatok):

5. évfolyam

Helyezés

Csapatnév Iskola Város
1. BRUSI-BOT ROBOKTAT szakkör Budaörs
2. KEVI-BOT ROBOKTAT szakkör Budaörs
3. robotBika Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium Kecskemét
4. MARPET-BOT ROBOKTAT szakkör Budaörs
5. BALNIK-BOT ROBOKTAT szakkör Törökbálint
6. Három-az-ötödiken Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza

6. évfolyam

Helyezés

Csapatnév Iskola Város
1. Kiborg 2.1 Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium Kecskemét
2. MM Team Fabriczius József Általános Iskola Veresegyház
3. RoboteamGYH Gyermekek Háza Budapest
4. NextGeneration Csongrádi Batsányi János Gimnázium Csongrád

7-8. évfolyam

Helyezés

Csapatnév Iskola Város
1. Kowalski Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola Szentendre
1. E-VaDúl Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium Kecskemét
3. Fazekas RoboTeam Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Budapest
4. LegoKockák Csongrádi Batsányi János Gimnázium Csongrád
5. SBC Fazekas Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Budapest
6. Programozz OK! Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza