Megkezdődött Kecskeméten a 18. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntője

Vissza a címlapra
Megkezdődött Kecskeméten a 18. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntője

Ünnepélyes külsőségek között rendezték meg 2018. július 30-án, hétfőn este a Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Döntőjének megnyitóját Kecskemét főterén. (Fotók: Vincze József)

A Gyermekotthonok Grassroots Labdarugó Európa Kupa Döntőjét - mint korábban megírtuk - a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezi meg a kecskeméti székhellyel rendelkező Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány.

A megnyitó ünnepségen jelen volt többek között dr. Salacz László, Kecskemét országgyűlési képviselője, dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Sárfalvi Péter Sportért Felelős Helyettes Államtitkár, Langerné Victor Katalin szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Szekeres Pál miniszteri biztos, Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, 70-szeres válogatott labdarúgó, európai ezüstcipős, játékos és edző, többszörös magyar bajnok és kupagyőztes, Radics Kálmán, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke, Kecskemét Megyei Jogú Város Roma Települési Nemzetiségi Önkormányzata elnöke, Lévai Jánosné, és Sipos László kecskeméti önkormányzati képviselők, valamint Petrika Ibolya, az MLSZ Grassroots koordinátora, szociális programvezetője.

Az egy héten át tartó kupa nem csupán egy nemzetközi verseny, de ünnep is az idén 15 európai országból érkezett 19 csapat 300 fiatal sportolójának: állami gondoskodásban élő gyermekeknek és nevelő tanáraiknak. A résztvevő országok között van Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Macedónia, Bulgária, Lettország, Ausztria, Hollandia és Magyarország.

- Az idei Európa Kupát nem sokkal az oroszországi Labdarúgó Vb után rendezzük meg, és igyekszünk Kecskeméten kicsiben hasonló hangulatot és élményt nyújtani a gyerekeknek, mint egy nagy, nemzetközi sporteseményen - mondta a megnyitót megelőzően a keol.hu-nak Radics Kálmán, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke.

- A program keretében biztosítjuk a gyermekotthonokban élők számára a futballozás lehetőségét. A regionális tornákon túl fesztiválon, nyári táborban és nemzetközi eseményeken vehetnek részt a fiatalok. A két évvel ezelőtti rendezvény végén úgy gondoltuk mi, szervezők, hogy változtatunk, újítunk az Európa Kupa Döntőn. Most már két korosztályban rendezzük meg a tornát, 16 év alattiak és 16 év felettiek részére. A „kicsik" 20mx40m-es pályán játszanak, a „nagyok" viszont keresztpályán. Remélem, hogy idén is izgalmas mérkőzések után dől el a helyezések sora - mondta Petrika Ibolya, az MLSZ Grassroots program koordinátora és a szociális programok vezetője.

A Kupa döntőjét idén is Nyilasi Tibor nyitotta meg. Az alapítvány örömmel fogadta, hogy Laczkó Zsolt 22-szeres válogatott labdarúgó is a jó ügy mellé állt és idén is a torna nagykövete lett.

A 2018. július 30-i hivatalos megnyitó előtt, a kecskeméti Főtéren Batánovics Lili, Keskeny Márk és Zoltán Erika adtak koncertet.

A hét további napjain a mérkőzések mellett élményfürdőzés és városnézés is szerepel a gyerekek programjában. Augusztus 3-án, pénteken pedig eredményhirdetéssel és záróünnepséggel búcsúzik Kecskemét városa a Grassroots Európa Kupa Döntő résztvevőitől.

Galéria (115 kép)

Összes kép letöltése