A magyar fagylalt fővárosa lesz pénteken Kecskemét: a főtéren rendezik meg az Év fagylaltja versenyt

A vendéglátó város, Kecskemét tiszteletére új kategóriát hirdetett meg idén a Magyar Cukrász Ipartestület ebben az évben az Év fagylaltja versenyen. Így 2024. május 24-én Kecskeméten a sárgabarack fagylalt kategóriában a „Kecskeméti magyar kajszibarackot" és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát" szeretnék népszerűsíteni. (A képek illusztrációként szolgálnak, és a tavalyi versenyen készültek.)
A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, a fagylaltkészítő mesterek megismertetése a fogyasztókkal - írta közleményében a Magyar Cukrász Ipartestület. Hozzátették, hogy az Év Fagylaltja versenyt a tavalyi évhez hasonlóan ismét „fesztivál" jelleggel rendezik meg egy városi rendezvény keretében. Ahol a versenyzők a nézők előtt készítik el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.
Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumot telepítenek a helyszínen, ahol három professzionális fagyasztógépen folyik majd a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatókat is szerveznek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesíti a programot.
Az ide látogatókat különböző gyermek, zenei és kulturális programok is szórakoztatják a nap folyamán. A Magyar Cukrász Ipartestület együttműködő partnere Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Lechner Kávéház, melyek a programok megvalósítását biztosítják.
A programról IDE kattintva olvashatnak részleteket!
További részletek:
„A" KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK VERSENYE
Ebbe a kategóriába olyan fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készülnek.
A tejes fagylaltok főzéssel készülhetnek, lehetőleg tojás felhasználásával.
A fagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.
Gyümölcs fagylaltoknak a késztermék tömegéhez viszonyítva minimum 30% jelleget adó gyümölcsöt kell tartalmaznia (csak a citrusféléknél lehet ennél kevesebb).
Cukrászdánként/fagylaltozókként ebben a kategóriában kettő fagylalt nevezhető a versenyre.
„M" („MENTES") KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK VERSENYE
„Mentes" fagylaltok kategóriája, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt" kategória.
A fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét és kényelmi termékeket. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol).
Cukrászdánként/fagylaltozókként ebben a kategóriában kettő fagylalt nevezhető a versenyre.
„C" KATEGÓRIA: ALAPANYAG GYÁRTÓK, -FORGALMAZÓK VERSENYE
Ebbe a kategóriába alapanyag gyártók, illetve alapanyag forgalmazók nevezhetnek.
A fagylaltoknál alapanyag megkötés nincs.
Cégenként kettő szabadon választott fagylalt nevezhető a versenyre.
A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhatnak!
„C/M" MENTES KATEGÓRIA: ALAPANYAG GYÁRTÓK, -FORGALMAZÓK VERSENYE
Ebbe a kategóriába alapanyag gyártók, illetve alapanyag forgalmazók nevezhetnek.
Ebben a kategóriában „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes" fagylaltokkal lehet nevezni, tehát a fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét.
Cégenként kettő szabadon választott fagylalt nevezhető a versenyre.
A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhatnak!
„SÁRGABARACK KATEGÓRIA": CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK ÉS CÉGEK VERSENYE
Az Év Fagylaltja 2024. versenyen idén vendéglátónk, a Kecskemét Megyei Jogú Város tiszteletére egy új kategóriát hirdetünk: a „Sárgabarack fagylalt kategóriát". Ebben a kategóriában a „Kecskeméti magyar kajszibarackot" és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát" szeretnénk népszerűsíteni.
Elsődlegesen gyümölcsfagylaltok nevezését várjuk és a késztermék tömegéhez viszonyítva minimum 30% sárgabarackot kell tartalmazniuk a fagylaltoknak. Javasoljuk a variegatóban a kecskeméti barackpálinkát is megjeleníteni, de a pálinka használata nem kötelező! A sárgabarackot más alapanyagokkal (pl. zöldség, gyümölcs, csokoládé stb.) is lehet kombinálni, de a sárgabaracknak kell dominálnia a fagylaltban.
Ebbe a kategóriába olyan fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készülnek.
A fagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.
Ebben a kategóriában vállalkozásonként kettő fagylalt nevezhető a versenyre.
A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhatnak!
FAGYLALTOK ELKÉSZÍTÉSE:
• „A" és „M" kategóriákban a helyszínen 6:00 óra és 14:00 óra között kell majd fagyasztani, a fagylaltok elkészítése nézők előtt történik.
• A fagyasztások előre beosztott sorrendben történnek, a versenyzők az időpontjuk előtt fél órával kötelesek megjelenni és regisztrálni.
• A „C", a „C/M" és a „SÁRGABARACK" kategória készen hozott fagylaltjait 13:00 óráig kell átadniuk a versenyzőknek a helyszínen.