A használt sütőolaj lakossági gyűjtésének népszerűsítése Kecskeméten

Vissza a címlapra
A használt sütőolaj lakossági gyűjtésének népszerűsítése Kecskeméten

Kecskemét - Egy liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet tesz használhatatlanná. Ilyen és ehhez hasonló riasztó adatok késztették Kecskemét önkormányzatát arra, hogy szorgalmazza és támogassa a használt sütőolaj lakossági gyűjtésének népszerűsítését Kecskeméten.

A témában csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Vörös Viktor, a Design Kft. ügyvezetője és Tábi Krisztián, a Design Kft. másodnyersanyag értékesítője.

Elhangzott: az önkormányzat szerződést kötött a Design Kft-vel, amelyben a cég vállalta, hogy 3 középfokú köznevelési intézményben tart szemléletformáló előadásokat a témában. A társaság hat intézményben (Bolyai gimnázium, Bányai gimnázium, Széchenyi szakközépiskola és szakiskola, Magyar Ilona Általános Iskola, Arany János Általános Iskola, Kecskeméti Főiskola homokbányai kollégiuma) gyűjtőpontokat alakít ki, ahol a lakosság leadhatja a használt sütőolajat.

A gyűjtőedény lehet akár üveg, akár műanyag palack, a göngyöleget ugyanis a társaság ugyanúgy válogatja és kezeli majd saját telephelyén.  Az iskolák a Design Kft-től a begyűjtött mennyiség után térítési díjat kapnak: literenként 15 forintot.  Az akció sikere érdekében a társaság további olyan intézmények jelentkezését várja, amelyek gyűjtőpontokká válhatnak.

A sajtótájékoztató résztvevői felhívták a figyelmet arra, hogy a használt sütőolaj ugyan nem minősül veszélyes hulladéknak, de a nem megfelelő kezelés következtében súlyos környezeti károkat okozhat. Magyarországon több társaság is foglalkozik sütőolaj begyűjtésével és kezelésével, ám ezek döntően az ipari szektort és a vendéglátóhelyeket célozzák meg szolgáltatásukkal. Ezért is számít példaértékűnek az az összefogás, amely Kecskemét önkormányzata és a Design Kft között létrejött, hiszen ez esetben a háztartásokra került a hangsúly.

A kampány céljai: a kecskeméti háztartásokban képződő használt sütőolaj minél szélesebb körben történő visszagyűjtése a Design Kft eszközrendszerének és logisztikájának segítségével. Mind lakossági mind intézményi szinten, a kecskemétiek figyelmének felhívása az elhasznált sütőolaj elhelyezésének veszélyeire. Továbbá  a köznevelési intézményekben tartandó előadások keretein belül a következő generáció szemléletformálása a hulladékokkal kapcsolatos viszonyunkról.

Sikeres kampány esetén a Design Kft pályázatokon kíván indulni, ezzel is új kecskeméti munkahelyeket teremtve.

A Design Kft-ről: a cég 1990-ben alakult vállalkozás. Kecskeméti telephelyét 1998 óta üzemelteti az Ipar u. 6. szám alatt. A központi telephelyükön történt beruházások kivitelezésével mára a legmagasabb műszaki követelményeknek megfelelő európai szintű kezelő telepet alakítottak ki, amely esztétikailag és morálisan is illeszkedik a környezetközpontú szemlélethez.

Céljuk, hogy minél több saját hulladék-feldolgozó technológiával rendelkezzenek - hasznosítói státusz megszerzése minél több hulladékáram esetén -, amely következtében a hulladékok végső kezelőivé válhatnak. Jelen esetben a használt sütőolaj kezelését tűzték ki célul.

A társaság a jövőben is elsődleges feladatának tekinti a partnerek maradéktalan kiszolgálását, üzletkörének és szolgáltatásainak bővítését. A Design Kft napjainkban több mint 6000 partnerrel áll szerződéses kapcsolatban. Az elmúlt 20 év folyamatos törekvései és kitartó munkája hozzásegítette őket a jelenleg is meghatározó piaci részesedéshez, a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos szolgáltatások területén elért elismertséghez, valamint a magas minőség fenntartásához a szoros piaci verseny ellenére is. A cég dinamikus fejlődésének alapja, hogy szervezeti egységeik (a kereskedelem, a szállítmányozás, a hulladéktárolás, és a hulladékkezelés) összehangoltan, pontosan tudnak együttműködni.

(Fotók: Komlós József JR)