Több bank továbbra is lenyeli a pénzügyi tranzakciós illetéket a lakosságtól

Vissza a címlapra
Több bank továbbra is lenyeli a pénzügyi tranzakciós illetéket a lakosságtól

Január 1-jével a 20 ezer forint alatti tranzakciókra nem szed tranzakciós illetéket az állam. A Portfolio megnézte, hogy átadták-e a bankok ezt a kedvező adóváltozást az ügyfeleiknek, és meglepő eredményre jutottak.

2019. január 1-jétől változott a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3%-os pénzügyi tranzakciós illeték alól. Az állam komoly bevételt szerez ebből az adóból: az előirányzat 2018-ban 204 milliárd volt a költségvetési törvényben, míg 2019-ben 228 milliárd forintot várnak úgy is, hogy a 20 ezer alatti tranzakcióknál elengedik az illetéket.

Bár a tranzakciós illetéket közvetlenül a bankoktól szedi be az állam, a tranzakciós illeték terhét azonban a gyakorlatban az ügyfelekre terhelik a pénzintézetek.

Most a bankok részéről logikus lépés lenne, hogy a tranzakciók értékével arányos 0,3 százalékos átutalási díjat - amely jórészt egyébként is a tranzakciós illetékkel egyezik meg - eltöröljék januártól (legalább a 20 ezer forint alatti tranzakciókra). Persze megtehetik, hogy nem törlik el, de a változtatás akkor éri el igazi célját (amely végső soron a készpénzforgalom elektronizálása), ha a mostani csökkentést teljes mértékben átadják az ügyfeleknek.

Ezzel szemben azonban a következőket tapasztalta a Portfolio:

A hirdetmények alapján a tranzakciós illeték továbbra is változatlan formában terhelésre kerül a következő bankoknál: Erste Bank, Gránit Bank, Sberbank, UniCredit Bank.

Nem egyértelmű a helyzet két banknál:

- Csökkent az átutalások díja az OTP Banknál, de nem egyértelműen a jogszabály hatására. (Konkrét példa az OTP-nél: 2.997 forint átutalását 259 forint pénzügyi tranzakciós illetékkel terhelték.)

- A CIB Bank hirdetményében akcióként szerepel a könnyítés az idei év végéig.

A következő bankok pedig egyértelműen elengedik az illetéket a mostani könnyítésnek megfelelően: Budapest Bank, Raiffeisen Bank, MKB Bank, K&H Bank.