The Best of John Wilson Orchestra

Vissza a címlapra
The Best of John Wilson Orchestra

Egy igazán stílusos, kellemes hallgatnivaló ez az átfogó válogatás, melynek két CD-jén a széles közönség által is jól ismert betétdalokat hallunk klasszikus amerikai filmekből és musicalekből: Gershwin, Porter, Kern, Rodgers & Hart, Rodgers & Hammerstein, és Berlin szerzeményeiből válogatva.

A John Wilson Orchestra új megjelenése a Warnernél sikeresen fogja át a zenekar működését reprezentáló eddigi tíz lemez legnagyobb sikereit - és szép képet ad nem csak a kiváló hangzású nagyzenekarról és az énekes szólistákról; de mindeközben könnyen befogadható szórakoztatást is nyújt a jól ismert örökzöldekkel.

A brit zenei életben karmesterként, hangszerelőként és zenetudósként is nevet szerzett John Wilson idén éppen huszonöt esztendeje döntött úgy, hogy megalapítja a saját nagyzenekarát - mellyel autentikus módon az 1930-as és 1940-es évek amerikai musicaljeire specializálódik. A barokk zenei praxisban ekkor már uralkodó gyakorlatot ültette át a huszadik század nagy szórakoztató korszakára: a hollywoodi aranykorra - és e célból szervezett meg az elérhető legjobb brit zenészekből egy közel száztagú zenekart, amely önmagába foglal egy klasszikus jazz Big Bandet is.

A közös munka végeredménye pedig nagy sikerű, tomboló teltházas koncertekkel tette ismertté a John Wilson Orchestra nevét - de így lemezen hallgatva is egészen lenyűgöző hatást kelt. A nagyzenekari hangzás olyan kifinomult és egységesen elegáns, mintha frakkok szárnyai lebegnének a táncparketten hozzá; a fúvósok olyan tisztán és stílusosan szólnak, mint a korszak legjobb Big Bandjei, a vonósok tömbszerűsége pedig mintha szőnyegként terülne a mozisztárok cipői alá.

Az első vonalbeli énekesek - közöttük Joyce di Donatóval - pedig nagyszerűen adják hozzá stílusos pillanataikat a produkcióhoz; miközben az Ének az esőben, A muzsika hangja, az Egy amerikai Párizsban, a Kán-kán, a High Society, a Csókolj meg Katám, és más sikerek népszerű betétdalai szórakoztatnak bennünket.

Tíz lemez és a hatalmas sikerű BBC Proms koncertek után egy olyan stílusos és az adott korhoz hűen előadott dupla albummal ünnepel a John Wilson Orchestra - mely a hallgatónak is ünnepi pillanatokat szerez.

Komlós József JR