A humán kapacitásokat fejlesztik Solt térségében

Vissza a címlapra

Solt Város Önkormányzat és konzorciumi partnerei Európai Uniós forrásból 499,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek humán kapacitásaik fejlesztésére. A projekt célja, hogy a településméretből adódó társadalmi hátrányokat mérsékelje és javítsa a térségben élő gyermekes családok minőségi humán közszolgáltatásokhoz való hozzáférését.

A cél elérése érdekében konzorciumi összefogás jött létre. Ezen konzorcium vezetője Solt Város Önkormányzat. Konzorciumi tagok: Homokmégy Községi Önkormányzat, Miske Község Önkormányzata, Harta Nagyközség Önkormányzata, Dunavecse Város Önkormányzata, Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, Drágszél Község Önkormányzata, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Grassroots Sport Oktatás-módszertani és Kutatás- fejlesztési Nonprofit Kft., Fénykörközösség Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft.

Solton, Dunavecsén, Homokmégyen, Miskén, Dunapatajon és Hartán sor kerül óvoda felújításra és óvodai családi napokra, ahol a szülők betekintést nyerhetnek a helyi óvoda szakmai munkájába, továbbá Miske és Dunavecse vonatkozásában fejlesztő játékok vásárlására. Miske, Solt, Harta és Homokmégy települések együttműködésében tudásmegosztó workshop-ok jönnek létre a közszolgáltatásban dolgozóknak. Solton, Hartán és Miskén is felmérik a humán-közszolgáltatásban dolgozók szakmai kompetenciáit és feltárt hiányosságokat továbbképző programokkal enyhítik. A három településen Dunapatajjal kiegészülve a helyi munkáltatóknak érzékenyítő programokat szerveznek, hogy ezzel generálják a hátrányos helyzetű lakosok foglalkoztatottsági arányainak növekedését. Homokmégyen közösségfejlesztési céllal valósulnak meg Családi Napok, öko-tudatusságot fejlesztő előadások diákoknak, egészségügyi fejlesztő programok óvodás gyerekeknek. Hartán Családi Napokat szerveznek. Öko-előadásokat, hátrányos helyzetű tanulóknak nyelvvizsga felkészítést tartanak. Dunavecsén ökológiai tábort, gyereknapot, majálist, sportprogramokat, úszásoktatást szerveznek. Dunapatajon, Miskén, Dunavecsén és Solton a tudatos pénzügyi magatartás kialakításáról előadásokat tartanak diákoknak. Programokon keresztül bővítik fenntartható fejlődéssel és öko-tudatossággal kapcsolatos ismereteiket. Fontos továbbá, hogy a hátrányos helyzetű 3 év feletti óvodába járó gyermekek részére az egészségtudatosság növelését és az egészségfejlesztést célzó programokat tartanak. Drágszélen Családi napokat, öko-tudatosság fejlesztő programokat, óvodás gyermekeknek úszásoktatást valósítanak meg. Solton megvalósulnak továbbá interaktív szakmai napok és a helyi identitás növelése céljából régészeti, helytörténeti és helyismereti előadásokat tartanak.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elindítja a "Bács-Kiskunban itthon vagy" tanulmányi ösztöndíj programot a fent felsorolt településeken élő diákok részére. A program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű diákok tanulmányait arra ösztönözve őket, hogy az így megszerzett szaktudást helyben kamatoztassák. Grassroots Sport Oktatás-módszertani és Kutatás-fejlesztési Nonprofit Kft. az óvodapedagógusok képzését bonyolítja le. A Fénykörközösség Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismeretek bővítése, öko-tudatosság fejlesztése előadássorozat és a Mesekör programok lebonyolítását vállalta magára.