Kecskeméti aranyak a súlyemelő Masters Európa-bajnokságon

Vissza a címlapra
Kecskeméti aranyak a súlyemelő Masters Európa-bajnokságon

Az elmúlt napokban rendezték Budapesten a súlyemelő Masters Európa-bajnokságot, ahol az 540 fős mezőnyben, hat kecskeméti masters képviselte Magyarországot.

Török János M70 korcsoportban kezdte meg az éremgyűjtést 77 kg-os súlycsoportban. Szakításban 60 kg-ot, lökésben 74 kg-ot emelve a feje fölé lett ezüstérmes, megadva a Kecskeméti TE emelőinek a hangulatot.

Kasza Adrienn M45 korcsoport 48 kg-os súlycsoportjában világbajnokként lépett dobogóra és öt sikeres gyakorlatot bemutatva 108 kg-os (48;60) eredménnyel lett Európa-bajnok. Adrienn ígéretes gyakorlatot mutatott be 63 kg-on lökésben, ami új Európa-csúcs lett volna.

Takács Erika ugyan ebben a korcsoport +90 kg-os súlycsoportjában készült megvédeni Európa-bajnoki címét brit, dán és német ellenfeleivel szemben. Erika szakításban 66 kg-os sikeres gyakorlattal 4 kg-os előnyre tett szert, amit lökésben még sikerült növelni 86 kg-os eredménnyel. 152 kg-os összetett eredmény újabb Európa-bajnoki aranyat jelentett Erikának és a kecskeméti csapatnak.

Nagy Noel M45 korcsoportban a 77 kg-os mezőnyben indulása kétséges volt, mert térdműtéten esett át, ami nagymértékben befolyásolta felkészülését. Ennek ellenére öt remek gyakorlatot bemutatva 239 kg-ig (110;129) jutott és a súlycsoportja aranyérmese lett. 

Török Péter, folytatta a Török család (Török János az édesapja) éremgyűjtését M45 korcsoportban a +105 kg-os mezőnyben nagyon nagy csatát vívott. Szakításban két sikeres fogással 117 kg-ig jutott és második helyről várta a folytatást. Lökésben az ezüstéremhez mind három fogása sikeres volt és 148 kg-os gyakorlat az összetett ezüstérmet jelentett Török Péter számára.

A kecskeméti csapat legfiatalabb tagja Vaspöri Gábor volt, aki 94 kg-os súlycsoportban folytatta a sikeres szereplést. 138 kg-os szakítással 13 kg-os előnyre tett szert, lökésben három sikeres gyakorlattal 171 kg-ig jutott a kecskeméti versenyző és növelni tudta előnyét. 309 kg-os teljesítménnyel lett a 94 kg-os súlycsoport Európa-bajnoka.

-  A nevezések alapján számítottam a sikeres szereplésre - mondta Bálint Csaba vezetőedző. - De a négy Európa-bajnoki arany és két ezüstérem felülmúlta várakozásainkat. Az elmúlt hónapokban a csapatot is elérte a sérüléshullám, ami veszélyeztette az eredményes versenyzést, de mindegyik versenyzőnk felülmúlta önmagát. Kasza Adrienn és Vaspöri Gábor már Barcelonára gondol, mert augusztusban itt rendezik a világbajnokságot. Külön öröm számomra, hogy masters emelőink példaképek a fiatalok számára, valamint bizonyíték arra, hogy a súlyemelés kortalan 7-99 éves korig lehet súlyokat emelni.