20 lakó érdeke került szembe 2500 egészségügyi dolgozó és napi 5000 beteg érdekével

Vissza a címlapra
20 lakó érdeke került szembe 2500 egészségügyi dolgozó és napi 5000 beteg érdekével

Újólag nincs könnyű helyzetben Kecskemét. Azt kell mérlegelnie, hogy kinek az érdeke fontosabb: 20-30 lakóé, vagy a kecskeméti kórház 2500 egészségügyi dolgozójáé és a naponta a kórházba érkező 5000 betegé. Mondjuk, a matematika szabályait nézve nem lenne kérdés a kérdés...

Lassan hozzászokunk ahhoz, hogy bármilyen kérdésben is kell dönteni, annak mindig vannak ellenzői és támogatói is. Így történt ez ezúttal is, amikor bejelentette a Bács-Kiskun Megyei Kórház, hogy parkolóház építésébe kezd. Aminek mondjuk vélhetően mindenki örül.

De nem teljesen... A projekt egy részének ellenzői egy Nyíri úti társasház lakói, akik szerint a parkolóházzal párhuzamosan megvalósuló belső parkoló (a helyszínrajz jobb oldalán, lent, zöld színnel jelölve) rendkívül közel van az épületükhöz.

(A szerkesztő megjegyzése: cikkünk megjelenését követően, a hozzászólások egy részéből szembesültünk azzal, hogy néhányan félreértelmezik a leírtakat. Ezért a pontosítás kedvéért közöljük: a parkolóház nem a reklamáló lakók épülete mögött, hanem a Nyíri úton, a korábbi felszíni parkoló helyén épül. Ez a terület pedig egyetlen lakóházzal sem szomszédos. Egyik oldalról a Nyíri út, a másik oldalról pedig a kórház területe határolja! - lásd a mellékelt térképen a lila színnel - MP - jelölt részt!)

Pénteken (2019. november 29-én) adta hírül a VER-BAU Parking Kft., hogy évek óta tartó parkolási probléma oldódik meg a kecskeméti megyei kórház mellett. A közlemény a következő volt:

"Hamarosan új, háromszintes, összesen 382 férőhelyes parkolóház építése indul meg a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti, Nyíri úti székhelye mellett. A fejlesztés a jelenlegi Nyíri úti külső parkoló területén, a kecskeméti székhelyű VER-BAU Parking Kft. beruházásában valósul meg.

Első lépésként a kórház területén belül két helyszínen, összesen 213 új, felszíni parkolót alakítanak ki. Ezzel a parkolóház építése miatt megszüntetett férőhelyeket pótolja a beruházó. A két új, felszíni parkoló egyike a kórház területén belül, a főbejárat mellett lesz, használatára a kórház területén belül eddig is érvényes szabályok vonatkoznak majd. A másik új felszíni parkolót a Csabay Géza körút felől létesítik, használata ingyenes lesz. Ebből a parkolóból a gyalogosforgalom a mentőbejárat felől közelítheti majd meg a főépületet, ahol a kórház a legközelebb eső, biztonságos bejáratot jelöli ki közlekedésre.

A jelenleg működő Nyíri úti parkolót várhatóan December 4-én lezárják, elkezdődnek az előkészítő munkafázisok."

A VER-BAU Parking Kft közleményének médiában történő landolása után 2 és félórával újabb közleményt kaptak a szerkesztőségek. Ezúttal Nemcsik Mátyástól, a körzet kecskeméti önkormányzati képviselőjétől. Ez pedig így szólt:

"Széchenyivárosnak régi problémája oldódik meg a közeljövőben azzal, hogy új parkolóház épül a jelenlegi Nyíri úti külső parkoló helyén. A körzet önkormányzati képviselőjeként üdvözlöm a beruházást. Továbbá örülök annak is, hogy együttműködésben az önkormányzattal elkészülhet a körforgalmi csomópont a Nyíri út - Akadémia krt. - Csabay Géza krt. kereszteződésében.

Sajnálatos azonban, hogy ez az öröm nem lehet felhőtlen. Kecskemét önkormányzata korábban előírta a kórháznak, hogy a parkolóház építésével kieső parkolókat saját területén pótolja. A kórház a belső parkolók helyének kiválasztásáról nem volt köteles egyeztetni az önkormányzattal. Így csak a közelmúltban, utólag tudtuk meg, hogy a kijelölt belső helyszín rendkívül közel van a Nyíri úti társasházhoz, ezért az ott lakók tiltakoznak.

A helyszínen járva magam is megállapítottam, hogy a lakók aggodalma jogos. Erről tájékoztattam Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert is. Úgy vélem, a város vezetésének akkor is tudnia kell a konkrét helyzetről, ha abban az önkormányzatnak semmilyen illetékessége nincs.

A polgármester asszony egyetértett a lakók aggodalmával, és kérte a kórház vezetését, hogy ha egyetlen mód van még rá, akkor vizsgálják felül a döntésüket."

Nem kívánnánk állást foglalni egyik közleménnyel kapcsolatban sem, azonban a tárgyilagos döntés segítségeként álljon itt egy háttér. Amit ugyancsak a VER-BAU Parking Kft. küldött:

"Évek óta feszítő probléma a megyei kórház körüli parkolási helyzet. Az intézménynek az elmúlt időszakban jelentősen bővült az ellátási területe. A hivatalos adatok szerint emellett a Kecskeméten mért gépkocsihasználat két év alatt 30%-kal növekedett.

A rendelkezésre álló 204 férőhelyes - a kórházi dolgozók és a látogatók között megosztott - parkoló az igényeket rég nem tudja megfelelően kiszolgálni. A beruházást megelőző felmérések azt mutatták, hogy a vendégek részére fenntartott mintegy száz parkolóhelyen naponta több mint ezerkétszáz gépkocsi fordul meg.

A kórház fenntartója ezért nyílt pályázatot hirdetett a Nyíri út - Csabay Géza körút kereszteződésénél egy parkolóház megépítésére és az azt körülvevő terület rendezésére. A pályázatot a VER-BAU Parking Kft. nyerte el, mely első lépésként a kórház területén belül két helyszínen, összesen 213 új parkolót alakít ki.

A kórház kifejezett kérése volt, hogy a parkolóház építése során megszüntetett parkolókat pótolja a beruházó. Ezzel az engedélyezéshez nem kötött fejlesztéssel váltják ki a jelenlegi kapacitást, mely parkolók a kórház területén belül a parkolóház átadását követően is rendelkezésre állnak majd a dolgozók és látogatók számára.

Az új parkolók alakítása napokon belül elkészül. Több parkolási lehetőség lesz a telephelyen belül a főbejárat mellett, illetve kialakításra kerül a Csabay Géza körút felől is egy új parkolóterület. A Csabay Géza körút felőli oldalon kialakított új parkoló használata a kórház vezetésének döntése értelmében az építkezés idejére ingyenes lesz. Az újonnan nyitott parkolóból a gyalogosforgalom a jelenlegi mentőbejárat felől közelítheti majd meg a hotel épületet, ahol a kórház a legközelebb eső, biztonságos bejáratot jelöli ki közlekedésre. A változtatások a Rendelőintézet használatát, nyitva tartását nem érintik.

Az ütemezés szerint a kórház udvarán most kialakított parkolókat néhány napon belül birtokba vehetik a dolgozók és a látogatók, így a jelenlegi Nyíri úti parkoló területét le lehet zárni és elkezdődhet a közművek szükséges áthelyezése.

A beruházó VER-BAU Parking Kft. az építkezés során messzemenően tekintettel lesz a közelben lakókra, a betegekre, a kórházban dolgozókra és az oda látogatókra: elsősorban előre gyártott elemeket szállítanak a helyszínre, ahol így az összeszerelés okozta por- és zajterhelés a lehető legalacsonyabb lesz.

A szükségszerűen kivágott fákat a jogszabályoknak megfelelően arányosan pótolni fogják, a területen található térplasztika pedig a kórház udvarán kap új helyet. A beruházó elkötelezett a környezet megóvása iránt, így a parkolóház homlokzatán növények, illetve élő zöld fal lesz kialakítva, mely Kecskeméten újító és egyedi látványvilágot is kölcsönöz majd az épületnek.

A projekt kidolgozása során a beruházó ötvözte a kórház, az önkormányzat és a lakosság felől érkező észrevételeket, igényeket, ezért a parkolóház 382 fedett állása mellett további 32 kültéri parkoló létesül, a földszinten pedig különböző profilú diszkont kiskereskedelmi üzletek nyitását tervezik.

A beruházó a kivitelezés ideje alatt az érintettek megértésére és türelmére számít, hiszen egy színvonalas, a környék szolgáltatási és esztétikai színvonalát emelő, a kecskeméti lakosok és az ide érkező látogatók jogos igényeit kiszolgáló parkolóházat adnak át jövő év végére."