A hónap végéig tekinthetők meg Neumann János levelei a kecskeméti CAMPUSON

Vissza a címlapra
A hónap végéig tekinthetők meg Neumann János levelei a kecskeméti CAMPUSON

2023. november 30-ig látogatható az a kiállítás, mely kilenc darab Neumann János szignójával ellátott autográf (kéziratos) levelet mutat be a Neumann János Egyetem CAMPUS-án. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára birtokában lévő levelek Magyarország washingtoni követségének anyagai között maradtak fenn.

Az itt található néhány autográf levélből egyet már bemutatott nyomtatásban a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a 2016-2017 folyamán nyitva tartó állandó kiállításán, illetve idén júniusban a Múzeumok Éjszakáján. Azonban így együtt, most először láthatók a szélesebb nagyközönség számára.

A leveleket elsőként Csóka Géza mutatta be (Csóka Géza: Neumann János autográf levelei a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában. ArchívNet 2023/1.). Tanulmánya segítségével mutatja be a kiállítás is azokat a Neumann János Egyetem CAMPUS-án a kiállítóterem melletti galérián, egy Neumann életét és levelezését bemutató rövid vetítéssel egybekötve.

Ugyanitt látható Horváth Zoltán magángyűjtő 70 ezres képeslapgyűjteményéből egy válogatás, mely segítségével három tárlóban mutatják be a híres magyar és nemzetközi tudósokat, köztük két ritkaságot, az USA-ból származó Neumann relikviákat. Ez a kiállítás is interaktív, számítógép segítségével választhatjuk ki a megismerni vágyott feltalálót, s olvashatunk róla, valamint leghíresebb találmányáról.

NJE kommunikáció

Galéria (5 kép)

Összes kép letöltése