22 személyt szállított egy mikrobuszban az embercsempészéssel vádolt férfi

Vissza a címlapra
22 személyt szállított egy mikrobuszban az embercsempészéssel vádolt férfi

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy horvát állampolgárságú férfival szemben, aki 1000 Euró reményében a déli határ közelében egy kisbuszba 22 határsértőt, köztük 6 gyereket vett fel azért, hogy őket Ausztriába szállítsa. Ismerőse előfutóként biztosította a szállítás zavartalanságát, ennek ellenére az M5 autópályán haladva rendőri igazoltatás során tetten érték.

A vádirat szerint a horvát állampolgárságú férfi azzal a céllal érkezett Magyarországra, hogy a szerb-magyar államhatáron meg nem engedett módon átlépő személyeket Ausztriába szállítson.

A vádlott Magyarországra érkezése napján egy Röszke melletti parkolóban átvette az elkövetéshez használt osztrák rendszámú, bérelt kisbuszt, majd másnap ismeretlen megbízói utasítására, az általuk megadott GPS koordináták alapján a határ közelében felvette a Magyarországra illegálisan belépett személyeket. A kisbuszba összesen 20 szír és 2 egyiptomi személyt - köztük 6 gyermeket - vett fel, majd megkezdte Ausztria felé szállításukat. Az embercsempész a szállítás sikeres végrehajtása esetére 1.000 Eurót kapott volna az őt megbízó személyektől.

A haladás zavartalanságát egy ismerőse külön járművel előtte haladva, ún. felvezetőként biztosította, ennek ellenére a mikrobuszt az M5-ös autópályán rendőri ellenőrzés alá vonták és az embercsempészt elfogták.

Az ügyészség a horvát férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását, emellett Magyarország területéről történő kiutasítását indítványozza. A vádlott letartóztatásban várja, hogy bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság döntsön.

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség