Ösztrogéndominancia, a nők egyik gyakori hormonális problémája

Vissza a címlapra
Ösztrogéndominancia, a nők egyik gyakori hormonális problémája

Napjainkban megszámlálhatatlanul sok hölgy küzd különféle hormonális rendellenességekkel, melyek egészen enyhe, de akár súlyos tüneteket is okozhatnak. Az ösztrogén és a progeszteron kényes egyensúlya ugyanis nagyon könnyen felborulhat, sok esetben pedig ösztrogéndominancia alakulhat ki.

Dióhéjban az ösztrogénről és a progeszteronról

Az említett két női nemi hormon többek között a menstruációs ciklus szabályozásában játszik fontos szerepet. A ciklus első felében, melyet a vérzés első napjától kell számolni, az ösztrogén egyre nagyobb mennyiségben termelődik, majd a peteérés után megfordul a helyzet, tehát az ösztrogén szintje csökken és a progeszteroné kezd el növekedni. Amint a vérzés jelentkezik, a folyamat ismét kezdődik elölről.

Az ösztrogént a petefészkek termelik és a zsírsejtekben el tud raktározódni. A progeszteron ezzel szemben a mellékvesékben is termelődik, ám csak a ciklus második felében, abban az esetben, ha megtörténik az ovuláció. Ha elmarad a peteérés, akkor nem lesz progeszteron sem.

Ez pedig azért nagy probléma, mert a progeszteronnak ellensúlyoznia kell az ösztrogént, valamint a gyermekáldásban is lényeges szerepe van. Mivel gyorsan kiürül a szervezetből és csak a sikeres ovulációt követően termelődik, könnyedén kialakulhat az ösztrogéndominancia.

Az ösztrogén viszont nemcsak dominánsan lehet jelen, hanem hiányállapot is kialakulhat. Ez főként a menopauza táján jellemző, ilyenkor a természetes, fitoösztrogén tartalmú szerek használatával szép eredményeket érhetünk el. A Myrobalan ösztrogénpótlást segítő kapszuláival szintén segíthetjük szervezetünket a nehezebb időszakokban.

Hogyan alakul ki ösztrogéndominancia?

Az ösztrogéndominancia fő oka az, hogy a szervezetbe sok idegen ösztrogén, szakszóval xenoösztrogén kerül. Ezek többnyire olyan vegyipari összetevők, amelyek a bőrön át, a légutakon keresztül vagy az emésztőrendszerben szívódnak fel, és a szervezetben ösztrogénszerű hatást váltanak ki, felborítva ezzel a természetes hormonegyensúlyt.

Hol találkozhatunk velük? Sajnos szinte mindenhol. A xenoösztrogének ugyanis jelen vannak az élelmiszergyártásban használt adalékanyagokban, a kozmetikumokban, a műanyag palackokban, az ipari körülmények között tartott állatok húsában és még sorolhatnánk a sort.

Meglehetősen nagy odafigyelést igényel az élet minden területén, hogy elkerüljük őket, vagy legalább drasztikusan csökkentsük a velük való találkozást.

Miért értik félre sokan azt, hogy mit jelent az ösztrogéndominancia?

Általánosan elterjedt tévhit, hogy az ösztrogéndominancia minden esetben az említett hormon normálisnál magasabb szintjére utal.

Valójában azonban azt az állapotot nevezzük így, amikor a progeszteronhoz képest túl sok az ösztrogén, tehát a dominancia olyan nőknél is jelentkezhet, akiknek egyébként normális, vagy akár alacsony az ösztrogénszintjük, progeszteron viszont alig, vagy egyáltalán nem termelődik.

Tehát nem minden esetben csak a progeszteron pótlására kell figyelni, hanem akár teljes hormonegyensúly kivizsgálásra és helyreállítást célzó terápiára is szükség lehet.