24
júl

HAZATÉRNEK 1914 - 2014

, Legutóbb frissítve: 2014. július 24. 10:55
HAZATÉRNEK 1914 - 2014

Kecskemét - Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere részvételével nyitja meg a HAZATÉRNEK 1914 – 2014 című kiállítást Dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke július 31-én, csütörtökön 17 órakor a Cifrapalotában.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt

a HAZATÉRNEK 1914 - 2014

című kiállítás megnyitójára.

A megjelenteket köszönti:

Szemereyné Pataki Klaudia - Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

A kiállítást megnyitja:

Dr. Navracsics Tibor - külgazdasági és külügyminiszter,

az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke

A kiállítást bemutatja:

Dr. Ravasz István alezredes - a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum

„Cifrapalota" Kiállítóhelye (Kecskemét, Rákóczi út 1.)

Időpont: 2014. július 31. (csütörtök) 17 óra

Közreműködik:

Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület

Inoka Győző és barátai,  valamint Birinyi József hangszeres szólista

A kiállítás kurátorai:

Szabóné Bognár Anikó • Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin

A kiállítás megtekinthető: 2014. december 31-ig - hétfő kivételével - naponta 10-17 óráig.
       
Tárgy- és fotóanyag

Csáki Béla   / Simonit, Gianfranco

Frech József /  Szanka József

Máday Norbert / Szebenyi István

Petrov Attila / Szkenderovics Zoltán

Polgár Zoltán / Végh Károly

Gruppo Speleologico Carsico, Museo della Grande Guerra San Martino del Carso

Hadtörténeti Intézet és Múzeum Jósa András Múzeum

Kecskeméti Katona József Múzeum,  

Magyar Fotográfiai Múzeum,

Piarista Plébánia, Kecskemét ,

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány

A kiállítás támogatói

Kecskemét Megyei Jogú Város,

Hírös Sport Nonprofit Kft.,

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.,

Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.

Együttműködő partnerek

Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Honvéd Hagyományőrző Egyesület

Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület

Meritum Egyesület

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány


100 év nem oly hosszú idő, hogy elfeledhetnénk a Nagy Háború borzalmait, véráldozatát és a magyar katonák helytállását. Ennek ellenére a társadalmi emlékezetből mára kikopott, történelmi tananyaggá szorult vissza. Kiállításunk a muzeológia eszközeivel állít méltó emléket a hősöknek, az áldozatoknak, a sok százezernyi magyar katonának.

Múzeumunk a harcok, a katonaélet, a front, az állóháború, az iszonyatos emberáldozat témáját emeli a kiállításba, különösen a lövészárkok, a front embert próbáló, idegeket őrlő mindennapjait, halállal, szenvedéssel, bajtársiassággal és hazaszeretettel átszőtt világát; a helyi jellegzetességeket s a hadifogság emlékeit.

A kiállítás széles társadalmi összefogással valósul meg. A goriziai-doberdói területről olasz magángyűjtők csatatér anyagát mutatjuk be. A katonák tárgyai hazatérnek néhány hónapra, az utódok nemzettudata erősítésének szolgálatába állnak, majd visszatérnek az immár békés, sziklás Doberdóra, sok ezer katona végső nyughelyére. A kiállítás emellett magyarországi gyűjtők és muzeális intézmények tárgy- és fotóanyagából áll.

Koncepciónk: a lélekre tartalmában és látványelemeiben is maradéktalanul ható kiállítás.

A látogatót a korabeli fotókról visszaköszönő kapu fogadja, melyen át a háborút témánként bemutató termekbe lép. Valamennyi egység címét a magyar népdalkincs legszebb korabeli katonanótáinak sorai adják.

Az alapismereteket az első teremben egy animáció adja, amelyben a történelmi Magyarország háborús történelmének legfontosabb eseményei, csataterei, frontvonalai körbejárható domborzatra vetített fényfestéssel jelennek meg.

A mindennapi tevékenységek éppúgy hozzátartoztak a katonák életéhez, mint maga a harc. Tisztálkodtak, borotválkoztak, étkeztek, levelet írtak, melynek tárgyanyagát visszaemlékezések színesítik.

Továbbhaladva egy elsősegélyhelynek kialakított kavernába jutunk. „Ellőtték a jobb karomat…” – sokan ismerik, dúdolják e népdalt, melynek mondandója itt egyértelművé válik: korabeli hordágyak, tábori orvosi láda, kötszerek, morfiumos üvegcsék, műláb, sín.

A tiszti fedezékben a használati tárgyakat, az asztalon hagyott térképet, cigarettatárcát, naplót, srapnelből készített petróleumlámpa világítja meg. S már hallani a rohamok csatazaját…

A lövészárokból Görz városát s a fennsíkot látjuk. Az olasz fronton vagyunk. „Doberdóban hull a magyar rakásra…”  Mögöttünk Schwarzlose, előttünk puskák, a gránáttölcsérben légaknavető, egykor halált osztó repeszek, lőszerek. S a csata fényei, hangjai.

