24
júl

HAZATÉRNEK 1914 - 2014

, Legutóbb frissítve: 2014. július 24. 10:55
HAZATÉRNEK 1914 - 2014

Kecskemét - Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere részvételével nyitja meg a HAZATÉRNEK 1914 – 2014 című kiállítást Dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke július 31-én, csütörtökön 17 órakor a Cifrapalotában.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt

a HAZATÉRNEK 1914 - 2014

című kiállítás megnyitójára.

A megjelenteket köszönti:

Szemereyné Pataki Klaudia - Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

A kiállítást megnyitja:

Dr. Navracsics Tibor - külgazdasági és külügyminiszter,

az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke

A kiállítást bemutatja:

Dr. Ravasz István alezredes - a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum

„Cifrapalota" Kiállítóhelye (Kecskemét, Rákóczi út 1.)

Időpont: 2014. július 31. (csütörtök) 17 óra

Közreműködik:

Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület

Inoka Győző és barátai,  valamint Birinyi József hangszeres szólista

A kiállítás kurátorai:

Szabóné Bognár Anikó • Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin

A kiállítás megtekinthető: 2014. december 31-ig - hétfő kivételével - naponta 10-17 óráig.
       
Tárgy- és fotóanyag

Csáki Béla   / Simonit, Gianfranco

Frech József /  Szanka József

Máday Norbert / Szebenyi István

Petrov Attila / Szkenderovics Zoltán

Polgár Zoltán / Végh Károly

Gruppo Speleologico Carsico, Museo della Grande Guerra San Martino del Carso

Hadtörténeti Intézet és Múzeum Jósa András Múzeum

Kecskeméti Katona József Múzeum,  

Magyar Fotográfiai Múzeum,

Piarista Plébánia, Kecskemét ,

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány

A kiállítás támogatói

Kecskemét Megyei Jogú Város,

Hírös Sport Nonprofit Kft.,

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.,

Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.

Együttműködő partnerek

Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Honvéd Hagyományőrző Egyesület

Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület

Meritum Egyesület

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány


100 év nem oly hosszú idő, hogy elfeledhetnénk a Nagy Háború borzalmait, véráldozatát és a magyar katonák helytállását. Ennek ellenére a társadalmi emlékezetből mára kikopott, történelmi tananyaggá szorult vissza. Kiállításunk a muzeológia eszközeivel állít méltó emléket a hősöknek, az áldozatoknak, a sok százezernyi magyar katonának.

Múzeumunk a harcok, a katonaélet, a front, az állóháború, az iszonyatos emberáldozat témáját emeli a kiállításba, különösen a lövészárkok, a front embert próbáló, idegeket őrlő mindennapjait, halállal, szenvedéssel, bajtársiassággal és hazaszeretettel átszőtt világát; a helyi jellegzetességeket s a hadifogság emlékeit.

A kiállítás széles társadalmi összefogással valósul meg. A goriziai-doberdói területről olasz magángyűjtők csatatér anyagát mutatjuk be. A katonák tárgyai hazatérnek néhány hónapra, az utódok nemzettudata erősítésének szolgálatába állnak, majd visszatérnek az immár békés, sziklás Doberdóra, sok ezer katona végső nyughelyére. A kiállítás emellett magyarországi gyűjtők és muzeális intézmények tárgy- és fotóanyagából áll.

Koncepciónk: a lélekre tartalmában és látványelemeiben is maradéktalanul ható kiállítás.

A látogatót a korabeli fotókról visszaköszönő kapu fogadja, melyen át a háborút témánként bemutató termekbe lép. Valamennyi egység címét a magyar népdalkincs legszebb korabeli katonanótáinak sorai adják.

Az alapismereteket az első teremben egy animáció adja, amelyben a történelmi Magyarország háborús történelmének legfontosabb eseményei, csataterei, frontvonalai körbejárható domborzatra vetített fényfestéssel jelennek meg.

A mindennapi tevékenységek éppúgy hozzátartoztak a katonák életéhez, mint maga a harc. Tisztálkodtak, borotválkoztak, étkeztek, levelet írtak, melynek tárgyanyagát visszaemlékezések színesítik.

Továbbhaladva egy elsősegélyhelynek kialakított kavernába jutunk. „Ellőtték a jobb karomat…” – sokan ismerik, dúdolják e népdalt, melynek mondandója itt egyértelművé válik: korabeli hordágyak, tábori orvosi láda, kötszerek, morfiumos üvegcsék, műláb, sín.

A tiszti fedezékben a használati tárgyakat, az asztalon hagyott térképet, cigarettatárcát, naplót, srapnelből készített petróleumlámpa világítja meg. S már hallani a rohamok csatazaját…

A lövészárokból Görz városát s a fennsíkot látjuk. Az olasz fronton vagyunk. „Doberdóban hull a magyar rakásra…”  Mögöttünk Schwarzlose, előttünk puskák, a gránáttölcsérben légaknavető, egykor halált osztó repeszek, lőszerek. S a csata fényei, hangjai.

A fronton az is megtanult imádkozni, aki már elfelejtett. Az egykor a front mögött megépített harctéri kápolna másában tábori lelkészi láda gyertyatartóval, kehellyel, utolsó kenettel…

A temetés a fronton mindennapos volt. A tiszteket koporsóban, bakákat sátorlapba csavarva helyezték örök nyugalomra.

A főhajtásra a látogatónak az eredeti sírkövekből és katonai temető fotójából kialakított enteriőr előtt van lehetősége. Srapnel-vázába helyezett virág, s a döbbenetes adat: 660 ezer hősi halott a történelmi Magyarország területéről.

A kecskeméti áldozatokról név szerint is megemlékezünk, közzétéve a majd kétezer hősi halált halt katona nevét. A császári és királyi 38. gyalogezredről, a Mollináry bakákról külön egység szól.

Az emeleten Ausztria-Magyarország fegyveres ereje kerül bemutatásra, egy-egy jellegzetes fegyvernem kiemelésével a gyalogosoktól a rohamosztagosokon és lángszórósokon át a népfelkelőkig, utászokig, tüzérekig.

Kiállítjuk Devecseri Schultheisz Emil honvédtábornok unikális személyes tárgyait, kitüntetéseit és iratanyagát.

A fegyverszoba az osztrák-magyar haderő legjellegzetesebb fegyvereit mutatja be a kardoktól a rohamkéseken át a fokosokig. Emellett több kiállítótérnyi látnivalót nyújtanak a kitüntetések, a sapkajelvények, a fronton és a hadifogságban készült emléktárgyak, korabeli fotóanyag.

A Cifrapalota második emeletén az I. világháborút különleges szemszögből, az ott hadirajzolóként résztvevő három híres magyar alkotó, Mednyánszky László báró, Farkas István és Nagy István rajzain és festményein keresztül mutatjuk be a látogatók számára.

Kecskemét - Korábbi hírek

Programözön a Hunyadivárosi Napokon

Programözön a Hunyadivárosi Napokon

Gazdag, sokszínű, zsúfolt programok jellemezték a 12. alkalommal megrendezett Hunyadivárosi Napokat. A keol.hu szombat délben a retro járművek felvonulásán, a Hunyadi szobornál rendezett ünnepségen és a Hankovszky ligetben fotózott.

Eladó a kecskeméti Technika Háza

Eladó a kecskeméti Technika Háza

Több mint kétmilliárdos tartozást halmozott fel a felszámolás alatt lévő Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ), amelynek ingatlanait folyamatosan hirdeti meg az állami felszámoló. Köztük van az egykori kecskeméti zsinagóga, a jelenlegi Technika Háza épülete is - írta meg a napi.hu

Évnyitó a cserkészeknél - új csapatparancsnok a Kalazancius Cserkészcsapatnál

Évnyitó a cserkészeknél - új csapatparancsnok a Kalazancius Cserkészcsapatnál

A három kecskeméti cserkészcsapat közül a mintegy száz cserkészt számláló 118-as számú Kalazancius Cserkészcsapatnál tartottak ünnepélyes évnyitót pénteken a Piarista Iskola Dísztermében. Az eseményen részt vett Szabó István atya, aki 20 évig vezette a piarista cserkészeket, valamint ott volt a református iskola cserkészcsapatának vezetője is.

Kuli Józsefné Erzsébet és Taska László kapták a Hunyadivárosért-díjakat

Kuli Józsefné Erzsébet és Taska László kapták a Hunyadivárosért-díjakat

Kecskemét legnagyobb múltra visszatekintő településrészi közösségi ünnepe a Hunyadivárosi Napok, amelyet szeptember 23-án és 24-én tizenkettedik alkalommal rendeznek meg. A kétnapos rendezvény keretei között pénteken délután ketten vehették át a Hunyadivárosért-díjat. Az elismeréseket a városrész közösségi életének kiemelkedő szereplőinek nyújtotta át Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

Ipari alpinistát mentettek a magasból Kecskeméten a tűzoltók (+ KÉPGALÉRIA)

Ipari alpinistát mentettek a magasból Kecskeméten a tűzoltók (+ KÉPGALÉRIA)

Nyolcemeletes épület oldalsó szigetelésének javítását végző ipari alpinista lett rosszul a magasban pénteken délelőtt Kecskeméten. Tűzoltók hozták le az épület oldaláról, majd a mentők kórházba szállították. (Fotók: Kisvágó Árpád)

Őszi Helyi Termék Ünnep Kecskeméten

Őszi Helyi Termék Ünnep Kecskeméten

Sokszínű hagyományőrző programok várják szeptember utolsó hétvégéjén az érdeklődőket az Őszi Helyi Termék Ünnepen, amelyet a Kecskemét Város Napja programsorozathoz kapcsolódóan rendezünk meg a Kecskeméti tanyai termék piac 3. évfordulója alkalmából.

