24
júl

HAZATÉRNEK 1914 - 2014

, Legutóbb frissítve: 2014. július 24. 10:55
HAZATÉRNEK 1914 - 2014

Kecskemét - Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere részvételével nyitja meg a HAZATÉRNEK 1914 – 2014 című kiállítást Dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke július 31-én, csütörtökön 17 órakor a Cifrapalotában.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt

a HAZATÉRNEK 1914 - 2014

című kiállítás megnyitójára.

A megjelenteket köszönti:

Szemereyné Pataki Klaudia - Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

A kiállítást megnyitja:

Dr. Navracsics Tibor - külgazdasági és külügyminiszter,

az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke

A kiállítást bemutatja:

Dr. Ravasz István alezredes - a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum

„Cifrapalota" Kiállítóhelye (Kecskemét, Rákóczi út 1.)

Időpont: 2014. július 31. (csütörtök) 17 óra

Közreműködik:

Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület

Inoka Győző és barátai,  valamint Birinyi József hangszeres szólista

A kiállítás kurátorai:

Szabóné Bognár Anikó • Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin

A kiállítás megtekinthető: 2014. december 31-ig - hétfő kivételével - naponta 10-17 óráig.
       
Tárgy- és fotóanyag

Csáki Béla   / Simonit, Gianfranco

Frech József /  Szanka József

Máday Norbert / Szebenyi István

Petrov Attila / Szkenderovics Zoltán

Polgár Zoltán / Végh Károly

Gruppo Speleologico Carsico, Museo della Grande Guerra San Martino del Carso

Hadtörténeti Intézet és Múzeum Jósa András Múzeum

Kecskeméti Katona József Múzeum,  

Magyar Fotográfiai Múzeum,

Piarista Plébánia, Kecskemét ,

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány

A kiállítás támogatói

Kecskemét Megyei Jogú Város,

Hírös Sport Nonprofit Kft.,

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.,

Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.

Együttműködő partnerek

Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Honvéd Hagyományőrző Egyesület

Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület

Meritum Egyesület

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány


100 év nem oly hosszú idő, hogy elfeledhetnénk a Nagy Háború borzalmait, véráldozatát és a magyar katonák helytállását. Ennek ellenére a társadalmi emlékezetből mára kikopott, történelmi tananyaggá szorult vissza. Kiállításunk a muzeológia eszközeivel állít méltó emléket a hősöknek, az áldozatoknak, a sok százezernyi magyar katonának.

Múzeumunk a harcok, a katonaélet, a front, az állóháború, az iszonyatos emberáldozat témáját emeli a kiállításba, különösen a lövészárkok, a front embert próbáló, idegeket őrlő mindennapjait, halállal, szenvedéssel, bajtársiassággal és hazaszeretettel átszőtt világát; a helyi jellegzetességeket s a hadifogság emlékeit.

A kiállítás széles társadalmi összefogással valósul meg. A goriziai-doberdói területről olasz magángyűjtők csatatér anyagát mutatjuk be. A katonák tárgyai hazatérnek néhány hónapra, az utódok nemzettudata erősítésének szolgálatába állnak, majd visszatérnek az immár békés, sziklás Doberdóra, sok ezer katona végső nyughelyére. A kiállítás emellett magyarországi gyűjtők és muzeális intézmények tárgy- és fotóanyagából áll.

Koncepciónk: a lélekre tartalmában és látványelemeiben is maradéktalanul ható kiállítás.

A látogatót a korabeli fotókról visszaköszönő kapu fogadja, melyen át a háborút témánként bemutató termekbe lép. Valamennyi egység címét a magyar népdalkincs legszebb korabeli katonanótáinak sorai adják.

Az alapismereteket az első teremben egy animáció adja, amelyben a történelmi Magyarország háborús történelmének legfontosabb eseményei, csataterei, frontvonalai körbejárható domborzatra vetített fényfestéssel jelennek meg.

A mindennapi tevékenységek éppúgy hozzátartoztak a katonák életéhez, mint maga a harc. Tisztálkodtak, borotválkoztak, étkeztek, levelet írtak, melynek tárgyanyagát visszaemlékezések színesítik.

Továbbhaladva egy elsősegélyhelynek kialakított kavernába jutunk. „Ellőtték a jobb karomat…” – sokan ismerik, dúdolják e népdalt, melynek mondandója itt egyértelművé válik: korabeli hordágyak, tábori orvosi láda, kötszerek, morfiumos üvegcsék, műláb, sín.

A tiszti fedezékben a használati tárgyakat, az asztalon hagyott térképet, cigarettatárcát, naplót, srapnelből készített petróleumlámpa világítja meg. S már hallani a rohamok csatazaját…

A lövészárokból Görz városát s a fennsíkot látjuk. Az olasz fronton vagyunk. „Doberdóban hull a magyar rakásra…”  Mögöttünk Schwarzlose, előttünk puskák, a gránáttölcsérben légaknavető, egykor halált osztó repeszek, lőszerek. S a csata fényei, hangjai.

A fronton az is megtanult imádkozni, aki már elfelejtett. Az egykor a front mögött megépített harctéri kápolna másában tábori lelkészi láda gyertyatartóval, kehellyel, utolsó kenettel…

A temetés a fronton mindennapos volt. A tiszteket koporsóban, bakákat sátorlapba csavarva helyezték örök nyugalomra.

A főhajtásra a látogatónak az eredeti sírkövekből és katonai temető fotójából kialakított enteriőr előtt van lehetősége. Srapnel-vázába helyezett virág, s a döbbenetes adat: 660 ezer hősi halott a történelmi Magyarország területéről.

A kecskeméti áldozatokról név szerint is megemlékezünk, közzétéve a majd kétezer hősi halált halt katona nevét. A császári és királyi 38. gyalogezredről, a Mollináry bakákról külön egység szól.

Az emeleten Ausztria-Magyarország fegyveres ereje kerül bemutatásra, egy-egy jellegzetes fegyvernem kiemelésével a gyalogosoktól a rohamosztagosokon és lángszórósokon át a népfelkelőkig, utászokig, tüzérekig.

Kiállítjuk Devecseri Schultheisz Emil honvédtábornok unikális személyes tárgyait, kitüntetéseit és iratanyagát.

A fegyverszoba az osztrák-magyar haderő legjellegzetesebb fegyvereit mutatja be a kardoktól a rohamkéseken át a fokosokig. Emellett több kiállítótérnyi látnivalót nyújtanak a kitüntetések, a sapkajelvények, a fronton és a hadifogságban készült emléktárgyak, korabeli fotóanyag.

A Cifrapalota második emeletén az I. világháborút különleges szemszögből, az ott hadirajzolóként résztvevő három híres magyar alkotó, Mednyánszky László báró, Farkas István és Nagy István rajzain és festményein keresztül mutatjuk be a látogatók számára.

Kecskemét - Korábbi hírek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt hajtott fejet Kecskemét

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt hajtott fejet Kecskemét

Főhajtásra gyűltek össze október 22-én Kecskeméten, a Katona József Színházban. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt hajtott fejet a 60. évfordulón a város. Az emlékező esten Dr. Zombor Gábor, Kecskemét országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, majd Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kitüntetéseket, elismeréseket adott át a hősöknek, illetve a már elhunyt '56-os hősök hozzátartozóinak.

Súlyemelő OB Kecskeméten

Súlyemelő OB Kecskeméten

Október 22-23-án, szombaton és vasárnap Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban rendezik meg a Felnőtt Országos Súlyemelő Bajnokságot. A sporteseményt Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg.

Nagy Görög Gasztro Napot rendeztek Kecskeméten

Nagy Görög Gasztro Napot rendeztek Kecskeméten

Különleges programot szervezett Kecskemét Görög Települési Nemzetiségi Önkormányzata október 22-én, szombaton a Batthyány utcai Nemzetiségek Házában. A görög konyhán keresztül hozta még közelebb a résztvevők számára Görögországot.

Sportnappal kapcsolták össze a 12 órás futást a Hunyadivárosban

Sportnappal kapcsolták össze a 12 órás futást a Hunyadivárosban

Vajda Zoltán kecskeméti ultrafutó volt szombaton reggel az első futó a Hunyadivárosban rendezett 12 órás futáson. Délben pedig Boronkay Péter paralimpikon is futott.

Rókavadászatot rendezett a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Rókavadászatot rendezett a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Jó hangulatú őszi „rókavadászatot" rendezett Kisfái határában október 22-én, szombaton a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete. A program a tavaly Helvécián hagyományteremtő szándékkal megrendezett társas lovaglás folytatása volt.

Tárlat a Cifrapalotában: az ’56-os forradalom eseményeit örökítették meg az alkotások

Tárlat a Cifrapalotában: az ’56-os forradalom eseményeit örökítették meg az alkotások

Egy pince mélyéről kerültek elő, és csak a restaurátorok szakszerű munkájának köszönhetően maradtak fenn azok a Görgényi István festőművész által készített festmények, amelyekből pénteken délután nyílt kiállítás a Cifrapalotában. A most kiállított alkotások az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit örökítették meg.

Folytatódott a „Piac-akadémia” Kecskeméten

Folytatódott a „Piac-akadémia” Kecskeméten

Pénteken délben a második előadással folytatódott a Kecskeméti Piaccsarnokban az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal közös szervezésében elindított felvilágosító, tudatosságra ösztönző előadássorozat.

