A mélykúti templomdombon álló Júdásfa lett az Év fája

Vissza a címlapra
A mélykúti templomdombon álló Júdásfa lett az Év fája

Az Ökotárs Alapítvány idén is meghirdette az Év Fája versenyt, melyre 38 fát neveztek be az ország különböző pontjairól. A verseny végeredményeként az 1760-70-es években ültetett mélykúti júdásfa lett az „Év fája" 5091 szavazattal. A győztes Bács-Kiskun megyei fa képviseli majd Magyarországot az Év Európai Fája megmérettetésen.

A fa elhelyezkedése: 6449 Mélykút, Petőfi tér 15.

Faj: Júdásfa

Kora: 250 év

Magassága: 10 méter

Törzskerület: 2 méter

Jelölő: Mélykút Könyvtár, Információs és Közösségi Hely

Mélykút város eredetmondája szerint ezen a vidéken valamikor erdők voltak, melyben szarvasok és őzek éltek. A vadászok a szarvasok nyomát követve jutottak el a mai város közepére, ahol egy jó vizű kútra bukkantak. A települést erről a kútról nevezték el. A mondát igazolja, hogy a város központjában valóban található egy bővizű forrás, amelyre később fürdőt építettek.

1750-ben került a település a Grassalkovich család tulajdonába, akik egy kiemelkedő dombon - mai elnevezése szerint templomdombon - lévő kápolna helyébe szép templomot építtettek. Alapját 1761-ben rakták le, mellyel az akkori község új központi magot kapott, alakítva ezzel a település arculatát.

A templom északi sarkába a plébánia lak került, déli sarkába pedig az akkori községháza, így két pólus keletkezett, melyek a további betelepülőket magukhoz vonzották. Ekkor került Mélykútra a ma is megtalálható júdásfa, melyet valószínűsíthetően a vajdasági Szabadkáról a Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences rendi szerzetesek hoztak magukkal, és ültették el az újonnan megépült templom északi oldalán az 1760-70-es években.

A legenda szerint, mely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. A Júdea fája nevet Franciaországban kapta ez a szétterülő tartóágas lombkoronájú kis fa. Másik legenda szerint Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát, Jézus elárulása miatt.

Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan. Érdekességként lehet még említeni, hogy a júdásfa Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el.

A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak. A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják. Kedvelt találkozási pont kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált az évtizedek során.

A vele szemben az első világháború mélykúti áldozatainak állított kőkereszt méltó védelmezője és emlékének őrzője is ez a júdásfa. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott kertjében nő tovább ezzel összekötve a múltat és a jelent. Összeköti a mélykútiakat szerte az országban.

Kapitális mérete és kora miatt bevizsgálása, állapotának felmérése a közeljövőben szükségessé válik.