24
júl

HAZATÉRNEK 1914 - 2014

, Legutóbb frissítve: 2014. július 24. 10:55
HAZATÉRNEK 1914 - 2014

Kecskemét - Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere részvételével nyitja meg a HAZATÉRNEK 1914 – 2014 című kiállítást Dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke július 31-én, csütörtökön 17 órakor a Cifrapalotában.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt

a HAZATÉRNEK 1914 - 2014

című kiállítás megnyitójára.

A megjelenteket köszönti:

Szemereyné Pataki Klaudia - Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

A kiállítást megnyitja:

Dr. Navracsics Tibor - külgazdasági és külügyminiszter,

az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke

A kiállítást bemutatja:

Dr. Ravasz István alezredes - a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum

„Cifrapalota" Kiállítóhelye (Kecskemét, Rákóczi út 1.)

Időpont: 2014. július 31. (csütörtök) 17 óra

Közreműködik:

Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület

Inoka Győző és barátai,  valamint Birinyi József hangszeres szólista

A kiállítás kurátorai:

Szabóné Bognár Anikó • Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin

A kiállítás megtekinthető: 2014. december 31-ig - hétfő kivételével - naponta 10-17 óráig.
       
Tárgy- és fotóanyag

Csáki Béla   / Simonit, Gianfranco

Frech József /  Szanka József

Máday Norbert / Szebenyi István

Petrov Attila / Szkenderovics Zoltán

Polgár Zoltán / Végh Károly

Gruppo Speleologico Carsico, Museo della Grande Guerra San Martino del Carso

Hadtörténeti Intézet és Múzeum Jósa András Múzeum

Kecskeméti Katona József Múzeum,  

Magyar Fotográfiai Múzeum,

Piarista Plébánia, Kecskemét ,

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány

A kiállítás támogatói

Kecskemét Megyei Jogú Város,

Hírös Sport Nonprofit Kft.,

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.,

Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.

Együttműködő partnerek

Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Honvéd Hagyományőrző Egyesület

Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület

Meritum Egyesület

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány


100 év nem oly hosszú idő, hogy elfeledhetnénk a Nagy Háború borzalmait, véráldozatát és a magyar katonák helytállását. Ennek ellenére a társadalmi emlékezetből mára kikopott, történelmi tananyaggá szorult vissza. Kiállításunk a muzeológia eszközeivel állít méltó emléket a hősöknek, az áldozatoknak, a sok százezernyi magyar katonának.

Múzeumunk a harcok, a katonaélet, a front, az állóháború, az iszonyatos emberáldozat témáját emeli a kiállításba, különösen a lövészárkok, a front embert próbáló, idegeket őrlő mindennapjait, halállal, szenvedéssel, bajtársiassággal és hazaszeretettel átszőtt világát; a helyi jellegzetességeket s a hadifogság emlékeit.

A kiállítás széles társadalmi összefogással valósul meg. A goriziai-doberdói területről olasz magángyűjtők csatatér anyagát mutatjuk be. A katonák tárgyai hazatérnek néhány hónapra, az utódok nemzettudata erősítésének szolgálatába állnak, majd visszatérnek az immár békés, sziklás Doberdóra, sok ezer katona végső nyughelyére. A kiállítás emellett magyarországi gyűjtők és muzeális intézmények tárgy- és fotóanyagából áll.

Koncepciónk: a lélekre tartalmában és látványelemeiben is maradéktalanul ható kiállítás.

A látogatót a korabeli fotókról visszaköszönő kapu fogadja, melyen át a háborút témánként bemutató termekbe lép. Valamennyi egység címét a magyar népdalkincs legszebb korabeli katonanótáinak sorai adják.

Az alapismereteket az első teremben egy animáció adja, amelyben a történelmi Magyarország háborús történelmének legfontosabb eseményei, csataterei, frontvonalai körbejárható domborzatra vetített fényfestéssel jelennek meg.

A mindennapi tevékenységek éppúgy hozzátartoztak a katonák életéhez, mint maga a harc. Tisztálkodtak, borotválkoztak, étkeztek, levelet írtak, melynek tárgyanyagát visszaemlékezések színesítik.

Továbbhaladva egy elsősegélyhelynek kialakított kavernába jutunk. „Ellőtték a jobb karomat…” – sokan ismerik, dúdolják e népdalt, melynek mondandója itt egyértelművé válik: korabeli hordágyak, tábori orvosi láda, kötszerek, morfiumos üvegcsék, műláb, sín.

A tiszti fedezékben a használati tárgyakat, az asztalon hagyott térképet, cigarettatárcát, naplót, srapnelből készített petróleumlámpa világítja meg. S már hallani a rohamok csatazaját…

A lövészárokból Görz városát s a fennsíkot látjuk. Az olasz fronton vagyunk. „Doberdóban hull a magyar rakásra…”  Mögöttünk Schwarzlose, előttünk puskák, a gránáttölcsérben légaknavető, egykor halált osztó repeszek, lőszerek. S a csata fényei, hangjai.

A fronton az is megtanult imádkozni, aki már elfelejtett. Az egykor a front mögött megépített harctéri kápolna másában tábori lelkészi láda gyertyatartóval, kehellyel, utolsó kenettel…

A temetés a fronton mindennapos volt. A tiszteket koporsóban, bakákat sátorlapba csavarva helyezték örök nyugalomra.

A főhajtásra a látogatónak az eredeti sírkövekből és katonai temető fotójából kialakított enteriőr előtt van lehetősége. Srapnel-vázába helyezett virág, s a döbbenetes adat: 660 ezer hősi halott a történelmi Magyarország területéről.

A kecskeméti áldozatokról név szerint is megemlékezünk, közzétéve a majd kétezer hősi halált halt katona nevét. A császári és királyi 38. gyalogezredről, a Mollináry bakákról külön egység szól.

Az emeleten Ausztria-Magyarország fegyveres ereje kerül bemutatásra, egy-egy jellegzetes fegyvernem kiemelésével a gyalogosoktól a rohamosztagosokon és lángszórósokon át a népfelkelőkig, utászokig, tüzérekig.

Kiállítjuk Devecseri Schultheisz Emil honvédtábornok unikális személyes tárgyait, kitüntetéseit és iratanyagát.

A fegyverszoba az osztrák-magyar haderő legjellegzetesebb fegyvereit mutatja be a kardoktól a rohamkéseken át a fokosokig. Emellett több kiállítótérnyi látnivalót nyújtanak a kitüntetések, a sapkajelvények, a fronton és a hadifogságban készült emléktárgyak, korabeli fotóanyag.

A Cifrapalota második emeletén az I. világháborút különleges szemszögből, az ott hadirajzolóként résztvevő három híres magyar alkotó, Mednyánszky László báró, Farkas István és Nagy István rajzain és festményein keresztül mutatjuk be a látogatók számára.

Kecskemét - Korábbi hírek

Remek álláslehetőség a BÁCSVÍZ Zrt-nél

Remek álláslehetőség a BÁCSVÍZ Zrt-nél

Munka és tűzvédelmi szakembert keres a BÁCSVÍZ Zrt. Versenyképes bérrel és juttatással, szakmai fejlődési lehetőséggel, egy családias munkahelyre, ahol a magánélet is számít. Jelentkezni július 20-ig lehet.

A Csiperó Fesztivál főszervezői osztottak ebédet a Wojtyla Házban

A Csiperó Fesztivál főszervezői osztottak ebédet a Wojtyla Házban

Farkas Gábort, a Csiperó nemzetközi gyermektalálkozót szervező Európa Jövője Egyesület elnökét és társelnökét, dr. Kriston-Vízi Józsefet köszöntötte kedd délben Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója a szociális intézményben. Abból az alkalomból, hogy aznap az egyesület felajánlásával valósulhatott meg mintegy százhúsz rászoruló ember szociális étkeztetése a népkonyhán.  Jakó Lajosné, a Jakó Cukrászda tulajdonosa és családja pedig fagylalt adománnyal járult hozzá, hogy igazán ünnepi legyen a szegények asztala kedden. (Fotók: Mátyus István)

Sikeresen szerepeltek a Kecskeméti TE versenyzői a XVI. Messzi István Emlékversenyen

Sikeresen szerepeltek a Kecskeméti TE versenyzői a XVI. Messzi István Emlékversenyen

Hétvégén rendezték meg Kecskeméten a Messzi István Emlékversenyt, mely felvonultatta a hazai élvonal legjobbjait. A versenyt Bogasov István önkormányzati képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város Sport Munkacsoportjának elnöke nyitotta meg. 

