51 laptopot kaptak kecskeméti pedagógusok - Országosan több mint 45 ezer laptopot osztanak ki

Vissza a címlapra
51 laptopot kaptak kecskeméti pedagógusok - Országosan több mint 45 ezer laptopot osztanak ki

A kecskeméti Arany János Általános Iskolában kezdődött meg annak a több mint 45 ezer laptopnak az átadása, amelyet a digitális kompetencia fejlesztését célzó, európai uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében kapnak meg a pedagógusok.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára Kecskeméten az első 51 laptop átadásán az eszközhasználat biztosításán túl fontosnak nevezte azt is, hogy a pedagógusok megfelelő tudás birtokában használhassák a számítógépeket. Erre szintén kiemelt figyelmet fordítanak a 45 milliárd keretösszegű projekt keretében - tette hozzá.

Kiemelte: a tervek szerint jövő szeptembertől 22 ezer ötödikes diák a tankönyvek digitális változatával feltöltött tableteket kap majd. Mintegy 90 milliárd forintot költenek továbbá az iskolák épített infrastruktúrájának fejlesztésére. Ebből a keretből messze a legnagyobb projektösszeget éppen Bács-Kiskun megye nyerte el, hiszen több mint 11 milliárd forintot fordíthatnak oktatási intézményeik korszerűsítésére - emelte ki az államtitkár.

Palkovics László szerint ilyen mértékű iskolafejlesztési program Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt. Hangsúlyozta: az a tudás, amivel kikerülnek a gyermekek az iskolából, abban a pillanatban még alkalmazható, de a gyorsan változó világban hamar elévül. Éppen ezért az új ismeretek megszerzése folyamatos tanulást igényel, a tanultak alkalmazásának átadása során pedig ma már elengedhetetlen a digitális környezet.

Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta: a Kecskeméti Tankerületi Központ területén 62 iskolában több mint 1300 laptopot adnak át a pedagógusoknak a következő hetekben és megszervezik az eszközhasználatot biztosító továbbképzést is.

Fontos célnak nevezte, hogy az iskolák megfelelő sávszélességű internettel és wi-fi-vel is rendelkezzenek. Ennek Budapesten és Pest megyén túl az ország teljes területén történő megvalósítását szintén biztosítja a projekt.

Az informatikai fejlesztés kapcsán megjegyezte: a tervek szerint 5000 projektort és 3000 interaktív panelt is kiosztanak az iskoláknak. A következő években az intézményeket és a tantestületeket azonban abban is segíteni kell, hogy az eszközökhöz kapcsolódó ötleteik, jó gyakorlataik szintén támogatást nyerjenek - fogalmazott Solti Péter.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is jelen volt az Arany János Általános Iskolában rendezett eseményen. Hozzászólásában külön is kiemelte, hogy az országos programban méltán lett az első a kívül-belül és környezetében is megújult széchenyivárosi iskola. Megemlítette azt is, hogy matematika és természettudományi, nyelvi, valamint sport képzéseiben különösen sikeres az intézmény.

- Azt gondolom, hogy megérdemelte a „projekt-elsőséget" ez az iskola - mondta a polgármester. - Hiszen évek óta sikereket ér el. Elsők között volt a „Tehetségpontok" területén, és elsők között váltak Európai Tehetségponttá 2016-ban. Nagyon innovatív, nyitott szellemiségű iskola, amelytől bármilyen együttműködést kér a városi programokhoz a városvezetés, azonnal kapcsolódnak hozzá.

(MTI / keol.hu)

Galéria (44 kép)

Összes kép letöltése