A húsvéti időszakban a rendőrök szerint 327 sofőr vezetett ittas állapotban

Vissza a címlapra
A húsvéti időszakban a rendőrök szerint 327 sofőr vezetett ittas állapotban

A rendőrök Magyarország útjain a húsvéti időszakban több, mint ezer járművezetőt ellenőriztek. 327 sofőr vezetett ittas állapotban, akik közül 186 személy ellen büntetőeljárás, 141 járművezető esetében pedig közigazgatási eljárás indult - közölte az ORFK.

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök tájékoztatási készsége húsvéttal kapcsolatban is visszafogottabb volt. Így azt nem tudni, hogy a megyében ittasan hányan vezethették a járművüket, azt viszont megtudjuk, hogy húsvét vasárnap 629 sofőr hajtott gyorsabban a megengedettnél. Volt két olyan sofőr is, aki a vezetéstől eltiltás hatálya alatt, ittasan vezette az autóját.

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat Bács-Kiskun vármegyében regisztráltan 2616-an lépték át. A jogsértések elkövetőinek legalább 39.000 forint közigazgatási bírságot kell fizetniük, ám vannak olyan sofőrök, akik ennél magasabb összegű bírságra számíthatnak.

Bács-Kiskun vármegye közútjain egy hét alatt 67 rendőri intézkedést igénylő baleset történt. Az egyenruhások 36 olyan autóst igazoltattak, akik a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak; közülük négyen okoztak balesetet.

A hétvégén a járőrök előállítottak két olyan járművezetőt, akiket a bíróság korábban eltiltott a vezetéstől. Az intézkedések során az is kiderült a sofőrökről, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak. A 41 éves megyeszékhelyi férfit a járásbíróság 2026 decemberéig tiltotta el a vezetéstől, ám az 51 éves bajai lakossal szemben a bíróság végletes eltiltást alkalmazott korábban. Őt a rendőrök őrizetbe vették, a másik gyanúsított szabadlábon védekezhet.