Kecskeméti adócsalás: 1.2 milliárdos árbevétele volt a letartóztatott vendéglős cégének

Kecskeméti adócsalás: 1.2 milliárdos árbevétele volt a letartóztatott vendéglős cégének

A csütörtökön 30 napra előzetes letartóztatásba helyezett kecskeméti vendéglős, M. R. mellett egy kecskeméti nő, P. R az elsőszámú gyanúsítottja annak az adócsalási ügynek, amelyről elsőként a keol.hu adott hírt két napja. A vendéglős egyik cége tavaly 1.2 milliárd forintos nettó árbevételt jegyzett.

Látványos bemutató kenyérsütés lesz a piacon a hétvégén

Látványos bemutató kenyérsütés lesz a piacon a hétvégén

Október 22-én, szombaton és 23-án vasárnap hajnaltól délig Király Roland pék és Csomor István kemencés mesterek bemutató jelleggel kenyeret dagasztanak és sütnek a Kecskeméti Piaccsarnok kinti részén.

Beiskolázási program a Rákóczi iskolában

Beiskolázási program a Rákóczi iskolában

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola elindítja a 2017/18-as tanév beiskolázási programját. (A plakátokra kattintva jobban olvasható a szöveg!)

Lesz NB I-es labdarúgás Kecskeméten - Ideiglenesen ide költözik az Újpest

Lesz NB I-es labdarúgás Kecskeméten - Ideiglenesen ide költözik az Újpest

A Szusza Ferenc Stadion felújítási munkálatainak befejezéséig novembertől Kecskeméten játssza hazai mérkőzéseit az Újpest FC labdarúgócsapata.

A Színház Tortája - A Széchenyisek kisütötték, a Szent Imrések mind megették

A Színház Tortája - A Széchenyisek kisütötték, a Szent Imrések mind megették

Megédesítette Cseke Péter direktor a Szent Imre Iskola 5. b-seinek péntek délelőttjét! Ő adta ugyanis át a teátrum születésnapi fotózásához kapcsolódó sorsolás nyereményét, amelyet a Széchenyi Vendéglátóipari Szakközépiskola diákjai készítettek el.

Az 50.000. látogatót köszöntötte a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár

Az 50.000. látogatót köszöntötte a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár

A Zentáról érkezett Szolda József volt az 50.000. regisztrált látogató a Mercedes-Benz Gyárban. A jubileumi vendéget Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke személyesen köszöntötte október 21-én, pénteken a kecskeméti üzemben.

Új elnöke van az MSZP-nek Kecskeméten

Új elnöke van az MSZP-nek Kecskeméten

Az MSZP Országos Elnökségébe választották még korábban Király Józsefet. Az MSZP alapszabálya szerint egy személy csak két vezető tisztséget tölthet be, így az országos testület mellett a Bács-Kiskun megyei elnökséget választva, lemondott kecskeméti elnökségéről.

„Mindenki talál benne boldogságot” – Kiss Zoltán a János vitézről

„Mindenki talál benne boldogságot” – Kiss Zoltán a János vitézről

Humor, érzelem és őrületes tempó - így lehetne jellemezni a kecskeméti színház János vitézét, amelynek pénteken volt a bemutatója a Kamaraszínházban. A Bagót alakító Kiss Zoltánt az előadás egyik legszebb daláról, az Egy rózsaszálról is kérdeztük. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Pénztárost keres a Kecskeméti Fürdő

Pénztárost keres a Kecskeméti Fürdő

A Hírös Sport Nonprofit Kft. pénztáros munkakörbe munkatársat keres.

Szombaton lesz a 12 órás futás a Hunyadivárosban

Szombaton lesz a 12 órás futás a Hunyadivárosban

Az immár hagyományos alsószéktói 24 órás futás mintájára most 12 órás futást rendeznek a Hunyadivárosban is. Az 56-os forradalom 60. évfordulóját megelőző napon, október 22-én, szombat reggel 6.00 órától 18.00 óráig lehet majd futni a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola melletti, Serleg utcai új futópályán. (A fotó a 2016-os alsószéktói 24 órás futáson készült)

Bács-Kiskun archív

Szabó Attila Egy Isten, két nemzet című filmje kapta meg XVI. Lakiteleki Filmszemle fődíját

Szabó Attila Egy Isten, két nemzet című filmje kapta meg XVI. Lakiteleki Filmszemle fődíját

A székelyudvarhelyi rendező, Szabó Attila Egy Isten, két nemzet című alkotásának ítélte a zsűri a XVI. Lakiteleki Filmszemle fődíját.

