26. Varjú Lajos Országos Természettudományi Emlékverseny az Arany János iskolában

Vissza a címlapra
26. Varjú Lajos Országos Természettudományi Emlékverseny az Arany János iskolában

A napokban rendezte meg a kecskeméti Arany János iskola, - mint Akkreditált Kiváló és Európai Tehetségpont - a felső tagozatos korosztályra kiírt, 26 éves múltra visszatekintő természettudományi emlékversenyét. A versenyt az iskola volt igazgatójának tiszteletére alapította a tantestület.

A megmérettetés természettudományos tárgyakat átfogó komplex verseny 5 - 8. osztályos tanulók számára, amelyet Kecskemét és környéke iskolái számára rendeznek minden évben. Ebben a tanévben is meghívott vendégeik voltak Balatonfüred - Debrecen - Szolnok város általános iskolás tanulói is. Örömükre szolgált, hogy országos méretűvé vált rendezvényre a testvérvárosok iskoláiból több tehetséges tanuló nevezett be. Az Arany János iskola tantestülete fontosnak tartja, hogy lehetőséget biztosítson a tehetséges tanulók számára, hogy tudásukat a természettudományos tárgyakban összemérjék, ugyanakkor olyan ismeretekre is szert tegyenek, ami elősegíti a logikus gondolkodásra nevelést, az ismeretek integrálását és gyakorlati alkalmazását. Az összefüggések megláttatása, a szellemi igényesség a fejlődés elengedhetetlen feltétele.

A komplex versenyben az 5. osztályosok matematikából és természetismeretből, a hatodikosok matematikából, informatikából és természetismeretből, a hetedikesek és nyolcadikosok pedig matematikából, fizikából, kémiából, földrajzból, biológiából és informatikából mérik össze tudásukat. A sorrend kialakításánál az egyes tantárgyakból elért eredmények százalékos átlagát veszik figyelembe, tehát azok érnek el legjobb helyezést, akik az előbb felsorolt tantárgyak közül minél többször kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

Az egyéni teljesítményeknél - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közel azonos eredményt elérő tanulókat arany ezüst, és bronzoklevéllel jutalmazzák, és különdíjat adnak azoknak a versenyzőknek, akik egy-egy tantárgyból hibátlan eredményt érnek el. 2010-ben az iskola vándorserleget is alapított, amelyet minden tanévben a legeredményesebben szereplő általános iskola kaphatja meg (a házigazda iskola) kivételével.

Az eredményhirdetés 2018. május 9-én 14:30 órakor lesz az iskola tornatermében.

A Varjú Lajos Természettudományi Emlékversennyel egy időben zajlott a 6. Arany János Regionális Matematikaverseny alsó tagozatos korosztályú tanulóknak.