Vasárnap tartják a Junior Tájékozódási Futó Világbajnokság megnyitóját Kecskeméten

Vissza a címlapra
Vasárnap tartják a Junior Tájékozódási Futó Világbajnokság megnyitóját Kecskeméten

A junior tájfutás legjobbjai, a 18-19 éves korosztály világbajnokságát tartják Kecskeméten július 8-a és 14-e között. A viadalra 36 országból érkeznek résztvevők, összesen mintegy 330-an. A világbajnokság megnyitóját 2018. július 8-án, vasárnap tartják a homokbányai Tudósházban, Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere részvételével.

A világbajnokság rendezői a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Vasutas Sport Egyesület, a Kecskeméti Zöld Sportok Egyesülete és a Kiskunsági Nemzeti Park.

A fővédnök Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere. Sport szakmai védnökök Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Monspart Sarolta, tájékozódási futó világbajnok (1972), Oláh Katalin, tájékozódási futó világbajnok (1991 és 1995), és Bugár József, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke.

Védnökök Nagy Ferenc, Pirtó község polgármestere, Szőke-Tóth Mihály, Bócsa község polgármestere, Bán Róbert, Tázlár község polgármestere, Ugró Sándor, a Kiskunsgi Nemzeti Park igazgatója és Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója. Kiemelt támogatók: Rubin Kft, Logall Kft, Mercedes-Benz gyár, Univer, Fornetti, MOL.

Itt a Magyarország által Kecskeméten rendezett Junior World orienteering championships (JWOC) promóciós videója!

A versenyközpont a Neumann János Egyetem Homokbányai Kollégiumában lesz, ami egyúttal a verseny központi szálláshelye is.

A program:

2018.07.09 (hétfő) 9:00-16:00 Pirtó Normáltáv 10-14km

2018.07.10 (kedd) 14:00-17:30 Kecskemét belváros Sprint 3,7-4,1 km

2018.07.12 (szerda) 10:00-13:30 Bócsa Középtáv Selejtező 3,4-4,3 km

2018.07.13 (csütörtök) 11:30-14:00 Bócsa Középtáv Döntő Futam 4,5-3,6 km

2018.07.14 (péntek) 12:00-15:15 Tázlár Váltó Futam 7,5-6 km

A kecskeméti világbajnokságnak sok esélyese van, de a svájciak finnek, svédek, norvégok, dánok, csehek a legesélyesebbek a dobogós helyezésekre. A legnagyobb favorit a svájci hétszeres junior világbajnoknő, Simona Aebersold, aki már a felnőtt EB-n is dobogóra tudott állni idén.

A magyar csapatban 6-6 férfi és női versenyző lesz. A szervezők szerint a nőknél van esélyünk egy számjegyű eredményre, azaz akár dobogós helyezés elérésére.

A sprint versenyszám különlegessége 2018. július 10-én, kedden délután, hogy Kecskemét belvárosában tartják. Emiatt aznap forgalomkorlátozásokra kell számítanunk. Erről részletesen ebben a cikkünkben írunk. Itt a versenyzőknek atlétikusan gyors tempó mellett kell hibátlanul tájékozódniuk a tereken, utcákon és belső udvarokban, átjárókban elhelyezett (rejtett) tájékozódási pontok között. A leglátványosabb szakasz a városháza és a nagytemplom előtti térszakaszon lesz, ahol többször is átfutnak majd a versenyzők az ugyanitt található célba érkezés előtt. A szervezők szerint ez a versenyszám lesz a leglátványosabb a nézők számára.

A verseny többi helyszíne homokbuckás, borókás terep, ami különlegesnek számít ebben a sportágban. A változatos domborzat és a különleges növénytakaró azonosítása versenytempó mellett, szokatlanul nehéz feladat elé állítja majd a résztvevőket.

A versennyel párhuzamosan a JWOC Tour Dél-alföldi Tájfutó Napok zajlik, melyen bárki elindulhat. Ennek a versenynek a honlapja: http://jwoctour2018.hu/

A Kecskeméti Zöld Sportok Egyesület pedig egész évben várja a tájfutást kipróbálni vágyókat. Erről ide kattintva tájékozódhatnak: https://sites.google.com/site/kzsetf/