A fronton az is megtanult imádkozni, aki már elfelejtett. Az egykor a front mögött megépített harctéri kápolna másában tábori lelkészi láda gyertyatartóval, kehellyel, utolsó kenettel…

A temetés a fronton mindennapos volt. A tiszteket koporsóban, bakákat sátorlapba csavarva helyezték örök nyugalomra.

A főhajtásra a látogatónak az eredeti sírkövekből és katonai temető fotójából kialakított enteriőr előtt van lehetősége. Srapnel-vázába helyezett virág, s a döbbenetes adat: 660 ezer hősi halott a történelmi Magyarország területéről.

A kecskeméti áldozatokról név szerint is megemlékezünk, közzétéve a majd kétezer hősi halált halt katona nevét. A császári és királyi 38. gyalogezredről, a Mollináry bakákról külön egység szól.

Az emeleten Ausztria-Magyarország fegyveres ereje kerül bemutatásra, egy-egy jellegzetes fegyvernem kiemelésével a gyalogosoktól a rohamosztagosokon és lángszórósokon át a népfelkelőkig, utászokig, tüzérekig.

Kiállítjuk Devecseri Schultheisz Emil honvédtábornok unikális személyes tárgyait, kitüntetéseit és iratanyagát.

A fegyverszoba az osztrák-magyar haderő legjellegzetesebb fegyvereit mutatja be a kardoktól a rohamkéseken át a fokosokig. Emellett több kiállítótérnyi látnivalót nyújtanak a kitüntetések, a sapkajelvények, a fronton és a hadifogságban készült emléktárgyak, korabeli fotóanyag.

A Cifrapalota második emeletén az I. világháborút különleges szemszögből, az ott hadirajzolóként résztvevő három híres magyar alkotó, Mednyánszky László báró, Farkas István és Nagy István rajzain és festményein keresztül mutatjuk be a látogatók számára.

Kecskemét - Korábbi hírek

Tűzhelyen felejtett étel miatt ürítettek ki egy kecskeméti házat

Tűzhelyen felejtett étel miatt ürítettek ki egy kecskeméti házat

Tűzhelyen felejtett étel füstölt egy ötemeletes társasház harmadik emeleti lakásában Kecskeméten, az Akadémia körúton, pénteken késő este. Egy lakót füstmérgezés gyanújával szállítottak kórházba a mentők. (A fotó illusztráció)

Bábel Balázs a Wojtyla-házi népkonyhán

Bábel Balázs a Wojtyla-házi népkonyhán

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket köszöntötték a Karol Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha munkatársai és gondozottai, valamint meghívott vendégek társaságában Bábel Balázs megáldotta Brózka Marek lengyel származású szobrászművész alkotását, melyet az intézmény kerthelyiségében avattak fel. Dr. Bábel Balázs előadást tartott Mária Magdolnáról, majd maga is részt vett az ebédosztásban, végül egy asztalnál fogyasztotta el ételét a népkonyha szegényeivel. (Fotók: Mátyus István)

Családi Nap a kecskeméti strandon

Családi Nap a kecskeméti strandon

Július 24-én, vasárnap Családi Napot szerveznek a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban, azaz a kecskeméti strandon. Aznap 9 és 19 óra között várják a vendégeket DJ műsorral, táncfellépésekkel, aquafitnessel, játékos családi vetélkedőkkel, kézműves foglalkozással. Rossz idő esetén a rendezvény helyszíne a Kecskeméti Fürdő!

Dr. Szabó Tünde levélben gratulált Hajdú Lászlónak

Dr. Szabó Tünde levélben gratulált Hajdú Lászlónak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében gratulált Hajdú Lászlónak a londoni szenior Európa-Bajnokságon elért eredményeihez dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Kecskeméti közbiztonság: Házában tört rá az idős asszonyra a rabló

Kecskeméti közbiztonság: Házában tört rá az idős asszonyra a rabló

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat egy 21 éves kecskeméti férfivel szemben, aki a 86 éves asszonyt saját házában bántalmazta és amit a háztartásban talált, magával vitte.

A KÉSZ Csoport németországi leányvállalata Berlinben épít társasházat

A KÉSZ Csoport németországi leányvállalata Berlinben épít társasházat

Közép-kelet-európai sikerek után nyugat felé terjeszkedik a Kecskeméten is jelen lévő, magyar tulajdonú KÉSZ Csoport. KEMAG Deutschland GmbH. néven alapították meg új németországi leányvállalatukat, amely már el is nyerte első nagy volumenű megbízását. Generál kivitelezőként egy berlini társasházat építenek fel. (A fotón az épület látványterve)

Családi Nap a kecskeméti strandon

Családi Nap a kecskeméti strandon

Július 24-én, vasárnap Családi Napot szerveznek a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban, azaz a kecskeméti strandon. Aznap 9 és 19 óra között várják a vendégeket DJ műsorral, táncfellépésekkel, aquafitnessel, játékos családi vetélkedőkkel, kézműves foglalkozással. Rossz idő esetén a rendezvény helyszíne a Kecskeméti Fürdő!

Vitorlázó Műrepülő Világbajnokság Matkópusztán

Vitorlázó Műrepülő Világbajnokság Matkópusztán

A versenyt a FAI, a Magyar Műrepülő Szövetség és a Magyar Műrepülő Klub szervezésében 2016. július 20. és 30. között a Kecskemét melletti Matkópuszta repülőterén rendezik. A bajnokság során a világ legjobb műrepülő pilótái mutatják be tudásuk legjavát.

Bács-Kiskun archív

Kezdődik a Nyeregszemle Kiskunfélegyházán

Kezdődik a Nyeregszemle Kiskunfélegyházán

Pénteken kezdődik a kiskunfélegyházi Parkerdőben a Nyeregszemle és Nemzeti Lovaskultúra Fesztivál, amelyre csaknem négyszáz lovat regisztráltak. (Fotó: Czeglédi Zsolt)

A városföldi madármérgezés csak egy a sok közül

A városföldi madármérgezés csak egy a sok közül

Természetkárosítás és állatkínzás bűntettek elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vádemelésre került sor, jelentette be a héten a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Az ügyészségi tájékoztatást követően a Kiskunsági Nemzeti Park közleményt adott ki.

Nyugtaadás vásárokon, fesztiválokon

Nyugtaadás vásárokon, fesztiválokon

Nyáron sok kiskereskedő és vendéglátó kitelepül a vásárokra, fesztiválokra. Ilyenkor is kell nyugtát adniuk a vásárlóknak, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni - tájékoztatta hírportálunkat Dr. Márkus Réka, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

Bács-Kiskunban pénteken még munkát adott a katasztrófavédelemnek a vihar

Bács-Kiskunban pénteken még munkát adott a katasztrófavédelemnek a vihar

Péntek reggelre már csak Bács-Kiskun megyében dolgoztak a viharkárok elhárításán a lánglovagok - közölte a katasztrófavédelem. Baranya, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Veszprém megyében viszont már végeztek a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók.

Bács-Kiskunban is fennakadásokat okozott a vihar a vonatközlekedésben

Bács-Kiskunban is fennakadásokat okozott a vihar a vonatközlekedésben

Fennakadásokat okozott a vihar a vonatközlekedésben az ország több részén - tájékoztatta a Mávinform csütörtök reggel az MTI-t.

Rómából érkezik új pap Kiskunmajsára

Rómából érkezik új pap Kiskunmajsára

A térségben több változásról is döntött a napokban a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye. Majsára Rómából érkezik az új pap.

NAV: Bács-Kiskunban is kezdődik a nyári ellenőrzés

NAV: Bács-Kiskunban is kezdődik a nyári ellenőrzés

Július elejétől augusztus végéig tart a NAV nyári ellenőrzéssorozata az országban. A turisták által kedvelt üdülőhelyeken, vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szállásadóknál, rendezvényszervezőknél, tüzépeken lehet számítani a NAV munkatársaira akár munkaidőn kívül és hétvégén is - tájékoztatta hírportálunkat Dr. Márkus Réka, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

Vihar: Kidőlt fák miatt lezárták az 51-es és az 54-es út egyes szakaszait Bács-Kiskunban

Vihar: Kidőlt fák miatt lezárták az 51-es és az 54-es út egyes szakaszait Bács-Kiskunban

Lezárták az 51-es és az 54-es út egyes szakaszait Baja és Hajós térségében, mert a vihar fákat döntött ki - olvasható a police.hu oldalán csütörtök reggel.

Parlagi sasokat mérgezett meg a hivatásos vadász és a társa

Parlagi sasokat mérgezett meg a hivatásos vadász és a társa

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség természetkárosítás és állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy városföldi vadásszal és társával szemben, akik idegméreggel mérgezett tojásokkal rókákat és parlagi sasokat pusztítottak el.

Kigyulladt egy lakóépület tetőzete Kiskőrös közelében

Kigyulladt egy lakóépület tetőzete Kiskőrös közelében

Kigyulladt és teljes egészében égett egy Kiskőrös közeli, 120 négyzetméter alapterületű lakóépület tetőszerkezete szerdán kora reggel. (A fotó illusztráció)

Együttműködés a helyben foglalkoztatásért projekt Bács-Kiskunban

Együttműködés a helyben foglalkoztatásért projekt Bács-Kiskunban

2016. július 1-jével megkezdődött a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és konzorciumi partnerei, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft, TOP-5.1.1-15-BK1 pályázati azonosítószámú Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések - Együttműködés a helyben foglalkoztatásért elnevezésű, 60 hónap időtartamú projektjének megvalósítása.

Szivárvány Tábort rendeznek Jászszentlászlón

Szivárvány Tábort rendeznek Jászszentlászlón

Down-szindrómás gyermekeket táboroztatnak augusztus 3-7. között Jászszentlászlón. Az 5 napos tábor lakói a down-szindrómás gyermekek, a fogyatékkal élők, valamint családtagjaik lesznek. Rajtuk kívül azonban érintettek a járás településein élő egészséges gyermekek és családtagjaik is, akik részt vesznek a 8. alkalommal megrendezett tábor programjain. (A fotó egy korábbi tábor során készült).

További cikkek
Jelenleg itt  > 
Címlap  >  Kecskemét  >  HAZATÉRNEK 1914 - 2014