Személyi kölcsön ingatlanfedezettel?

Vissza a címlapra
Személyi kölcsön ingatlanfedezettel?

A személyi kölcsönhöz kell ingatlanfedezet? Ha kicsit is otthonosan mozogsz a hitelek világában, akkor könnyen rávághatod, hogy dehogy kell. Viszont, ha kicsit jobban szemügyre veszünk pár szabad felhasználású hitelt, akkor máris találunk hasonlóságokat. Méghozzá olyanokat, melyek miatt talán nem is olyan földtől elrugaszkodott a fenti kérdés. Lássuk hát, mik ezek a kölcsönök, és miért érdemes összevetni őket!

Mik azok a szabad felhasználású hitelek?

Amikor valakinek pénzre van szüksége, akkor a bankok első kérdése általában az, hogy mire szeretné költeni az összeget. Ez rendben is van, egészen addig, amíg te el akarod mondani, hogy mire kell a pénz. De amint olyanra kell, amit nem szívesen közölnél (pl. plasztikai műtétre), máris más a helyzet.

Szerencsére vannak olyan típusú hitelek, melyeknél nem kell megnevezni, hogy mire költöd a kapott pénzt. Ezeket nevezzük szabad felhasználású hiteleknek. Ezeknél nem kell az igénylésnél sem megjelölni az okot, és utólagos ellenőrzések sem lesznek, hogy mire költötted az összeget. Cserébe a nagyobb kockázat miatt, valamivel drágábbak a konkrét célra folyósított társaiknál.

Személyi kölcsön ingatlanfedezettel, vagy inkább anélkül?

Az egyik szabad felhasználású hiteltípus a személyi kölcsön. Ennek nagy előnye, hogy csak jövedelemigazolás kell hozzá, ingatlanfedezet nem. Viszont ennek megfelelően valamivel kisebb is a felvehető hitelösszeg, bár manapság már akár 10 millió forintos hitelt is felvehetünk így.

Ezzel szemben egy jelzáloghitelnél már más a helyzet, ott kevés lesz a jövedelemigazolás. Persze az is kell hozzá, de fontos különbség, hogy itt már ingatlanfedezetre is szükséged lesz a sikeres igényléshez. Ez pedig jelentős különbség úgy, hogy akár csak kevés költségkülönbség lehet a két hitel között.

Bár bankonként és konstrukciónként eltérő, összefuthatunk igen széles skálán elhelyezkedő THM-ekkel. Amikor a jelzáloghitelek teljes hiteldíjmutatóját összehasonlítjuk a személyi kölcsönökével, akkor kb. 20%-os THM különbséget találhatunk. Ez egy igazán figyelemre méltó és a döntésünket nagyban befolyásoló különbség. Ha viszont megkeressük a legjobb ajánlatokat a személyi kölcsönök között, akkor máris csak 1-2%-os különbséggel számolhatunk. Így pedig érdemesebb lehet fedezet nélküli hitelt felvenni.

És akkor az ügyintézésről még nem is beszéltünk

Újabb plusz pont a személyi kölcsön mellett az ügyintézés menete, az igénylés hossza. Ennél a hiteltípusnál akár már 1 óra alatt, de maximum pár napon belül megvan a hitelbírálat. Ráadásul már akár online is indítható a kérelem, ami további könnyebbséget jelent. Szóval jelentősen könnyebb és gyorsabb is, mint jelzáloghitelek esetén. Ami sokkal bonyolultabb, lassabb, csak bankfiókból indítható, és több szereplővel még tovább bonyolódhat.