Új koszton a hajdani egérvadászok

Vissza a címlapra
Új koszton a hajdani egérvadászok

A házi cicusok le sem tagadhatnák, hogy ragadozók. A legközelebbi rokonaik a mocsári hiúz, az afrikai vadmacska, a fakómacska és a párducmacska. A házimacskák, mint az említett tekintélyes rokonaik, rendkívül hatékony vadászok. A vadon élő példányok madarakkal, egérfélékkel és még patkányokkal is táplálkoznak. Húsevők, nagyon kevés növényt is fogyasztanak azonban. Ám ma már nem csupán azért tartanak sokan macskát, hogy a házban és a ház körül ne hemzsegjenek a kártékony rágcsálók, hanem mert ők valódi társak és szuper barátok.

Mit egyen a cicusod?

Hogy kis karmincás barátod számára az összes fontos tápanyagot biztosítani tudd, érdemes a Falatozoo.hu állateledel webáruház macskatápjait megnézned. Náluk egyszerűen beszerezheted a minőségi és márkás száraztápokat, amelyeknek nem csupán az ízvilága nagyon változatos, hanem számos különféle táplálkozási igényű törpe vagy nagyobbacska dorombolónak is biztosítani tudja a szükségleteit.

A kölyök és a felnőtt vagy az idős és valamilyen érzékenységgel vagy emésztési gonddal bíró cicusoknak ugyanis nem ugyanaz a tápanyagfajta, illetve összetétel az ideális. Napjaink házi kedvencként tartott cicusainak ugyanúgy megfelelő mennyiségű fehérjére, zsírokra és csak kevés szénhidrátra van szüksége. Ebben nem különböznek egérvadász őseiktől.

Mitől jó egy macskatáp?

Hogy melyik macskatáp való a te cicusodnak, az nagyban függ az életkorától, a fajtájától és attól is, hogy csak bent, vagy kint is és bent is lakik-e? Ha jó minőségű száraz macskatápot keresel, akkor nagyon fontos támpont az összetevők listáján a benne lévő hús mennyisége.

Mint a kozmetikai termékek esetében is, ezen a listán a legnagyobb arányban használt összetevőtől kell a legkisebb felé haladni. Tehát, ha a hús az első, akkor az már jó jel.

A száraz macskaeleségek a következőket tartalmazhatják: hús és/vagy hússzármazék, gabona, hal, nyersrost, tejtermék, vitaminok, ásványi anyagok. De nagyon nem mindegy ezek aránya. Ha túl sok a növényi összetevő a tápban, vagy több mint a fele szénhidrát, akkor az nem lesz jó a bársonytalpúdnak. A jó száraztápok kevés, csak 6-10 százalék nedvességet tartalmaznak, emiatt lehet sokáig gond nélkül eltartani. Az idő múlásával azonban csökken a tápértéke. Erre figyelni kell.

Hamisítatlan húsevők ma is

A macskák, mint a fent említett jóval nagyobb rokonaik, húsevő állatok, pont emiatt nagy fehérjetartalmú étrendet kell számukra biztosítani. Az otthon tartott kis kedvencek már nem maguk állítják össze a saját fogásaikat a padláson, a pincében vagy a ház körül ólálkodó rágcsálócsaládok megtizedelésével. Éppen ezért a gazdiknak nagy a felelőssége, hogy megfelelő és minőségi ételekkel etessék őket, figyelembe véve a szükséges napi adagot életkor, testméret és életmód alapján. Ezt csakis minőségi táplálékokkal biztosíthatják. Ennek jutalma pedig a kiegyensúlyozott és boldogan doromboló karmincás lesz majd.