Soltvadkerti tanárok tanulmányútja Írországban és Máltán

Soltvadkerti tanárok tanulmányútja Írországban és Máltán

Tizennyolc felejthetetlen nap a Smaragd szigeten, hajókirándulás a Shannon folyó torkolatánál, Dublin vagy Málta felfedezése. Csupa felejthetetlen élmény még turistaként is. A soltvadkerti evangélikus iskola pedagógusainak azonban ennél több jutott. Az Európai Unió Erasmus + pályázatának keretében 11 tanár, tanító, rendszergazda és iskolatitkár fejlesztette angol tudását, szakmai és módszertani tapasztalatát külföldön.

Hét évet tölt fegyházban a kalocsai drognepper

Hét évet tölt fegyházban a kalocsai drognepper

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt H. Tamás ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Nem változott viszont a kiszabott szabadságvesztés mértéke, így a vádlott jogerős büntetése 7 év fegyház és 7 év közügyektől eltiltás lett.

Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program

Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program

Összesen 76,5 millió euró a kerete a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020-ig tartó ciklusának, melynek nyitó konferenciáját a napokban tartották Újvidéken. A meghívottak közt volt többek közt Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Pásztor István, a vajdasági tartományi parlament elnöke, Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. Az eseményen a felek értékelték az előző programciklus eredményeit és ismertették a jelenlegi támogatásban rejlő lehetőségeket.

Drogkereskedelem Lakiteleken családi vállalkozásban

Drogkereskedelem Lakiteleken családi vállalkozásban

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt vádat emelt egy 59 éves lakiteleki férfi és 36 éves fia ellen, akik 2015-ben az apa lakiteleki tanyáján 312 tő indiai kendert termesztettek azért, hogy marihuánával kereskedjenek.

Gázömlés Kunszentmiklóson - kiürítették az óvodát

Gázömlés Kunszentmiklóson - kiürítették az óvodát

Megszüntették a gázömlést a szolgáltató szakemberei kedden délelőtt Kunszentmiklóson, így az emberek visszatérhettek otthonukba - közölte a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem a honlapján. (Fotó: illusztráció/langlovagok.hu)

Traffipax-program Bács-Kiskunban októberben

Traffipax-program Bács-Kiskunban októberben

Bács-Kiskun megyében ezeken a helyeken - és időben - fognak várhatóan sebességet ellenőrizni októberben a traffipaxok.

A független Nagyné Balogh Csilla lett Fülöpháza polgármestere

A független Nagyné Balogh Csilla lett Fülöpháza polgármestere

A független Nagyné Balogh Csillát választották meg a Bács-Kiskun megyei Fülöpháza polgármesterének a vasárnapi időközi önkormányzati választáson - tájékoztatta a helyi választási bizottság elnöke vasárnap este az MTI-t. (Fotó: facebook)

Kvótareferendum - Szavazás Kelebián

Kvótareferendum - Szavazás Kelebián

Börcsökné Mészáros Zsuzsanna és Hernádi Zoltánné, a kelebiai Sántha Márta Művelődési Házban kialakított 3-as számú szavazókör szavazatszámláló bizottságának tagjai mozgóurnát vittek a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án Káposzta Ilona és Fazekas Bálintné tanyájára. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Megyegyűlés Bácsalmáson – nyugdíjba vonul Dr. Szigeti László

Megyegyűlés Bácsalmáson – nyugdíjba vonul Dr. Szigeti László

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szeptemberi ülésének helyszínéül Bácsalmást választotta. Rideg László elnök két ülés közötti beszámolójában az önkormányzat elmúlt havi terület- és vidékfejlesztés, megyemarketing, valamint nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt, továbbá beszámolt az egyéb programokról és szakmai egyeztetésekről. Dr. Szigeti László megyei főjegyzőt nyugdíjba vonulása miatt elbúcsúztatta a közgyűlés.

A népszavazás napján nyitva lesznek a kormányablakok és az okmányirodák

A népszavazás napján nyitva lesznek a kormányablakok és az okmányirodák

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az október 2-ai népszavazás miatt megváltozik Bács-Kiskun megyében a kormányablakok, és az okmányirodák nyitvatartási rendje.

Veszélyes áruk vasúti szállítása - aranyérmes Bács-Kiskun megyei csapat

Veszélyes áruk vasúti szállítása - aranyérmes Bács-Kiskun megyei csapat

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata az Országos RID (a veszélyes áruk vasúti szállításának ellenőrzése) vetélkedőn is a dobogó legfelső fokára állhatott. A győztes csapat tagjai: Csikós Csaba tűzoltó alezredes és Almási Csaba tűzoltó zászlós.

További cikkek
Jelenleg itt  > 
Címlap  >  Kecskemét  >  HAZATÉRNEK 1914 - 2014