Nőnek lenni jó! - Konferencia a kamarában

Nőnek lenni jó! - Konferencia a kamarában

Kecskemét női vállalkozói, közép- és felsővezetői 2014 óta minden tavasszal összegyűlnek, hogy meghívott előadóktól, valamint egymástól kapjanak inspirációt, új lendületet a családi életük, munkájuk, karrierjük során tapasztalható nehézségeik leküzdéséhez. Újdonság, hogy ebben az évben ősszel is megrendezték a „Nőnek lenni jó!" konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint helyi vállalkozások támogatásával.

Zsúfolásig megtelt a városháza díszterme a Teréz anya emlékére rendezett konferencián

Zsúfolásig megtelt a városháza díszterme a Teréz anya emlékére rendezett konferencián

Olyan sokan talán még soha nem voltak a kecskeméti városháza dísztermében, mint pénteken délelőtt a Szent Kalkuttai Teréz anya emlékére rendezett konferencián. A Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének Értékmegőrzési Bizottsága Egyházügyi Munkacsoportja, és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány által szervezett esemény iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy volt, akinek csak „állóhely" jutott a teremben.

Sikkasztott a kecskeméti közös képviselő

Sikkasztott a kecskeméti közös képviselő

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség sikkasztás bűntette miatt vádat emelt egy 34 éves kecskeméti férfi ellen, aki 2011. és 2014. között közös képviselőként közel 1,5 millió forintot sikkasztott el két kecskeméti társasháztól.

Pénteken este ismét óriási buli lesz a Libertében

Pénteken este ismét óriási buli lesz a Libertében

A múltkori nagy sikerre való tekintettel szeptember 23-án, pénteken ismét újra „Retro est" lesz Kővágó Gyulával a Libertében. Tánc, zene, tánc, zene, tánc, zene... Mindenkit szeretettel várunk, aki szereti a jó bulikat, a '80-as, '90-es évek slágereit és a kiváló ételeket.

A Supka-Bényi művészcsalád alkotásai a Bozsó Gyűjteményben

A Supka-Bényi művészcsalád alkotásai a Bozsó Gyűjteményben

Szeptember 29-én, csütörtökön 17 órakor nyílik meg a „Supka-Bényi család: Könyv-Kép-Textil" című kiállítás a Bozsó Gyűjteményben.

Csonka András színész találkozott kecskeméti paralimpikon névrokonával

Csonka András színész találkozott kecskeméti paralimpikon névrokonával

Csonka Pici soha nem volt még ilyen büszke arra, hogy mi a neve. Ennek egyetlen oka az, hogy Csonka András pingpongozó ezüstérmes lett Rióban - írta meg a Blikk.

Kültéri kézilabdapályát adtak át a II. Rákóczi sportudvarán

Kültéri kézilabdapályát adtak át a II. Rákóczi sportudvarán

Csütörtökön hivatalosan is használatba vették a gyerekek a II. Rákóczi Ferenc iskola udvarán azt a műanyag borítású kültéri sportpályát, amelyet elsősorban a kézilabdázók számára építettek, de természetesen más sportágakra is alkalmas.

Ezeken a helyeken szeretne sportparkokat Kecskemét

Ezeken a helyeken szeretne sportparkokat Kecskemét

Pályázatot nyújtott be Kecskemét a Nemzeti Szabadidős - Egészség Sportpark Program keretében.

Nemzetközi utánpótlás vízilabda tornát rendez Kecskemét

Nemzetközi utánpótlás vízilabda tornát rendez Kecskemét

A Kecskeméti Fürdőben rendezik meg 2016. szeptember 29. és október 2. között az UVSE Nemzetközi Utánpótlás Vízilabda Tornát.

Bács-Kiskun archív

Paralimpia 2016 - Ezüstérmes lett a kiskőrösi Suba Róbert

Paralimpia 2016 - Ezüstérmes lett a kiskőrösi Suba Róbert

A kiskőrösi Suba Róbert ezüstérmet szerzett a parakajakosok KL1-es kategóriájának csütörtöki döntőjében a riói paralimpián. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Kulturális örökség napjai - Orosz fémikonok tárlata és kulturális értékek játéka Bács-Kiskunban

Kulturális örökség napjai - Orosz fémikonok tárlata és kulturális értékek játéka Bács-Kiskunban

Orosz fémikonok kiállításával, ingyenes tárlat- és épületvezetésekkel, valamint kulturális értékek játékával is készülnek Bács-Kiskun megyében a Kulturális örökség napjain.

