Sarah Mckenzie: Paris in the Rain

Vissza a címlapra
Sarah Mckenzie: Paris in the Rain

A még mindig csak huszonnyolc esztendős, Melbourne-i születésű szép szőke zongorista-zeneszerző- hangszerelő-énekes hölgy: Sarah Mckenzie egy változatos hangulatú, nagyon kellemesen bensőséges új lemezzel jelentkezett a napokban az Universal kiadónál.

„Párizs az esőben" - így szól a címadó dal: egy az öt közül, melynek zenéjét és szövegét is a magával ragadó hatású ausztrál előadó hölgy írta. „Teljesen szerelmes vagyok Párizsba. Ez egy valóban varázslatos város. Annyira gyönyörű, oly sok adottsággal és lehetőséggel a kultúrára, az ételekre és a divatra. Szerettem volna írni egy dalt, amely teljességében kifejezi egész Párizs szépségét, varázsát, és szellemét." - mondta el a dal kapcsán Sarah Mckenzie.

Akinek nemcsak ez a szerzeménye, de a lemezen hallható többi négy dala (One Jealous Moon, Don't Be A Fool, Onward And Upward, Road Chops) is nagyszerűen illeszkedik be az olyan közismert sztenderdek sorába, mint: a Tea For Two, Little Girl Blue, I'm Old Fashioned, When In Rome, Triste, Embraceable You, In The Name Of Love, vagy a Day In, Day Out. A nagy klasszikusok: Youmans, Rodgers, Kern, Coleman, Jobim, Gershwin, Rankin, Bloom - és mellettük Sarah Mckenzie saját szerzeményei egyenletes, stabil sort alkotnak; és ez nagyban köszönhető a zongorista-énekesnő jól sikerült, azonos hangulatot képviselő hangszereléseinek is. „Nagyobb mélységet vittem a hangszereléseimbe." - mondta ennek kapcsán; és valóban nagyon kifinomult, stílusos, és hallgatóhoz közeli a dalok megszólalása.

A nagy amerikai daloskönyv közismert darabjaiban és saját szerzeményeinek megszólaltatásában olyan jazz-kiválóságok működtek közre a lemez feljátszásában, mint a vibrafonos Warren Wolf (aki ugyancsak szerepet kapott a művésznő előző: We Could Be Lovers című albumán), a gitáros Mark Whitfield és az akusztikus gitáros Romero Lubambo, a bőgős Reuben Rogers, és a dobos Gregory Hutchinson. Nagyon erős a fúvós szekció is: trombitán Dominick Farinacci, altszaxofonon Scott Robinson, tenorszaxofonon Ralph Moore, fuvolán pedig Jamie Baum játszik a különböző dalokban.

A jövő hét végén, Kecskeméten nagyszabású jazz eseményre kerül sor a Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál jóvoltából, melynek idei tematikája a női előadók - és ennek kapcsán számos hölgy jazzista jön zenélni és fellépni szerte a világból. Sarah Mckenzie éppen nem, de ez a remek lemez jó felvezetés a mindig jó hangulatú fesztiválhoz.

Az Universal neves jazz-márkája: az „impulse!" legújabb megjelenésén bármelyik jazzbarát számára mindvégig és minden fenntartás nélkül nagyon kellemesen hallgatható, a szó legjobb értelmében szórakoztató, nagyon színvonalasan populáris jazz-lemezzel rukkolt ki. Igazi klubhangulatot, jókedvet és minőséget hoz a szobánkba vagy az autónkba ez a CD. A máris többszörösen díjnyertes Sarah McKenzie új lemeze mindennél ékesszólóbban reprezentálja a műfajba friss vért ömlesztő, egyre erőteljesebb ausztrál jazz élet kiválóságát és ötletgazdagságát.

(Komlós József JR)