Világbajnokságot rendeznek Kecskeméten 2018. július 8-14. között

Vissza a címlapra
Világbajnokságot rendeznek Kecskeméten 2018. július 8-14. között

Öt földrész, 38 ország, 330 versenyző, 90 edző, és csapatvezető, valamint 8 országból érkezett újságírók. Ezek a jelenlegi sarokszámai a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség Junior Tájékozódási Futó Világbajnokságának, amit Kecskeméten rendeznek 2018.július 08-tól 14-ig. Mindezek alapján akár az is kijelenthető, hogy Kecskemét lesz a világ tájfutásának fővárosa ebben az időszakban.

Mint elhangzott, a verseny előkészítése két évvel ezelőtt kezdődött. Elő kellett készíteni a több mint négyszáz résztvevő kecskeméti szállását, és ellátását, valamint a szállítását versenyről versenyre. Mindeközben 60-70 négyzetkilométernyi terepről speciális tájfutó térképet készítettek, megtervezték a versenypályákat, beszerezték a tulajdonosoktól és a szakhatóságoktól a terep használati engedélyeket. Nem mellékesen pedig támogatókat, szponzorokat szereztek a mintegy 100 millió forintos költségvetésű versenyhez.

A világbajnokság rendezői a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Vasutas Sport Egyesület, a Kecskeméti Zöld Sportok Egyesülete és a Kiskunsági Nemzeti Park.

A fővédnök Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere.

Sport szakmai védnökök Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Monspart Sarolta, tájékozódási futó világbajnok (1972), Oláh Katalin, tájékozódási futó világbajnok (1991 és 1995), és Bugár József, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke.

Védnökök Nagy Ferenc, Pirtó község polgármestere, Szőke-Tóth Mihály, Bócsa község polgármestere, Bán Róbert, Tázlár község polgármestere, Ugró Sándor, a Kiskunsgi Nemzeti Park igazgatója és Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója.

A verseny előkészítésében és lebonyolításában közvetlenül mintegy 150 fő vett részt. A sajtótájékoztatón külön is kiemelték Kecskemét, Pirtó, Tázlár, és Bócsa önkormányzatainak segítségét. Valamint a támogatók közül a Rubin Kft-t, a Logall Kft-t, a Mercedes-Benz gyárat, az Univert, a Fornettit, a MOL-t.

Itt a Itt a Magyarország által Kecskeméten rendezett Junior World orienteering championships (JWOC) promóciós videója!

A versenyközpont a Neumann János Egyetem Homokbányai Kollégiumában lesz, ami egyúttal a verseny központi szálláshelye is.

A program:

2018.07.09 (hétfő) 9:00-16:00 Pirtó Normáltáv 10-14km

2018.07.10 (kedd) 14:00-17:30 Kecskemét belváros Sprint 3,7-4,1 km

2018.07.12 (szerda) 10:00-13:30 Bócsa Középtáv Selejtező 3,4-4,3 km

2018.07.13 (csütörtök) 11:30-14:00 Bócsa Középtáv Döntő Futam 4,5-3,6 km

2018.07.14 (péntek) 12:00-15:15 Tázlár Váltó Futam 7,5-6 km

A kecskeméti világbajnokságnak sok esélyese van, de a svájciak finnek, svédek, norvégok, dánok, csehek a legesélyesebbek a dobogós helyezésekre. A legnagyobb favorit a svájci hétszeres junior világbajnoknő, Simona Aebersold, aki már a felnőtt EB-n is dobogóra tudott állni idén.

A magyar csapatban 6-6 férfi és női versenyző lesz. A szervezők szerint a nőknél van esélyünk egy számjegyű eredményre, azaz akár dobogós helyezés elérésére.

A sprint versenyszám különlegessége 2018. július 10-én, kedden délután, hogy Kecskemét belvárosában tartják. Emiatt aznap forgalomkorlátozásokra kell számítanunk. Erről részletesen ebben a cikkünkben írunk. Itt a versenyzőknek atlétikusan gyors tempó mellett kell hibátlanul tájékozódniuk a tereken, utcákon és belső udvarokban, átjárókban elhelyezett (rejtett) tájékozódási pontok között. A leglátványosabb szakasz a városháza és a nagytemplom előtti térszakaszon lesz, ahol többször is átfutnak majd a versenyzők az ugyanitt található célba érkezés előtt. A szervezők szerint ez a versenyszám lesz a leglátványosabb a nézők számára.

A verseny többi helyszíne homokbuckás, borókás terep, ami különlegesnek számít ebben a sportágban. A változatos domborzat és a különleges növénytakaró azonosítása versenytempó mellett, szokatlanul nehéz feladat elé állítja majd a résztvevőket.

A versennyel párhuzamosan a JWOC Tour Dél-alföldi Tájfutó Napok zajlik, melyen bárki elindulhat. Ennek a versenynek a honlapja: http://jwoctour2018.hu/

A Kecskeméti Zöld Sportok Egyesület pedig egész évben várja a tájfutást kipróbálni vágyókat. Erről ide kattintva tájékozódhatnak: https://sites.google.com/site/kzsetf/

Galéria (4 kép)

Összes kép letöltése