A megújuló energiákra épít a Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft

Vissza a címlapra
A megújuló energiákra épít a Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft

Kecskemét - Faapríték tüzelésű kazánt tervez a Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. a Szultán utcai hőközpontba. Ez lesz az első lépése annak az új útnak, amely a megújuló energiákra épít a távhőszolgáltatás terén. Egyebek között erről is szólt a cég által szervezett szakmai fórum pénteken a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban.

Az apropót már hat éve a Távhőszolgáltatás Napja, illetve a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap adja. Mint ismert, két napos a Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. által rendezett program. Csütörtökön üzemlátogatási lehetőség volt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, pénteken pedig a nap első részében a szakma tartott tanácskozást.

A környezetünk megkímélése, megóvása érdekében a távhőszolgáltatásé a jövő. A cél, hogy minél többen kapcsolódjanak a távhőszolgáltatás rendszerébe. Ezt a tevékenységet a TERMOSTAR Kft. kiemelt színvonalon végzi - hangsúlyozta a Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony a Távhőszolgáltatás napján megtartott szakmai fórumon.

„A város életében is egyre nagyobb jelentőséggel bír ez az energiahordozó. A célunk az, és azért is gyűltünk össze és kérjük is az újabb szövetségeseket, a társasházak és az intézmények részéről, hogy egyre több helyen ezt az energiahordozót használják. Az energia ellátásban, ugyanis ez a jövő" - mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

Az energiatakarékossági programok széles körű megvalósítása érdekében négyoldalú együttműködési megállapodást kötött a fórum keretében az önkormányzat, a Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft., a Kecskeméti Városfejlesztő Kft., és a Kecskeméti Társasházközösségek Érdekvédelmi Egyesülete.

A szakmai fórumon a TERMOSTAR Kft. eddigi történetét és eredményeit is összegezve a 2015-től 2020-ig tartó stratégiáról, kiemelten a megújuló energián alapú hőtermelésről tartott előadást a cég vezetője:

 „Meggyőződésem, hogy a közeljövőben olyan pályázatok születnek, amelyek a céljainkat valósággá tudják változtatni. A TERMOSTAR Kft-nek fontos stratégiai kérdés, hogy a hőalapú termelés megújuló alapra helyeződjön. A Szultán utcában képzelünk el egy olyan faapríték tüzelésű kazánt, amely az ellátásbiztonságot, a megújuló alapú hőtermelést fogja nyújtani a távhőszolgáltatást élvezők számára" - mutatott rá Horváth Attila, a Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A Távhőszolgáltatás napján a szakmai munka mellett a gyerekek is lehetőséghez jutottak. Játékos formában ismerhették meg a Föld megújuló energiáit. A fiataloknak meghirdetett alkotói pályázat is lezárult; az eredményhirdetésre szintén az Ifjúsági otthonban került sor.

Miközben zajlott a nyitott szakmai fórum a Kecskeméti Ifjúsági Otthon előadó termében, a tükörterem gyermekektől volt hangos. Kézműveskedtek, és játszva sajátítottak el minden olyan ismeretet, amely az energiatakarékosságról, a környezetvédelemről, a megújuló energiaforrásokról szól.

A Termostar Kft. idén is sok fiatalt tudott megszólítani, hogy legyen részese az alkotói pályázatának. Számtalan óvodás, általános iskolás és középiskolás eredt nyomába az ökolábnyomnak: rajzoltak, festettek, fotóztak és még kisfilm is született.

A szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni - így vélekedett dr. Salacz László országgyűlési képviselő, az egyik díjátadó, aki maga is két kislány édesapja:

„Az iskolákban és az óvodákban nagyon fontos, hogy a jövőt és a fenntartható fejlődést megalapozzák. Ezért örültem különösen annak, hogy ilyen sok gyermek van ma itt a rendezvényen" - nyilatkozta dr. Salacz László. 

Lépj zöldet! Ez volt a mottója az alkotói pályázatnak. A legjobbak komoly pénzjutalomban részesültek. Az óvodások közül az első a Piarista Óvoda Kamilla csoportja lett, az általános iskola alsó tagozatosainak kategóriájában a Lánchíd utcai iskola diákjai örülhettek a legjobban, a felsősök közül pedig Szabó Kiara vihette el a pálmát. A középiskolások legjobbja a piarista gimnázium három fős csapata lett, akik rapvideót forgattak.

„Arra gondoltunk, hogy a mai fiatalokat egy ilyen rapvideóval jobban el lehet érni, főleg környezetvédelem témában, mintha csak simán szöveget olvasnánk fel nekik" - mondta el Németh Tamás, piarista diák.

Közönségdíj is született; ezt is a Piarista Óvoda Kamilla csoportja érdemelte ki. Az ajándékuk egy napelemes összeszerelhető kisautó volt.

(szöveg: KTV)