Újra fénykorukat élik az albérletek

Vissza a címlapra
Újra fénykorukat élik az albérletek

Időszakos csökkenés után minimális mértékben, de elkezdtek felfelé mozdulni az értékesítési árak az ingatlanpiacon. A szakértő szerint a bérlakások piacán is számíthatunk erre, ha megmarad a most kibontakozó lendület. (Fotó: pixabay)

Az elmúlt időszakra rányomta a bélyegét a vírushelyzet: visszaesett mind a kereslet, mind a kínálat. A májusi nyitás után jött újra lendületbe a piac, és szinte teljesen visszatért a régi érdeklődési kedv - jelezte Garaba Gergely, a Balla Ingatlan irodáinak szakmai vezetője.

Az áraknál csak minimális ereszkedés volt tapasztalható a járvány hónapjaiban - és mivel a tulajdonosok nem követték a piaci változásokat az árak csökkentésével, így a kereslet is mérséklődött az ingatlanaik iránt -, de ahogy visszatért az élet a piacra, úgy az árak is visszakapaszkodtak, sőt még egy minimális áremelkedés is megfigyelhető. Ezáltal a korábban túlárazottnak tekinthető lakások iránt is megnövekedett az érdeklődés.

Az ingatlanközvetítő ennek kapcsán megjegyezte, hogy a túlárazás jelensége továbbra is folyamatosan jelen van az ingatlanpiacon: egyes esetekben elérheti akár a 30-40 százalékot is. Az oka általában annyi, hogy a tulajdonosok abból indulnak ki: a "szomszéd, család mondta, van a családban ingatlanos, aki ért hozzá, itt a házban ennyiért-annyiért kelt el ilyen lakás" - fogalmazott Garaba Gergely.

Ugyanakkor egy másik okra is felhívta a figyelmet, ez pedig az, hogy a tulajdonosok gyakran az alapján határozzák meg a hirdetési árat, hogy nekik mennyi pénzre lenne szükségük a továbblépéshez. Azt is megjegyezte, hogy azon elképzelésekkel szemben, miszerint az ingatlanosok "nyomják fel" az árakat, az ingatlanközvetítők éppen azon igyekeznek, hogy reális értéket határozzanak meg, hiszen enélkül romlik a munkájuk hatékonysága.

Ami az alku mértékét illeti, a járvány hónapjaiban növekedés volt megfigyelhető, ugyanakkor az árak visszakapaszkodásával párhuzamosan csökkeni kezdett az alku mértéke, így jelenleg, átlagosan 3-6 százalék környékén mozog. A jól árazott és jó állapotú lakások hamarabb elkelnek, ami azt jelenti, hogy akár egy hónap is elegendő lehet egy ilyen lakás értékesítésére, de ha kifejezetten keresett típusról van szó, akkor már ennél is gyorsabban elkelhet - tette hozzá Garaba Gergely.

A szakértő kitért az újépítésű ingatlanok piacára is, ahol folyamatos drágulással lehet találkozni az alapanyagárak emelkedése és a munkaerőhiány miatt. Ennek ellenére a családtámogatások miatt még mindig keresik a vevők, bár sokan menet közben meggondolják magukat és más konstrukciót igénybe véve inkább használtat vesznek. Megfigyelhető egyébként, hogy öt vevőből három hitel segítségével vásárol, és általában az ingatlan árának 20-60 százalékát fedezik belőle - tette hozzá Garaba Gergely.

A szakértő szerint az is érezhető, hogy a külföldi befektetők kezdenek visszatérni a piacra, ugyanakkor ez még mindig elenyésző része a járvány előtti szintnek, és amíg nem tér minden vissza a régi kerékvágásba nem is lehet arra számítani, hogy megjelennének újra a piacon.

Pedig a bérlakások a szakértő szerint újra "fénykorukat élik", ami azt jelenti, hogy jelentős irántuk a kereslet a nyitás óta. Újra keresleti piac kezd kialakulni, egyelőre minimális áremelkedéssel. A bérlők láthatóan a javuló járványhelyzetben és az egyetemek nyitásában bíznak.

Amennyiben ez a lendület kitart és a járványhelyzet sem romlik, akkor várható a régi, magasabb bérleti díjak visszatérése is, annak ellenére, hogy a rövid távú lakáskiadás feléledéséről továbbra sem beszélhetünk.

Ami pedig a jövőt illeti, Garaba Gergely szerint, ha nem következik be a járvány negyedik hulláma, akkor a piac minden tekintetben visszatérhet a régi kerékvágásba. Újabb hullám esetén viszont az év első felében kialakult helyzetre lehet ismét számítani az ingatlanpiacon.