33 afgán került elő a furgonjából – gyorsított eljárásban 4 évre ítélték

Vissza a címlapra
33 afgán került elő a furgonjából – gyorsított eljárásban 4 évre ítélték

A Kecskeméti Járási Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állította azt az ukrán embercsempészt, aki ülések nélküli furgonja zárt rakterében 33 illegális bevándorlót szállítva bukott le az M5-ös autópályán.

A vád szerint az évek óta Lengyelországban élő ukrán férfi ismeretlen megbízója utasításainak megfelelően, fizetség fejében a szerb-magyar határon törvénytelenül átjutó külföldi személyek Franciaországba juttatását vállalta.

A megbízójától telefonon kapott adatok alapján 2022. július 31-én megjelent a déli határ közelében és az ülések nélküli, zárt rakterű furgonjába 33 afgán férfit vett fel azért, hogy az osztrák-magyar zöld határhoz vigye őket. Ott az embercsempész feladata lett volna az is, hogy segítse a migránsok gyalogos továbbjutását.

Elindulást követően azonban az M5-ös autópályán Budapest felé haladva a Bács-Kiskun megyei rendőrök igazoltatták, ennek során a raktérben utazó, magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudó férfiakat megtalálták.

A Kecskeméti Járási Ügyészség az elfogása óta letartóztatásban lévő ukrán férfit vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állította.

A Kecskeméti Járásbíróság a férfit a váddal egyezően bűnösnek mondta ki és vele szemben 4 év börtönbüntetést szabott ki, 8 évre kitiltotta Magyarország területéről, továbbá a csempészésre használt jármű is az állam tulajdonába került.

Az ügyész a bíróság döntését tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős.

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség