12 Bács-Kiskun megyei diák a XII. Szakma Sztár Fesztivál fináléjában

Vissza a címlapra
12 Bács-Kiskun megyei diák a XII. Szakma Sztár Fesztivál fináléjában

Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Hungexpón, a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

"A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. Márpedig Magyarország meg akarja nyerni a jövőt, ehhez pedig szükség lesz rátok" - fogalmazott a kormányfő a diákok előtt, akiknek azt is mondta: külföldön eltölteni valamennyi időt, tanulni, dolgozni mindig hasznos és jó dolog, de előbb-utóbb vissza kell térni, mert "a ti jövőtök nem ott, hanem itt vár rátok".

Hozzátette: Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, amilyen szakmát, pályát, életet, jövőt választanak maguknak, olyan lesz az ország.

A miniszterelnök kifejtette: a világban kíméletlen verseny indult a tehetséges, jól képzett és dolgozni akaró fiatalokért, a kiváló, versenyképes és szakképzett magyar fiatalokért sorban állnak a nyugati országok. Magyarországnak azonban szüksége van minden fiataljára - hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon a fiatalok versenyképes szakmát kaphatnak. Szólt a technikumi rendszer visszatéréséről, amely megnyithatja az egyetemek kapuit a fiatalok előtt, ha a szakma megszerzése után még akarnak tanulni.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarországon beindult és magas fordulatszámon működik a gazdaság, az ország gyarapodik, fejlődik, egyre jobban teljesít. Így Magyarország - ahol a bérek is lendületesen nőnek - jól fizető munkahelyeket ajánl a főváros mellett vidéken is, a nemzetközi nagyvállalatok ezrével hozzák létre a munkahelyeket, és a magyar vállalkozások is egyre erősebbek, ők szintén tárt karokkal várják a fiatalokat.

Azt is kiemelte, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, "itt nincsenek migránsok és nincsenek terrorcselekmények, ellenben van munka, otthon és biztonság".

Megjegyezte továbbá, hogy az állam készen áll segíteni a fiataloknak az otthonteremtésben és a családalapításban.

Orbán Viktor szavai szerint minden esély megvan arra, hogy 2030-ra az Európai Unió öt legjobb országa közé kerüljünk, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni.

A kormányfő végül a tanárokhoz szólt, elismerését fejezte ki a magyar fiatalokért végzett áldozatos munkájukért, és arra kérte őket, neveljenek újabb és újabb hazaszerető és tettre kész fiatalokat Magyarországnak.

A csütörtökig tartó Szakma Sztár Fesztivál a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint a VI. SkillsHungary nemzeti döntőjének színhelye.

(MTI)

Bács-Kiskun megyéből idén döntőbe jutott versenyzők:

1.Szarvas Boglárka eladó Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája

2.Zsolnai Balázs festő, mázoló, tapétázó Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma

3.Pozsár Éva Aletta fodrász Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma

4.Veszelovszki Tamás járműfényező Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

5.Lakatos Dániel Kálmán gépjármű mechatronikus Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

6.Tóth Zoltán gépjármű mechatronikus Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

7.Kökény Gábor kőműves és hidegburkoló Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma

8.Balogh Zsolt mechatronikai technikus Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

9.Varsányi Gábor mechatronikai technikus Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

10.Kun Attila szerszámkészítő Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

11.Laczkó Zsolt Benjamin szerszámkészítő Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

12.Szabó Viktor szerszámkészítő Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája