24
júl

HAZATÉRNEK 1914 - 2014

, Legutóbb frissítve: 2014. július 24. 10:55
HAZATÉRNEK 1914 - 2014

Kecskemét - Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere részvételével nyitja meg a HAZATÉRNEK 1914 – 2014 című kiállítást Dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke július 31-én, csütörtökön 17 órakor a Cifrapalotában.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt

a HAZATÉRNEK 1914 - 2014

című kiállítás megnyitójára.

A megjelenteket köszönti:

Szemereyné Pataki Klaudia - Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

A kiállítást megnyitja:

Dr. Navracsics Tibor - külgazdasági és külügyminiszter,

az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke

A kiállítást bemutatja:

Dr. Ravasz István alezredes - a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum

„Cifrapalota" Kiállítóhelye (Kecskemét, Rákóczi út 1.)

Időpont: 2014. július 31. (csütörtök) 17 óra

Közreműködik:

Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület

Inoka Győző és barátai,  valamint Birinyi József hangszeres szólista

A kiállítás kurátorai:

Szabóné Bognár Anikó • Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin

A kiállítás megtekinthető: 2014. december 31-ig - hétfő kivételével - naponta 10-17 óráig.
       
Tárgy- és fotóanyag

Csáki Béla   / Simonit, Gianfranco

Frech József /  Szanka József

Máday Norbert / Szebenyi István

Petrov Attila / Szkenderovics Zoltán

Polgár Zoltán / Végh Károly

Gruppo Speleologico Carsico, Museo della Grande Guerra San Martino del Carso

Hadtörténeti Intézet és Múzeum Jósa András Múzeum

Kecskeméti Katona József Múzeum,  

Magyar Fotográfiai Múzeum,

Piarista Plébánia, Kecskemét ,

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány

A kiállítás támogatói

Kecskemét Megyei Jogú Város,

Hírös Sport Nonprofit Kft.,

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.,

Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.

Együttműködő partnerek

Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Honvéd Hagyományőrző Egyesület

Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület

Meritum Egyesület

Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány


100 év nem oly hosszú idő, hogy elfeledhetnénk a Nagy Háború borzalmait, véráldozatát és a magyar katonák helytállását. Ennek ellenére a társadalmi emlékezetből mára kikopott, történelmi tananyaggá szorult vissza. Kiállításunk a muzeológia eszközeivel állít méltó emléket a hősöknek, az áldozatoknak, a sok százezernyi magyar katonának.

Múzeumunk a harcok, a katonaélet, a front, az állóháború, az iszonyatos emberáldozat témáját emeli a kiállításba, különösen a lövészárkok, a front embert próbáló, idegeket őrlő mindennapjait, halállal, szenvedéssel, bajtársiassággal és hazaszeretettel átszőtt világát; a helyi jellegzetességeket s a hadifogság emlékeit.

A kiállítás széles társadalmi összefogással valósul meg. A goriziai-doberdói területről olasz magángyűjtők csatatér anyagát mutatjuk be. A katonák tárgyai hazatérnek néhány hónapra, az utódok nemzettudata erősítésének szolgálatába állnak, majd visszatérnek az immár békés, sziklás Doberdóra, sok ezer katona végső nyughelyére. A kiállítás emellett magyarországi gyűjtők és muzeális intézmények tárgy- és fotóanyagából áll.

Koncepciónk: a lélekre tartalmában és látványelemeiben is maradéktalanul ható kiállítás.

A látogatót a korabeli fotókról visszaköszönő kapu fogadja, melyen át a háborút témánként bemutató termekbe lép. Valamennyi egység címét a magyar népdalkincs legszebb korabeli katonanótáinak sorai adják.

Az alapismereteket az első teremben egy animáció adja, amelyben a történelmi Magyarország háborús történelmének legfontosabb eseményei, csataterei, frontvonalai körbejárható domborzatra vetített fényfestéssel jelennek meg.

A mindennapi tevékenységek éppúgy hozzátartoztak a katonák életéhez, mint maga a harc. Tisztálkodtak, borotválkoztak, étkeztek, levelet írtak, melynek tárgyanyagát visszaemlékezések színesítik.

Továbbhaladva egy elsősegélyhelynek kialakított kavernába jutunk. „Ellőtték a jobb karomat…” – sokan ismerik, dúdolják e népdalt, melynek mondandója itt egyértelművé válik: korabeli hordágyak, tábori orvosi láda, kötszerek, morfiumos üvegcsék, műláb, sín.

A tiszti fedezékben a használati tárgyakat, az asztalon hagyott térképet, cigarettatárcát, naplót, srapnelből készített petróleumlámpa világítja meg. S már hallani a rohamok csatazaját…

A lövészárokból Görz városát s a fennsíkot látjuk. Az olasz fronton vagyunk. „Doberdóban hull a magyar rakásra…”  Mögöttünk Schwarzlose, előttünk puskák, a gránáttölcsérben légaknavető, egykor halált osztó repeszek, lőszerek. S a csata fényei, hangjai.

A fronton az is megtanult imádkozni, aki már elfelejtett. Az egykor a front mögött megépített harctéri kápolna másában tábori lelkészi láda gyertyatartóval, kehellyel, utolsó kenettel…

A temetés a fronton mindennapos volt. A tiszteket koporsóban, bakákat sátorlapba csavarva helyezték örök nyugalomra.

A főhajtásra a látogatónak az eredeti sírkövekből és katonai temető fotójából kialakított enteriőr előtt van lehetősége. Srapnel-vázába helyezett virág, s a döbbenetes adat: 660 ezer hősi halott a történelmi Magyarország területéről.

A kecskeméti áldozatokról név szerint is megemlékezünk, közzétéve a majd kétezer hősi halált halt katona nevét. A császári és királyi 38. gyalogezredről, a Mollináry bakákról külön egység szól.

Az emeleten Ausztria-Magyarország fegyveres ereje kerül bemutatásra, egy-egy jellegzetes fegyvernem kiemelésével a gyalogosoktól a rohamosztagosokon és lángszórósokon át a népfelkelőkig, utászokig, tüzérekig.

Kiállítjuk Devecseri Schultheisz Emil honvédtábornok unikális személyes tárgyait, kitüntetéseit és iratanyagát.

A fegyverszoba az osztrák-magyar haderő legjellegzetesebb fegyvereit mutatja be a kardoktól a rohamkéseken át a fokosokig. Emellett több kiállítótérnyi látnivalót nyújtanak a kitüntetések, a sapkajelvények, a fronton és a hadifogságban készült emléktárgyak, korabeli fotóanyag.

A Cifrapalota második emeletén az I. világháborút különleges szemszögből, az ott hadirajzolóként résztvevő három híres magyar alkotó, Mednyánszky László báró, Farkas István és Nagy István rajzain és festményein keresztül mutatjuk be a látogatók számára.

Kecskemét - Korábbi hírek

Borsos Janka Diákolimpiai Bajnok lett

Borsos Janka Diákolimpiai Bajnok lett

A Cegléden rendezett Diák „A", „B", „C" Országos Diákolimpián a kecskeméti Borsos Janka Diákolimpiai Bajnok, lett a diák "B" korosztály, 36 kg-os súlycsoportjában.

Versenyekre készül a Kecskeméti Főiskola Formula Student csapata

Versenyekre készül a Kecskeméti Főiskola Formula Student csapata

Jól halad a KEFO Motorsport csapat a versenyautó építésével. Az elszánt hallgatók a munkát októberben kezdték, most olyan 60-70 százalékos készültségi állapotnál tartanak, úgyhogy a vizsgák mellett még a járművön is dolgoznak. Idén a csapat három versenyre nevezett be, amelyik közül az első július végén lesz.  A csapat bízik benne, hogy az etanollal futó járművel sikerül javítani az eddigi eredményeken, amire a komoly felkészülést tekintve jó esély van. 

OLVASÓPRÓBA – Vízkereszt Mohácsi János rendezésében

OLVASÓPRÓBA – Vízkereszt Mohácsi János rendezésében

Megkezdődtek az új évad első bemutatójának próbái a Kecskeméti Katona József Színházban. Shakespeare Vízkeresztjét Mohácsi János rendezi.

Kecskeméten lett bajnok a Budapest Exiles

Kecskeméten lett bajnok a Budapest Exiles

Május 28-án, szombaton a kecskeméti Széktói Stadionban megrendezett Riska Rugby Fiestán került sor az Extraliga Döntőjére. A Budapest Exiles RFC történetének második döntőjén hazai pályán tudott nyerni a Kecskeméti ARC ellen a Riska Rugby Fiesta Magyar Bajnoki Döntőn. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Fantasztikus gyermeknapi kalóz kalandok a Kecskeméti Fürdőben

Fantasztikus gyermeknapi kalóz kalandok a Kecskeméti Fürdőben

2016. május 29-én, vasárnap gyermeknap alkalmából KALÓZ KALANDOKKAL várjuk a gyerkőcöket 10-18 óra között. Ráadásul a belépőjegy 14 év alatt mindössze 550 Ft lesz aznap!

Óriási volt az V. Chicken Food Kakasfőző Fesztivál szombaton

Óriási volt az V. Chicken Food Kakasfőző Fesztivál szombaton

Kecskemét egyik legszebb, leggondozottabb városrészi zöldterülete, a Melinda utcai közpark adott otthont május 28-án, szombaton az Alsószéktói Családi Nap és V. Kakasfőző Fesztivál elnevezésű közösségi rendezvénynek. A nap fő támogatója ezúttal is a Chicken-Food Kft. volt. A társaság a főzőversenyre nevezőknek egy-egy kakast bocsátott rendelkezésére, emellett sztárvendégek meghívásával is színesítette a programot.

Felejthetetlen gyermeknapi programok voltak a Malom Központban

Felejthetetlen gyermeknapi programok voltak a Malom Központban

Felejthetetlen gyermeknapi programokkal vártak minden gyerkőcöt a Malom Központban május 28-án, szombaton. Volt többek között arcfestés, lufihajtogatás, kreatív fonás az új Spirál hajdísszel, csillámtetoválás, tombola, Whacky shots játszatás, Putty gyurma játszatás, szerveztek  kézműves foglalkozásokat, a Libri Meseboltban pedig gyermekprogramokkal várták a gyerekeket egész nap.

Nagy sikerű avar konferencia Kecskeméten

Nagy sikerű avar konferencia Kecskeméten

Kecskeméten rendezték meg a „Hatalmi központok az Avar Kaganátusban" című országos szakmai konferenciát, mely a Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelyén közel két éve megnyílt „Nagyurak és vezérek, Híres avar leletek a Kiskunságból" című állandó régészeti kiállításra épült.

Kakashalál: 80 bogrács a Melinda Parkban (REGGELI KÉPGALÉRIA)

Kakashalál: 80 bogrács a Melinda Parkban (REGGELI KÉPGALÉRIA)

Ötödik alkalommal rendezte meg Kecskeméten a Kakasfőző Fesztivált és az Alsószéktói Családi Napot az alsószéktói részönkormányzat, közösen a Chicken Food Kft-vel. Az eseményhez ezúttal is a Chicken Food Kft adta a versenyző csapatoknak ingyen a kakasokat. A keol.hu fotózott a szombat reggeli tűzgyújtásnál: akkor még csak a főzők voltak ott, a "kosztosok" majd dél körül jönnek. A hangulat azonban már reggel is fergeteges volt...(Képgaléria a cikk alján!)

Tragédia: Embert gázolt a vonat Kecskeméten

Tragédia: Embert gázolt a vonat Kecskeméten

Halálra gázolt egy embert szombat reggel a Szegedről Budapestre tartó személyvonat Kecskeméten, a Vaspálya utcai vasúti átjáróban. (A fotókat a keol.hu egyik olvasója készítette)

Helytálltak a kecskeméti katonák Spanyolországban

Helytálltak a kecskeméti katonák Spanyolországban

Az ötvenötödik NATO Tiger Meeten tizenöt ország közel száz repülőgépe és helikoptere vett részt, köztük a kecskeméti Pumák ötvenfős kontingenssel és öt Gripennel.

Május 28. szombat - Gyermeknap a Malom Központban

Május 28. szombat - Gyermeknap a Malom Központban

2016. május 28-án, szombaton felejthetetlen gyermeknapi programmal várunk minden gyerkőcöt a Malom Központban.

Gyorshír: biztos munkahely, átlag feletti jövedelem Kiskőrösön vagy Kecskeméten

Gyorshír: biztos munkahely, átlag feletti jövedelem Kiskőrösön vagy Kecskeméten

Marketing-vezető pozícióba keres munkatársat egy - magát egyelőre megnevezni nem kívánó - Bács-Kiskun megyei vállalkozás a következő feltételekkel:

Visszatértek Kecskemétre a nemzetközi gyakorlatról a magyar Gripenek

Visszatértek Kecskemétre a nemzetközi gyakorlatról a magyar Gripenek

A NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlatáról, Spanyolországból hazaérkező Gripenek a kecskeméti repülőbázison 2016. május 27-én. A gyakorlaton a Magyar Honvédség öt Gripennel és ötven katonával vett részt. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

34 nap múlva közmeghallgatás lesz Kecskeméten

34 nap múlva közmeghallgatás lesz Kecskeméten

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016. június 30-án 16.30-17.30 óráig közmeghallgatást tart, melyre tisztelettel várja az érdeklődő kecskeméti polgárokat és helyben érdekelt szervezetek képviselőit.

A Pallas Athéné alapítványok 830 millió forinttal növelték vagyonukat

A Pallas Athéné alapítványok 830 millió forinttal növelték vagyonukat

A Pallas Athéné Alapítványok - köztük a kecskeméti székhelyű PADMA - 830 millió forinttal növelték vagyonukat az alapítás óta eltelt kevesebb mint két év alatt, az alapítványok által közzétett 2015-re vonatkozó, könyvvizsgáló által jóváhagyott pénzügyi kimutatásaik szerint - közölték az alapítványok pénteken az MTI-vel. 

XV. Regionális Ápolási Konferencia Kecskeméten

XV. Regionális Ápolási Konferencia Kecskeméten

Kecskemét - Tizenötödik alkalommal rendezték meg május 27-én, pénteken a Regionális Ápolási Konferenciát, amely minden évben töretlenül azt a célt szolgálja, hogy megünnepeljék az ápolókat, és számukra szakmai továbbképzést biztosítsanak.

Tárogatók zengenek – Trianonra emlékezve

Tárogatók zengenek – Trianonra emlékezve

Közös koncertet ad a Gregus Kvartett és a Bella Banda a Cifra Palota Dísztermében a nemzeti összetartozás napjának előestéjén, június 3-án, pénteken 19 órától. Az ünnepi műsort Szabó Sándor karnagy állította össze. A program a közönség számára ingyenes lesz.

Tábornok tartott rendhagyó történelemórát a Refiben

Tábornok tartott rendhagyó történelemórát a Refiben

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Koronaőrség parancsnoka, miniszteri biztos tartott rendhagyó történelemórát a Kecskeméti Református Gimnáziumban.

Bács-Kiskun archív

Lezárták az M5-öst mindkét irányban Kiskunfélegyháza és Kistelek között

Lezárták az M5-öst mindkét irányban Kiskunfélegyháza és Kistelek között

Lezárták péntek éjjel mindkét irányban az M5-ös autópályát Kiskunfélegyháza és Kistelek között arra az időre, amíg elégették a pénteken este egy balesetben összetört méhkaptárakat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton hajnalban.

Ifjúsági találkozót rendeztek Pálosszentkúton

Ifjúsági találkozót rendeztek Pálosszentkúton

Petőfiszállás-Pálosszentkúton tartották idén a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyik legnagyobb ifjúsági eseményét, a fiatalok évente megrendezett pünkösdi találkozóját - írta meg a magyarkurir.hu

Szamóca: Dicsértessék a gyümölcsök Királynője!!

Szamóca: Dicsértessék a gyümölcsök Királynője!!

Május 21-én, szombaton hetedik alkalommal rendezik meg Lajosmizsén a Szamócás Vásári Forgatagot. A központ ligetes parkjában a résztvevők együtt ünneplik meg a szamóca érését és hálát adnak a tavasz első gyümölcséért.  

Biogomba nyílt nap is lesz a Falvak Éjszakáján

Biogomba nyílt nap is lesz a Falvak Éjszakáján

Előadások, bemutatók, üzemlátogatás, kenyérsütés, kóstolók, játszóház lesz Fülöpjakabon a „Falvak Éjszakáján", május 28-29-én.

Súlyos baleset a 44-es úton Lakiteleknél

Súlyos baleset a 44-es úton Lakiteleknél

Személyautó ütközött egy furgonnal a 44-es főút tiszakécskei elágazásánál. A szerdán kora este történt balesetben egy személy súlyosan, egy pedig könnyebben sérült - tudósított az lcafe.hu

Kigyulladt egy kacsanevelde Érsekcsanádon

Kigyulladt egy kacsanevelde Érsekcsanádon

Kigyulladt egy kacsanevelde szerdán a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanádon, a 16 ezer kiskacsa kimenekítése jelenleg is tart - tájékoztatta Kovács Andrea, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője az MTI-t.

Május 20-a a személyi jövedelemadó bevallás határideje

Május 20-a a személyi jövedelemadó bevallás határideje

Bács-Kiskun megyében hosszított ügyfélszolgálattal várja a NAV azokat, akik személyijövedelemadó-bevallásukat szakemberek közreműködésével szeretnék ellenőrizni és az esetleges hibákat korrigálni. Az elkészült bevallásokat Ügyfélkapun keresztül el is küldhetik a hivatalnak. Kérdés, probléma esetén a NAV munkatársai szakszerű tájékoztatással segítenek.

Izsáki keresztszentelés

Izsáki keresztszentelés

Szombat délután egy újabb felújított kereszt ünnepén volt jelen a kecskeméti Szent Ilona Keresztkör Izsákon.

Baleset miatt lezárták az 52-es számú főutat

Baleset miatt lezárták az 52-es számú főutat

Baleset miatt lezárták az 52-es számú főutat szombaton délelőtt, kerülni Fülöpszállás felé lehetett - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Pünkösdkor is nyitva a felsőlajosi MagánZoo

Pünkösdkor is nyitva a felsőlajosi MagánZoo

A pünkösdi hosszú hétvégén is érdemes ellátogatni a felsőlajosi MagánZoo-ba, mert a kisoroszlán bemutató és a megszokott tejszínhabos nagymacska látványetetés mellett a természet is kínál látnivalót.

Ezek a borok lettek 2016-ban Bács-Kiskun megye zászlósborai

Ezek a borok lettek 2016-ban Bács-Kiskun megye zászlósborai

A megye legjobb borai 2016-ban: Frittmann Testvérek Kft. Irsai Olivér 2015 (fehérbor), Szemerey Pince Zweigelt Rosé 2015 (rozébor), Kovács Borház Cabernet Sauvignon 2012 (vörösbor), és Kunvin Borászati Kft. „Aureus" Rajnai Rizling 2006 (desszertbor). A megválasztott borok egy éven át viselhetik a „Megye Bora" kitüntető címet.

Több bevallás érkezett, mint tavaly

Több bevallás érkezett, mint tavaly

Május 1-jén több mint 2,1 millió szja-bevallás látszik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerében, megközelítőleg félmillióval több, mint tavaly ilyenkor. A kitöltött bevallások fele Ügyfélkapun érkezett, illetve a NAV-tól bevallási ajánlatként, Ügyfélkapun jutott el az adózókhoz.

További cikkek
Jelenleg itt  > 
Címlap  >  Kecskemét  >  HAZATÉRNEK 1914 - 2014