Az Öveges laborok is várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján

Az Öveges laborok is várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján

Szeptember 30-án tartják országosan a Kutatók éjszakája programsorozatot. Felsőoktatási intézmények, iskolák, kutatóhelyek, múzeumok kínálnak programokat a kutatói pálya és a természettudományok népszerűsítésére.

II. Félegyházi Pékség Kupa NBI-es férfi kosárlabda torna

II. Félegyházi Pékség Kupa NBI-es férfi kosárlabda torna

Kiskunfélegyházán szeptember 15-16-án, csütörtökön és pénteken tartják a II. Félegyházi Pékség Kupa NBI-es férfi kosárlabda tornát.

Elkezdődött a mederkotrás a Tiszaalpári Nagy-tó területén

Elkezdődött a mederkotrás a Tiszaalpári Nagy-tó területén

A madarak százainak otthont adó Tiszaalpári Nagy-tó területén elkezdődtek azok a munkálatok, amelyeknek köszönhetően valóságos madárparadicsom alakulhat ki a vizes élőhelyen. A munkagépek megkezdték a tómeder kotrását. A KEHOP-4.1.0-15-2016-00010 számú projekt 358 840 310 forint támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A fejlesztés eredményeként nagy területű, nyílt vízfelszín és egy kéthektáros költősziget várja a tavasszal visszaérkező madárcsapatokat.

Kettős tragédia Csengődön - Műanyag hordó takarítása közben halt meg két ember

Kettős tragédia Csengődön - Műanyag hordó takarítása közben halt meg két ember

Csengőd külterületén egy ötven hektoliteres műanyag hordó takarítása közben lett rosszul pénteken délután a két ember. A helyszínre riasztott mentőegységek már egyikük életét sem tudták megmenteni

Leégett egy büfé a kiskunmajsai fürdőben

Leégett egy büfé a kiskunmajsai fürdőben

Teljesen leégett egy büféépület Kiskunmajsa ötfai településrészén, a fürdő területén, pénteken délelőtt. A tűzoltók kiérkezése előtt két gázpalack is felrobbant a helyiségben. (A fotó illusztráció)

8 hónap börtönre ítélték az afgán fülharapót Kiskunhalason

8 hónap börtönre ítélték az afgán fülharapót Kiskunhalason

A Kiskunhalasi Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a 22 éves afgán férfinek az ügyében, akit súlyos testi sértés bűntettével vádolt a Kiskunhalasi Járási Ügyészség. (A fotó illusztráció)

25 éves Bács-Kiskun és Midtjylland (Viborg megye) testvérmegyei megállapodása

25 éves Bács-Kiskun és Midtjylland (Viborg megye) testvérmegyei megállapodása

Bent Hansen közgyűlési elnök vezetésével Bács-Kiskun megyébe látogatott 2016. szeptember 1-jén a dán Midtjylland régió delegációja abból az alkalomból, hogy Midtjylland jogelődje, Viborg megye 25 éve írta alá testvérmegyei megállapodását Bács-Kiskun megyével.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2016. szeptemberi programajánlója

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2016. szeptemberi programajánlója

Ismét eltelt egy nyár, a gyerekek az iskolába, a madarak vándorútjukra készülődnek. A természet persze most is sok felfedezni valót kínál a látogatóknak. Őszi túráinkat elsősorban a családoknak, nagyszülőknek, unokáknak ajánljuk.

Hárman ülnének Balogh József polgármesteri székébe Fülöpházán

Hárman ülnének Balogh József polgármesteri székébe Fülöpházán

A törvényes határidőig három polgármester-jelölt adta le a megfelelő számú ajánlását Fülöpházán. Közülük kerül majd ki Balogh József utódja, akit súlyos testi sértés vádjával jogerősen 2 évre felfüggesztve 10 hónap szabadságvesztésre ítélt el a bíróság, és ezért lemondott a tisztségéről. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Traffipax-program Bács-Kiskunban szeptemberben

Traffipax-program Bács-Kiskunban szeptemberben

Bács-Kiskun megyében ezeken a helyeken - és időben - fognak várhatóan sebességet ellenőrizni szeptemberben a traffipaxok.

További cikkek
Jelenleg itt  > 
Címlap  >  Kecskemét  >  HAZATÉRNEK 1914 - 2014