24
júl

HAZATÉRNEK 1914 - 2014

, Legutóbb frissítve: 2014. július 24. 10:55
HAZATÉRNEK 1914 - 2014

Kecskemét - Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere részvételével nyitja meg a HAZATÉRNEK 1914 – 2014 című kiállítást Dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke július 31-én, csütörtökön 17 órakor a Cifrapalotában.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt

a HAZATÉRNEK 1914 - 2014

című kiállítás megnyitójára.

A megjelenteket köszönti:

Szemereyné Pataki Klaudia - Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

A kiállítást megnyitja:

Dr. Navracsics Tibor - külgazdasági és külügyminiszter,

az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke

A kiállítást bemutatja:

Dr. Ravasz István alezredes - a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum

„Cifrapalota" Kiállítóhelye (Kecskemét, Rákóczi út 1.)

Időpont: 2014. július 31. (csütörtök) 17 óra

Közreműködik:

Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület

Inoka Győző és barátai,  valamint Birinyi József hangszeres szólista

A kiállítás kurátorai:

Szabóné Bognár Anikó • Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin

A kiállítás megtekinthető: 2014. december 31-ig - hétfő kivételével - naponta 10-17 óráig.
       
Tárgy- és fotóanyag

Csáki Béla   / Simonit, Gianfranco

Frech József /  Szanka József

Máday Norbert / Szebenyi István

Petrov Attila / Szkenderovics Zoltán

Polgár Zoltán / Végh Károly

Gruppo Speleologico Carsico, Museo della Grande Guerra San Martino del Carso

Hadtörténeti Intézet és Múzeum Jósa András Múzeum

Kecskeméti Katona József Múzeum,  

Magyar Fotográfiai Múzeum,

Piarista Plébánia, Kecskemét ,

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány

A kiállítás támogatói

Kecskemét Megyei Jogú Város,

Hírös Sport Nonprofit Kft.,

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.,

Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.

Együttműködő partnerek

Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Honvéd Hagyományőrző Egyesület

Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület

Meritum Egyesület

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány


100 év nem oly hosszú idő, hogy elfeledhetnénk a Nagy Háború borzalmait, véráldozatát és a magyar katonák helytállását. Ennek ellenére a társadalmi emlékezetből mára kikopott, történelmi tananyaggá szorult vissza. Kiállításunk a muzeológia eszközeivel állít méltó emléket a hősöknek, az áldozatoknak, a sok százezernyi magyar katonának.

Múzeumunk a harcok, a katonaélet, a front, az állóháború, az iszonyatos emberáldozat témáját emeli a kiállításba, különösen a lövészárkok, a front embert próbáló, idegeket őrlő mindennapjait, halállal, szenvedéssel, bajtársiassággal és hazaszeretettel átszőtt világát; a helyi jellegzetességeket s a hadifogság emlékeit.

A kiállítás széles társadalmi összefogással valósul meg. A goriziai-doberdói területről olasz magángyűjtők csatatér anyagát mutatjuk be. A katonák tárgyai hazatérnek néhány hónapra, az utódok nemzettudata erősítésének szolgálatába állnak, majd visszatérnek az immár békés, sziklás Doberdóra, sok ezer katona végső nyughelyére. A kiállítás emellett magyarországi gyűjtők és muzeális intézmények tárgy- és fotóanyagából áll.

Koncepciónk: a lélekre tartalmában és látványelemeiben is maradéktalanul ható kiállítás.

A látogatót a korabeli fotókról visszaköszönő kapu fogadja, melyen át a háborút témánként bemutató termekbe lép. Valamennyi egység címét a magyar népdalkincs legszebb korabeli katonanótáinak sorai adják.

Az alapismereteket az első teremben egy animáció adja, amelyben a történelmi Magyarország háborús történelmének legfontosabb eseményei, csataterei, frontvonalai körbejárható domborzatra vetített fényfestéssel jelennek meg.

A mindennapi tevékenységek éppúgy hozzátartoztak a katonák életéhez, mint maga a harc. Tisztálkodtak, borotválkoztak, étkeztek, levelet írtak, melynek tárgyanyagát visszaemlékezések színesítik.

