A Dél-Alföldi Innovációs Díj nyertesei

Vissza a címlapra
A Dél-Alföldi Innovációs Díj nyertesei

A Magyar Tudomány Ünnepén idén 13. alkalommal adták át a dél-alföldi vállalkozói-feltalálói tevékenység elismerésére alapított Dél-Alföldi Innovációs Díjakat. Ezt az elismerést a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen alapította 2010-ben. A november 4-i eseményen Prof. Dr. Kemény Lajos akadémikus, a SZAB alelnöke, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető igazgatója szólította az idei innovációs pályázati díjak nyerteseit.

A Dél-Alföldi Innovációs Díj gazdasági társaságok kategóriájában a szegedi ZETO EU Kft-t képviselő Dr. Kokavecz János ügyvezető vette át az első díjat. Pályázatuk egy vezetéknélküli, hordozható és a kórházi használatban lévő géles elektródák helyett szárazelektródát használó elektro-encefalogram (EEG) berendezésről szólt, amelyet ott, a helyszínen szemügyre is lehetett venni. Ebben a kategóriában oklevéllel ismerték el a CSOMIÉP Kft. és a Nagy és Társai Bt „ESZSVÁR” típusú nagyvasúti, előre gyártott makro szintetikus szállal erősített nagypaneles síncsatornás útátjáró rendszerét; a díjat a fejlesztés témafelelőse, Onderó Béla műszaki referens vette át.

Az innovációs díj természetes személy kategóriájában Hajnal Attila - Thermobox D73 nevű központi vezérlő szerkezete nyert első díjat; ez a fejlesztés a kompresszorházak hőmérsékleti szabályozását képes úgy elvégezni, hogy a kompresszorok leadott hőjét is hasznosítja. A kategória okleveles elismerését Törőcsik Károly Konrád kapta, aki a vállalkozások digitális fejlesztéséhez dolgozott ki IoT (vagyis netes hálózaton hasznos adatot kommunikáló) platformot, amelyet energiafelhasználást mérő alkalmazással párosított.

A díjakat Krisztin Tibor, a SZAB elnöke, valamint az innovációs alapítvány kuratóriumának tagjai, Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Szabó Géza, a Békés Megyei Kereskedelmi Iparkamara alelnöke és Maróti Péter, a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség igazgatója adták át.

1825. november 3-án, a pozsonyi országgyűlés alsóházi követeinek ülésén ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egyéves jövedelmét egy Magyar Tudós Társaság megalakítására. Ez az esemény a későbbi Magyar Tudományos Akadémia és a tudományos célú összefogás jeles napja lett, amelyről az Akadémia 1997 óta a Magyar Tudomány Ünnepével emlékezik meg.

Forrás és fotó: u-szeged.hu , Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

További részletek: magyarhirlap.hu