Szabó Csaba Japánban készült

Vissza a címlapra
Szabó Csaba Japánban készült

Minden judosnak megtisztelő a sportág őshazájában edzeni, kezdve a minőségi partnerállománytól a japán hagyományokig. A kecskeméti Szabó Csabának megadatott ez a lehetőség.

Az alábbiakban Csaba élménybeszámolóját közöljük:

"A kiutazás elég hosszúra sikerült, 25 óra volt az út az egyetemig (Sendai egyetem). Meg kell említeni, hogy rengeteget küzdenek, átlagosan egy edzésen 12 randori és 6-7 newaza a program. Nem volt technikai edzés csak küzdelem, még szombaton is. Egyedül a vasárnap a pihenőnap. Napi egy judo edzésük van, mellette futás vagy erőnléti tréning. A reggeli program elég korán 06:30-kor kezdődött. Futó edzések csak hegyre fel-le, társhordások és sprintek emelkedőn, lépcsőn. A súlyzós edzésük is leginkább lábra és törzsre összpontosult.

Ami teljesen más volt, mint itthon: az egymás iránti és a sportág tisztelete. Minden edzés után a judosok takarították a dojot, keresve se talált az ember egy elhagyott tape-et papir zsebkendőt. Ez a tisztaság jellemző az egész országra, sehol egy eldobott cigi csikk, ha beléptél egy intézménybe az első dolog az volt, hogy a cipőt le kellett venni.

Összességében nagyon hasznos edzőtáborban lehettem jelen, ahol a judo minden csínját-bínját magáévá tudja tenni az ember.

Hazafele 14 órát töltöttem Rómában, míg vártam a csatlakozást és az olimpiai bajnok olasz barátom, Fabio Basile kijött értem a reptérre, hogy megmutassa a várost."


Szabó elutazott a Judo EB-re

A 60 kg-os súlycsoport magyar képviselője a kecskeméti Szabó Csaba hajnalban elrepült Izraelbe, a Felnőtt Európa Bajnokság színhelyére. A 2016-os U23-as EB ezüstérmese komoly felkészülési szakasz után vág neki az emberpróbáló küzdelmeknek.