Hajdú László jövőre körbe akarja úszni a Balatont

Vissza a címlapra
Hajdú László jövőre körbe akarja úszni a Balatont

Nemrég negyedik és ötödik masters Európa-bajnoki címét szerezte meg az 57 éves Hajdú László, a HaL, aki jövőre minden korábbinál nagyobbat dobna: szeretné körbeúszni a Balatont - tudósított a csupasport.hu

A kisgyerek Hajdú Lászlót látva szinte senki sem fogadott volna arra, hogy később az olimpiai bajnok Wladár Sándor mögött dobogós, idővel pedig ötszörös masters Európa-bajnok úszó lesz belőle, aki gyakorlatilag elképzelni sem tudja víz nélkül az életét.

A most 57 éves László gyerekként iszonyodott a víztől. Szó szerint tíz körömmel kapaszkodott az oktatóba, amikor az a hidegebb vizű medencébe vitte volna a meleg kisvízből. Egy kisebb baleset azonban jótékony hatással volt rá: édesanyjával és néhány társával egy csónakból a vízbe borult, és a part felé úszó kiskutyát utánozva, kutyaúszós tempókkal ő is partot ért.

„Ekkor tudatosodott bennem, hogy mindig csak azt kell tennem, ami bennem van" - fogalmazott a filozofikus gondolkodású, versköltéssel és zeneszerzéssel is foglalkozó kecskeméti úszó és úszóoktató.

Saját elmondása szerint 15-16 évesen kapta el a harci láz, ekkor kezdett versenyszerűen úszni, s nagy büszkeséggel emlékszik rá, hogy 1976-ban, a szolnoki olimpiai reménységek versenyén úgy lett - egyébként többször is - dobogós, hogy a később olimpiai bajnok Wladár Sándor előzte meg. Sérülés miatt azonban nem vihette sokra élsportolóként, így eltávolodott a versenyszerű úszástól (igaz, úszóedző lett). Hogy aztán fényesen térjen vissza hozzá: 1993-ban, majd 1995-ban is masters Európa-bajnok lett a korosztályában 200 méter háton, míg 2007-ben már a nyílt vízen zárt győztesként. A hónap elején Szlovéniában pedig majdnem megduplázta Eb-aranyai számát, hiszen 3 és 5 km-en is győzött. Hogy minden hangszeren játszik, azt mutatja, hogy ugyanitt 800 méter gyorson ezüstérmet szerzett.

„Az úszás nekem maga az élet, reggel szinte fogalmazni, magamhoz térni sem tudok, amíg nem úsztam - mondja Hajdú László, aki magát a monogramja és születési csillagjegye miatt is HaL-nak nevezi. - Reggelente általában három órát úszom, és a gyerekeknek tartott edzés előtt még egyet-másfelet. A hosszabb távokat szeretem, mert azokban mutatkozik meg leginkább az edzettségem."

Legnagyobb élményének és teljesítményének is tartja, hogy az Univer24 - Az úszás ünnepe rendezvényen egy alkalommal 72.8 kilométert tett meg, amellyel hazai rekordot állított fel. „Olyan jó itt szerepelni, akkor egész nap az enyém egy sáv, és nyugodtan úszhatok, senki sem akar kiküldeni" - jegyezte meg Hajdú, aki sokat segített a Balatont hosszában átúszó Zimányi Andrásnak.

Jövőre is indulni akar az eseményen, és még nagyobb terveket is forgat a fejében: amolyan HaLatont vinne véghez. Ugyanis körbe akarja úszni a Balatont, miközben a kecskeméti Wojtyla Háznak gyűjtene támogatást.

A pontos terv még kidolgozásra vár, de nagyon elszánt: 2019 lesz a HaLaton éve.

„Nem másokat akarok legyőzni, hanem magamat, s a Balaton körbeúszásával ez ismét sikerülne. Remélem, több úszótárs is velem tart majd néhány kilométer erejéig az úszás és a Balaton iránti tiszteletből."