Retro Balaton - avagy hogyan nyaraltunk a rendszerváltás előtt?

Vissza a címlapra
Retro Balaton - avagy hogyan nyaraltunk a rendszerváltás előtt?

A Balaton ma is sok magyar kedvelt nyaralóhelye, de a múlt században még szinte az egész ország ide járt kikapcsolódni. Akik a 60'-as ‘70-es és ‘80-as években voltak fiatalok, bizonyára ma is kellemes nosztalgiával emlékeznek azokra a felejthetetlen balatoni üdülésekre. Cikkünkben most egy kis időutazásra hívjuk olvasóinkat, idézzünk fel együtt egy igazi retro nyaralást a magyar tengernél!

A Balaton mindenkié!

A Kádár-rendszerben nagyon népszerűek voltak az úgynevezett SZOT-beutalók, melyekkel - az akkori árakhoz mérten is - nagyon olcsón lehetett szálláshoz és teljes ellátáshoz jutni a vállalati üdülőkben. Természetesen így is kellett egy kicsit gyűjtögetni, de egy átlagos, munkásosztálybeli család minden gond nélkül ki tudta gazdálkodni egy 1-2 hetes nyaralás árát a Balatonon. A bevállalósabbak pedig választhatták a legolcsóbbnak számító kempingezést is.

No persze akkor is voltak már luxusszállodák és drága éttermek, de összességében kedvező áron is ki lehetett hozni egy üdülést.

Már maga az utazás is nagy élmény volt: akinek nem volt saját autója az vonattal vagy Ikarus busszal tette meg az utat, cipelve az utazótáskákat és strandkellékeket. A szerencsésebbek pedig Trabanttal, Wartburggal, Skodával, vagy Ladával vették az irányt a magyar tenger felé, miközben a papír autóstérképen folyamatosan ellenőrizték, hogy jó felé mennek-e.

Gumimatrac, lángos, napozószék

Jó időben tömegek lepték el a balaton-parti strandokat, melyeknek a nagy része akkoriban még szabadstrand volt. A hölgyek az aktuális divatnak megfelelő fürdőruhát viseltek, és persze nem létezett fürdés a jól ismert kék-piros Palma gumimatracok nélkül sem.

Nem lehetett otthon hagyni a színes, csíkos strandlabdát, gyerekeknek az úszógumit, és a fémvázas, mintás szövetes, összecsukható napozószékeket sem, amiken egy kicsit megpihenhettek az elfáradt strandolók.

A strand alapzajába pedig a beszélgetésen felül a Szokol-rádiók zaja is belevegyült, melyekben gyakran csendültek fel olyan jól ismert nóták, mint a "Balatoni nyár", a "Nekem a Balaton a Riviéra", vagy a "Megvár a Balaton". Ezek az örökzöld klasszikusok még ma sem tűntek el a köztudatból, az Online Rádió weboldalán is elérhető Retro Rádióban napjainkban is gyakran játsszák őket, visszaidézve több generáció megfakult nyári emlékeit.

Az UV-sugárzás veszélyei akkoriban még nem kaptak olyan nagy hangsúlyt, mint manapság, de a tudatos fürdőzőknek természetesen a Fabulon naptej volt a "bőre őre".

Ha a család megéhezett, akkor a mintás hűtőtáskából előkerültek a kolbászos, fasírtos vagy párizsis szendvicsek, akik pedig kicsit jobban megadták a módját a nyaralásnak, azok a büfében lángost, hekket vagy halászlevet falatoztak.

Minőségi szabadidő

A régmúlt idők nagy előnye, hogy akkoriban még nem létezett internet és okostelefon, így az emberek a nyaralás alatt játékokkal, közös programokkal, beszélgetéssel, ismerkedéssel foglalták le magukat, nem pedig egész napos kijelzőbámulással, miközben körülöttük zajlott az élet.

Te is ennek a kornak a szülöttje vagy? Ugye, hogy pont ilyen volt a nyár akkoriban?