Továbbhaladva egy elsősegélyhelynek kialakított kavernába jutunk. „Ellőtték a jobb karomat…” – sokan ismerik, dúdolják e népdalt, melynek mondandója itt egyértelművé válik: korabeli hordágyak, tábori orvosi láda, kötszerek, morfiumos üvegcsék, műláb, sín.

A tiszti fedezékben a használati tárgyakat, az asztalon hagyott térképet, cigarettatárcát, naplót, srapnelből készített petróleumlámpa világítja meg. S már hallani a rohamok csatazaját…

A lövészárokból Görz városát s a fennsíkot látjuk. Az olasz fronton vagyunk. „Doberdóban hull a magyar rakásra…”  Mögöttünk Schwarzlose, előttünk puskák, a gránáttölcsérben légaknavető, egykor halált osztó repeszek, lőszerek. S a csata fényei, hangjai.

A fronton az is megtanult imádkozni, aki már elfelejtett. Az egykor a front mögött megépített harctéri kápolna másában tábori lelkészi láda gyertyatartóval, kehellyel, utolsó kenettel…

A temetés a fronton mindennapos volt. A tiszteket koporsóban, bakákat sátorlapba csavarva helyezték örök nyugalomra.

A főhajtásra a látogatónak az eredeti sírkövekből és katonai temető fotójából kialakított enteriőr előtt van lehetősége. Srapnel-vázába helyezett virág, s a döbbenetes adat: 660 ezer hősi halott a történelmi Magyarország területéről.

A kecskeméti áldozatokról név szerint is megemlékezünk, közzétéve a majd kétezer hősi halált halt katona nevét. A császári és királyi 38. gyalogezredről, a Mollináry bakákról külön egység szól.

Az emeleten Ausztria-Magyarország fegyveres ereje kerül bemutatásra, egy-egy jellegzetes fegyvernem kiemelésével a gyalogosoktól a rohamosztagosokon és lángszórósokon át a népfelkelőkig, utászokig, tüzérekig.

Kiállítjuk Devecseri Schultheisz Emil honvédtábornok unikális személyes tárgyait, kitüntetéseit és iratanyagát.

A fegyverszoba az osztrák-magyar haderő legjellegzetesebb fegyvereit mutatja be a kardoktól a rohamkéseken át a fokosokig. Emellett több kiállítótérnyi látnivalót nyújtanak a kitüntetések, a sapkajelvények, a fronton és a hadifogságban készült emléktárgyak, korabeli fotóanyag.

A Cifrapalota második emeletén az I. világháborút különleges szemszögből, az ott hadirajzolóként résztvevő három híres magyar alkotó, Mednyánszky László báró, Farkas István és Nagy István rajzain és festményein keresztül mutatjuk be a látogatók számára.

Kecskemét - Korábbi hírek

Szecesszió, arányos fejlődés és az építészet joga a kecskeméti főépítészi konferencia idei témái

Szecesszió, arányos fejlődés és az építészet joga a kecskeméti főépítészi konferencia idei témái

Szecesszió, arányos fejlődés és az építészet joga az idei témái a Kecskeméten zajló XXI. Országos Főépítészi Konferenciának. Az építész szakma rangos fórumán mintegy százhetven szakember vesz részt.

Éves karbantartási munkálatok a Kecskeméti Fürdőben

Éves karbantartási munkálatok a Kecskeméti Fürdőben

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2016. augusztus 29. hétfőtől a Kecskeméti Fürdő az éves karbantartási munkálatok miatt egy héten át, szeptember 5. hétfő reggelig zárva tart. Szeptember 5-én a Fürdő kinyit, de a szolgáltatások további egy hétig, szeptember 12. hétfő reggelig csak részlegesen használhatók.

Fuss süni, fuss! Meggyógyított állatokat engedtek szabadon Kecskeméten

Fuss süni, fuss! Meggyógyított állatokat engedtek szabadon Kecskeméten

Fenti kép: Egy sünt mutatnak be szabadon engedése előtt Kecskeméten 2016. augusztus 24-én. A Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park közös munkájának eredményeként mintegy negyven felgyógyult védett állatot engedtek vissza a természetbe. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Kárpátaljai és erdélyi gyerekek találkoztak a Vackor Vár Erdei iskolában (VIDEÓ)

Kárpátaljai és erdélyi gyerekek találkoztak a Vackor Vár Erdei iskolában (VIDEÓ)

Két szomszédos erdőgazdasághoz - a KEFAG Zrt-hez és a NEFAG Zrt-hez - érkezett gyerekek Kecskemét mellett, Hetényegyházán, a KEFAG Zrt. tulajdonában és kezelésében lévő Vackor Vár Erdei iskolában találkoztak.

Bridgestone gumiabroncsokkal száguldhat a kecskeméti MegaLux (VIDEÓ)

Bridgestone gumiabroncsokkal száguldhat a kecskeméti MegaLux (VIDEÓ)

Újra Bridgestone abroncsokon startol el a Kecskeméti Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai karának világszínvonalú napelemes autója. Mint korábban megírtuk, ezúttal a dél-afrikai Sasol Solar Challenge versenyen, szeptember 24 - október 1. között.

Nyárbúcsúztató Retro Party lesz a strandon vasárnap

Nyárbúcsúztató Retro Party lesz a strandon vasárnap

Augusztus 28-án, vasárnap Nyárbúcsúztató Retro Party-t szervezünk a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban. Töltsétek nálunk a nyár utolsó vasárnapját, és strandoljatok a legjobb retro zenék társaságában!

Alföldi kenyér, szőlő és bor, a Kárpát-medence kincsei-határon innen és túl

Alföldi kenyér, szőlő és bor, a Kárpát-medence kincsei-határon innen és túl

A kecskeméti Városháza adott otthont a kedden (augusztus 23-án) megrendezett „Alföldi kenyér, szőlő és bor, a Kárpát-medence kincsei-határon innen és túl" című konferenciának és bemutatónak. A 12 éves múlttal rendelkező program fővédnöke Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke volt.

Keresztes Dóra munkáiból nyílik kiállítás Kecskeméten

Keresztes Dóra munkáiból nyílik kiállítás Kecskeméten

Az irodalom és a képzőművészet sajátos összekapcsolásaként Forma formába, szín a színbe címmel Keresztes Dóra munkáiból látható szerdától a kecskeméti Kápolna Galériában - tájékoztatta az MTI-t Bosznay Ágnes, a Forrás folyóirat szerkesztőségi titkára.

Kecskeméti telephelyére munkatársakat keres a Huf-Bau Akker Tüzép

Kecskeméti telephelyére munkatársakat keres a Huf-Bau Akker Tüzép

Kecskeméti telephelyre munkatársakat keresünk az alábbi feladatokra:

Öt nagyszínházi bemutatóval készül jubileumi évadára a Katona József Színház

Öt nagyszínházi bemutatóval készül jubileumi évadára a Katona József Színház

Öt nagyszínházi bemutatóval készül a 2016/2017-es jubileumi évadára az idén 120 éves kecskeméti Katona József Színház - hangzott el a teátrum keddi évadnyitó társulati ülésén. (Fotó: Pap Anikó)

Megkezdődtek Kecskeméten a Japán Kulturális Napok

Megkezdődtek Kecskeméten a Japán Kulturális Napok

A Tudomány és Technika Háza nemrég kialakított közösségi oktatótermét zsúfolásig megtöltő érdeklődők gyűrűjében kezdődtek meg hétfőn az Aomori Baráti Kör és a TIT Bács-Kiskun megyei szervezetének rendezésében a Japán Kulturális Napok - tudósított a hiros.hu

Kecskeméti Vadaskert - Felgyógyult állatokat engednek szabadon szerdán

Kecskeméti Vadaskert - Felgyógyult állatokat engednek szabadon szerdán

A Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park közös munkája eredményeként az idén immár második alkalommal tudnak számtalan felgyógyult védett madarat, hüllőt és emlős állatot a természetbe újra visszaengedni. A munkát a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület munkatársai is segítik.

Nyárbúcsúztató retro party a kecskeméti strandon

Nyárbúcsúztató retro party a kecskeméti strandon

Augusztus 28-án, vasárnap Nyárbúcsúztató Retro Party-t szervezünk a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban. Töltsétek nálunk a nyár utolsó vasárnapját, és strandoljatok a legjobb retro zenék társaságában!

Kecskeméti anyakönyvi hírek

Kecskeméti anyakönyvi hírek

A 2016/33. héten Kecskeméten születtek, házasságot kötöttek, elhunytak.

Több mint tízezren vettek részt eddig a Hírös7 Fesztiválon

Több mint tízezren vettek részt eddig a Hírös7 Fesztiválon

Már több mint tízezer látogatója volt a Kecskeméti Hírös Napok rendezvénysorozatnak, amely vasárnapig várja színes kínálattal a vendégeket.

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot rendeztek Kecskeméten

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot rendeztek Kecskeméten

A Kecskeméti Városháza Dísztermében rendezték meg augusztus 22-én, hétfőn délelőtt a XVII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot. Gaál József, Kecskemét alpolgármestere,  Dr. Viski József, agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár és Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár is részt vettek a kecskeméti fórumon. A levezető elnök Lóczi Boglárka, Orgovány polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület felügyelő bizottságának elnöke volt.

Nyárzáró-tanévnyitó Éjszakai Forgatag lesz pénteken

Nyárzáró-tanévnyitó Éjszakai Forgatag lesz pénteken

A Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér a nyári szünet végéhez közeledve 2016. augusztus 26-án tartja meg Nyárzáró/Tanévnyitó Éjszakai Forgatagát.

Varga László: Jól esik az embernek, ha visszajelzést kap a munkájáról

Varga László: Jól esik az embernek, ha visszajelzést kap a munkájáról

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át augusztus 20-a alkalmából a Vigadóban Varga László, nyugalmazott református lelkész, a PADMA elnöke. A kitüntetést Kecskemét város szellemi, anyagi gyarapodásáért, jó hírnevének öregbítéséért, valamint rangjának, vonzerejének emelése érdekében végzett maradandó értékű tevékenységéért, példamutató életútja elismeréseként adományozták a számára.

Szombaton lesz a Hírös Vágta

Szombaton lesz a Hírös Vágta

Augusztus 27-én, szombaton immár második alkalommal rendezik meg a Nemzeti Vágta kecskeméti előfutamát, a Hírös Vágtát az Izsáki úton levő Rudolf laktanya területén. Az esemény egyben a 82. Hírös Hét Fesztivál zárónapja is.

Közlekedési baleset miatt torlódás várható az M5-ös autópályán

Közlekedési baleset miatt torlódás várható az M5-ös autópályán

Egy tehergépkocsi felborult hétfő hajnalban az M5-ös autópályán Ócsa közigazgatási területén, a Kecskemét felé vezető oldalon - közölte a police.hu honlap.

Bemutatkoznak a kistérségi települések a Hírös7-en

Bemutatkoznak a kistérségi települések a Hírös7-en

Kistérségi települések mutatkoznak be hétfőtől szombatig a Hírös7-en. A programot ITT tekinthetik meg!

Bács-Kiskun archív

Bács-Kiskunban is kezdődik a parlagfűszezon

Bács-Kiskunban is kezdődik a parlagfűszezon

Augusztus elején országszerte megjelent a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózata csütörtökön az MTI-vel.

Gázömlés Fajszon, tarlótűz Dusnok és Miske között

Gázömlés Fajszon, tarlótűz Dusnok és Miske között

Két jelentősebb eseményhez is riasztották szerda este a Bács-Kiskun megyei tűzoltókat. Egy letört gázcsonkból kiáramló gáz miatt kísértek biztonságos helyre mintegy húsz embert Fajszon, majd a Dusnok és Miske közötti térségbe vonultak, ahol tízhektáros területen égett a búzatarló.

Török-kori palánkvár kutatása Dunapatajon

Török-kori palánkvár kutatása Dunapatajon

2016 júliusában a Kecskeméti Katona József Múzeum szervezésében, Dr. Rosta Szabolcs régész és Pánya István térinformatikus vezetésével geofizikai vizsgálat zajlott a Bács-Kiskun megyei Dunapataj keleti határában, Szentkirálypusztán. A kutatásban részt vett a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Lelőhelydiagnosztikai csoportja Stibrányi Máté régész vezetésével, a Szegedi Tudományegyetem földtudósokból álló csapata dr. Sípos Györggyel és dr. Páll Dávid Gergellyel az élen. A határon túlról érkezett hozzánk Alexandru Hegyi régész a Temesvári Nyugati Egyetemről. A vizsgálat kiemelt támogatója volt Dunapataj Önkormányzata, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a kalocsai Viski Károly Múzeum.

Traffipax-program Bács-Kiskunban augusztusban

Traffipax-program Bács-Kiskunban augusztusban

Bács-Kiskun megyében ezeken a helyeken - és időben - fognak várhatóan sebességet ellenőrizni augusztusban a traffipaxok.

Részegen okozott halálos balesetet

Részegen okozott halálos balesetet

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt vádat emelt egy 40 éves kiskunhalasi férfi ellen. Aki még 2015. május 24-én, este 10 órakor Kiskunhalason az autójával részegen elütött egy kerékpáros férfit, aki a baleset miatt olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy augusztus 6-án belehalt sérüléseibe.

Kábítószer az ülések alatt Tompán

Kábítószer az ülések alatt Tompán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bács-Kiskun megyei pénzügyőrei több mint 17 kilogramm marihuánát találtak egy Tompán belépő személygépjármű hátsó ülései alá rejtve.

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát csütörtök hajnalban

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát csütörtök hajnalban

Egy teherautó és egy kisbusz ütközött össze Kecskemét és Kiskunfélegyháza között az M5-ös autópályán, melyet a helyszínelés idejére lezártak - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrségi honlapon csütörtök hajnalban.

Helikopteres parlagfű-felderítés Bács-Kiskun megyében

Helikopteres parlagfű-felderítés Bács-Kiskun megyében

A parlagfű elleni közérdekű védekezés keretében ismételten helikopteres légi felderítést tart a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal.

Mentősökre támadt és a mentőautó ablakát is betörte

Mentősökre támadt és a mentőautó ablakát is betörte

A Kiskőrösi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy 35 éves keceli férfi ellen, aki 2016. május 18-án Kecelen ittas állapotban egy lapáttal rátámadt mentősökre és a mentőautó ablakát betörte. (A fotó illusztráció)

Pumik, mudik, pulik, komondorok és kuvaszok találkozója Bugacon

Pumik, mudik, pulik, komondorok és kuvaszok találkozója Bugacon

Valamennyi magyar pásztorkutyafajtával: pumival, mudival, pulival, kuvasszal és komondorral is találkozhatnak az érdeklődők a Magyar Pásztorkutyák Találkozóján szombaton Bugacon, ahol a tenyésztők minden fajtából a legszebb példányokat sorakoztatják fel.

Magyarok Kenyere program 2016 - Búzagyűjtő nap

Magyarok Kenyere program 2016 - Búzagyűjtő nap

Az idén is megtartják az immár hatodik éve töretlen lelkesedéssel zajló Magyarok Kenyere program Bács-Kiskun megyei búzagyűjtő napját, amelyen nem csak közös sikerünket ünnepeljük meg, hanem egyben hálánkat és köszönetünket is kifejezzük a megye példát mutató adományozóinak, illetve felajánlóinak. Az ünnepi rendezvénnyel egybekötött eseményre szeretettel várják az érdeklődőket.

Ítélet a csúzlival lövöldöző migráns ügyében

Ítélet a csúzlival lövöldöző migráns ügyében

A Kiskunhalasi Járásbíróság gyorsított eljárás - bíróság elé állítás - keretében jogerősen 1 év 6 hónap - végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre és 2 év kiutasításra ítélte azt a 40 éves afgán állampolgárt, akit hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolt a Kiskunhalasi Járási Ügyészség.

További cikkek
Jelenleg itt  > 
Címlap  >  Kecskemét  >  HAZATÉRNEK 1914 - 2014