Veronai buszbaleset: 12 év börtönbüntetésre ítélték a magyar sofőrt

Vissza a címlapra
Veronai buszbaleset: 12 év börtönbüntetésre ítélték a magyar sofőrt

Nem jogerősen 12 év szabadságvesztésre ítélte a veronai bíróság pénteken azt a magyar sofőrt, aki 2017. január 21-én azt a magyar diákokat szállító buszt vezette, amely egy oszlopnak csapódott és kigyulladt a Veronához közeli autópályán. A tragédiában tizenheten haltak meg. A magyar sofőr mindkét ügyvédje fellebbezett, így egy év múlva válhat jogerőssé az ítélet.

A veronai államügyész 2018-ban hat embert - a magyar buszsofőrt és öt olasz mérnököt - vádolt meg közúti baleset okozásával, de csak a magyar sofőr kért rövidített eljárást. Ezért az ő estében külön döntött a bíróság, és a maximálisan adható, legnagyobb büntetést szabta ki 2020. június 19-én. Az autópálya üzemeltetőinek felelősségét külön eljárásban, új bíró kezdi majd tárgyalni december 15-én, mondta az Indexnek Szendrei Endre, aki unokahúgát veszítette el a balesetben.

Hozzátette azt is, hogy az ítélet fényében Magyarországon büntetőfeljelentést tesznek a sofőr munkáltatója, kiskunfélegyházi a Pizolit Kft. ellen. Valamint azt is szeretnék elérni, hogy V. János Magyarországon se vezethessen, a mostani ítélet szerint ugyanis csak Olaszországban nem ülhet volán mögé - írta meg az index.

Mint ismert, 2017. január 20-án a franciaországi síelésből hazafelé tartó magyar diákokat és tanáraikat szállító kiskunfélegyházi busz Verona mellett az autópályán egy felüljáró oszloppillérének csapódott. A busz rögtön kigyulladt, tizennyolcan életüket vesztették.

Időközben a túlélők és az áldozatok hozzátartozói számára a biztosítótársaság 1 milliárd 890 millió forint kártérítést és sérelemdíjat fizetett. De az elhunyt gyerekeket, családtagokat semmilyen pénz nem adhatja már vissza nekik...