Kecskeméti roma gyerekeket üdültettek Tiszaújvárosban

Kecskeméti roma gyerekeket üdültettek Tiszaújvárosban

Az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány kecskeméti roma gyerekeket üdültetett hét napig, Tiszaújvárosban.

Kecskeméten lép fel a San Francisco-i Golden Gate Zarándokkórus

Kecskeméten lép fel a San Francisco-i Golden Gate Zarándokkórus

A San Francisco-i Golden Gate Zarándokkórus Európai turnéja során Kecskeméten ad koncertet június 29-én, szerdán este 18 órakor a Kecskeméti Református Templomban. Vezényel: Dr. Mark Sumner, Orgonán közreműködik: Reiko Oda Lane. A jótékonysági kóruskoncert bevételét a Sion Nyugdíjasház és Gondozási Központ javára ajánlották fel.

Már országos híre van a kecskeméti vasalószolgálatnak

Már országos híre van a kecskeméti vasalószolgálatnak

A keol.hu „felfedezettjéről", az első kecskeméti vasalószolgálatot létrehozó Makráné Kádi Nóráról írt cikket a Szabadföldben a Borzák Tibor újságíró és Ujvári Sándor fotóriporter páros.

Itt az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó programja

Itt az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó programja

Július 3-10- között rendezik meg Kecskeméten a XIV. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, a Csiperót.

Kecskeméti anyakönyvi hírek

Kecskeméti anyakönyvi hírek

A 2016/25. héten Kecskeméten születtek, házasságot kötöttek, elhunytak.

Izsáki nevelőszülőkhöz kerültek a gólyafiókák Kecskemétről

Izsáki nevelőszülőkhöz kerültek a gólyafiókák Kecskemétről

Négy gólyafiókát helyeztek ki hétfőn a Kecskeméti Vadaskertből természetes környezetükbe, a Kolon-tó környékén található fészkekbe. A kisgólyák közül három csak vendég volt az állatkertben, a negyedik azonban ott bújt ki a tojásból. Most mindannyian „nevelőszülőkhöz" kerültek: jó esélyük van arra, hogy új családban nőjenek fel.

Friss pontyok várnak a horgászokra a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban

Friss pontyok várnak a horgászokra a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban

Folytatódott hétfőn délelőtt a tudatos haltelepítési program a Benkó Zoltán Szabadidőközpont záportározó tavában. Ezúttal 1137 kilogrammnyi ponty került a vízbe.

A Penge Benge Jazz Band zárta a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivált

A Penge Benge Jazz Band zárta a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivált

Lelkes közönség kísérte figyelemmel vasárnap éjjel a Tormási Attila vezetésével fellépő Penge Benge Jazz Band műsorát a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztiválon. Az igazi „örömzenét" játszó együttes 23 órától méltó záróakkordját adta a szerda estétől vasárnap éjjelig tartó sikeres fesztiválnak.

Szemereyné is a Liberté Sörteraszon szurkolt

Szemereyné is a Liberté Sörteraszon szurkolt

Szemereyné Pataki Klaudia, Ekkehard Philipp (a Mercedes-gyár pénzügyi igazgatója), Nagy Zoltán (a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatója), Hovány Márton (autókereskedő) és Füredi András (a Füredi Autósiskola és Képző Központ tulajdonosa) is a Liberté Sörteraszon szurkoltak vasárnap este. Nem rajtuk múlt - hiszen becsülettel szurkoltak -, hogy a nyolcaddöntőben 4-0-ra kikaptunk Belgiumtól.

Bács-Kiskun archív

Szinte eltűnt a Bács-Kiskun megyei építőipar

Szinte eltűnt a Bács-Kiskun megyei építőipar

Áprilisban volt olyan megye az országban, amely tavalyi teljesítményének közel négyötödét elveszítette - írta meg az mfor.hu

Jogerősen elítélték egy bajai vállalkozó elrablóit

Jogerősen elítélték egy bajai vállalkozó elrablóit

Jogerősen öt és hét év közötti börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a négy férfit, aki tavaly elrabolt egy bajai vállalkozót. A táblabíróság társtettestként elkövetett emberrablás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

Pannonhalmán járt a Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye lelkészi kara

Pannonhalmán járt a Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye lelkészi kara

A Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye lelkészeinek kétévente esedékes kirándulását idén Pannonhalma célállomással szervezte meg Lupták György esperes, püspökhelyettes. A kirándulásról így tudósított az evangelikus.hu

Magas lovon a rendőrök - és a polgárőrök - Kiskunhalason

Magas lovon a rendőrök - és a polgárőrök - Kiskunhalason

Drahos József lovas polgárőr Robi nevű lovával az akadálypályán a II. Nemzetközi Rendőr Lovasversenyen a Hirling József Lovasparkban, Kiskunhalason 2016. június 12-én. A lovasversenyen a magyar rendőr és polgárőr lovas egységek, valamint a meghívott külföldi országok lovas szolgálatai versenyeztek. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Véget ért az év legmeggyesebb bulija Kecelen

Véget ért az év legmeggyesebb bulija Kecelen

A Keceli Meggyfesztivál meglepő módon a meggyről szól. Látszólag. Valójában persze sokkal többről van itt szó, mint a vidék legjobb meggyeinek, meggyes ételeinek és italainak felvonultatásáról, és a hozzá kapcsolódó igényes szórakoztatásról.

Csettegőverseny a Keceli Meggyfesztiválon

Csettegőverseny a Keceli Meggyfesztiválon

Az Alföld elpusztíthatatlan legendái versenyeztek szombaton a Keceli Meggyfesztiválon. Néha zörög, kicsit csöpög, olykor füstöl, de ha vezeted, biztosan mosolyogsz: ez a CSETTEGŐ! (Tormási Ákos fotói)

Vonattal ütközött egy kisteherautó Kiskőrösnél

Vonattal ütközött egy kisteherautó Kiskőrösnél

Földutas vasúti átjáróban ütközött egymással egy motorvonat és egy kisteherautó csütörtökön délelőtt Bács-Kiskun megyében, Kiskőrösnél.

Pattanj nyeregbe! - Kerekezz erdészekkel!

Pattanj nyeregbe! - Kerekezz erdészekkel!

Ezzel a címmel rendez kerékpártúrát szombaton (június 11-én) a KEFAG Zrt. Bugaci Erdészet és a Kiskunhalasi Bringabarát Klub.

Kecskeméti videó a Tiszakécskei Lovasnapról

Kecskeméti videó a Tiszakécskei Lovasnapról

Ebben az esztendőben is Tiszakécske egyik legjelentősebb sport és kulturális rendezvénye volt a Tiszakécskei Lovasnap. A rendezvény több mint két évtizedes tradíciói töretlen népszerűségnek örvendenek, mind a tiszakécskeiek, mind a vendégek körében. Ebben az évben a kecskeméti rfly.hu készített videót a versenyről.

Bács-Kiskun a mi megyénk – kampányt indít a megyei önkormányzat

Bács-Kiskun a mi megyénk – kampányt indít a megyei önkormányzat

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „Bács-Kiskun a mi megyénk" címmel rendezvénysorozatot indít, melynek során minden hónap első péntekén egy-egy járást mutatnak be, elsősorban Kecskemét lakosainak.

20 éves az együttműködés Bács-Kiskun és Schwarzwald-Baar Járás között

20 éves az együttműködés Bács-Kiskun és Schwarzwald-Baar Járás között

Húsz éve, 1996. május 24-én írta alá együttműködési megállapodását Bács-Kiskun megye és a németországi Schwarzwald-Baar Járás. A 20 éves jubileum megünneplése és a kapcsolat megerősítése céljából Sven Hinterseh vezetésével Magyarországra látogatott a német testvérmegye delegációja.

Nejlonzsákba csomagolt halott csecsemő Kiskőrösön: az anya is meghalt

Nejlonzsákba csomagolt halott csecsemő Kiskőrösön: az anya is meghalt

Nejlonzsákba csomagolva egy halott csecsemőt találtak a rendőrök egy kiskőrösi házban szerda éjjel 23 óra 33 perckor. Megelőzően a mentők kórházba szállították az anyát, aki a gyors és szakszerű egészségügyi ellátás ellenére életét vesztette. A rendőrség a szokásos „villámtájékoztatás" elvét követve 14 óra múlva már nyilvánosságra is hozta a családi tragédiát.

További cikkek
Jelenleg itt  > 
Címlap  >  Kecskemét  >  HAZATÉRNEK 1914 - 2014