Megkezdődött Kecskeméten a 19. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntője

Vissza a címlapra

Ünnepélyes külsőségek között rendezték meg 2019. július 29-én, hétfőn este a Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Döntőjének megnyitóját Kecskemét főterén. A 19:30-kor kezdődött programban fellépett Pataky Attila és Gömöri Zsolt az Edda Művekből, a megnyitót pedig idén is látványos tűzijáték zárta. Az esemény fővédnöke: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. (Fotók: Vincze József)

Idén tizennégy országból és hat magyarországi intézményből érkeztek az állami gondoskodásban élő gyerekek, akiknek az ötnapos esemény mottója több, egy mondatnál: „Labdarúgás, a közös otthonunk!". Számukra a sport, valódi kitörési lehetőség és esély egy szebb életre. Ezt segíti a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány közös szervezésű tornája.

A hétfő esti megnyitón jelen volt többek között Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, Petrika Ibolya, az MLSZ Grassroots program koordinátora és a szociális programok vezetője, Radics Kálmán, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke, Mák Kornél, Kecskemét Oktatásért és Kultúráért felelős alpolgármestere, Vincze Ottó, volt válogatott labdarúgó, a torna nagykövete, valamint Lévai Jánosné és Sipos László, Kecskemét önkormányzati képviselői.

A Kupa helyszíne idén a Széktói Stadion, ahol 2019. augusztus 2-án lesz az ünnepélyes eredményhirdetés.

Háttér:

A kecskeméti székhelyű Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány 2000-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hazai, később pedig már a nemzetközi- gyermekotthonok számára is sportolási lehetőséget teremtsen és biztosítson. A kezdeti években először csak Kecskeméten, majd Bács-Kiskun megyében szervezett és rendezett eseményeket az állami gondoskodásban élő gyermekek számára. A 2000-es évek közepétől már európai szinten is mérhető nemzetközi sporteseményeket szerveztek, melyek az évtized végére igazi, nagy európai labdarúgó tornává nőtték ki magukat.

A Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét 2011 óta a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezi az alapítvány. A Grassroots Igazgatóság szociális programja és annak támogatása tette lehetővé, hogy a tornán résztvevő nemzetek száma évenként növekedett. A kezdeményezés egybevág a szövetség szellemiségével. A sport, a győzelmen túl, nevelő hatással bír az ifjúság személyiségének fejlődésére. A MLSZ-el történő együttműködés eredménye, hogy 2013-ban az UEFA végrehajtó bizottsága az MLSZ és a Hit és Sport Alapítvány közös programját elismerte a „Legjobb Grassroots Projekt Aranyfokozatú díjával."